Sant Miquel del Fai, dins el terme de Bigues i Riells del Fai, forma part de l'espai natural dels Cingles de Bertí (ACN/Albert Segura)

Sant Miquel del Fai reobre demà al públic després d'un llarg periple

L'espai va estar set anys en obres, va reobrir alguns mesos el 2023 i va tornar a tancar al març per un despreniment

El conjunt monumental de Sant Miquel del Fai tornarà a obrir al públic posant, així, punt i final a un llarg periple d'entrebancs per fer visitable l'espai. A partir d'aquest dissabte 5 d'octubre, el recinte tornarà a estar obert tots els caps de setmana i festius.


Sant Miquel del Fai, situat entre el Vallès Oriental i el Moianès, va estar set anys tancat per obres i va reobrir la primavera de 2023. Però just l'endemà de la reobertura, l'alt risc d'incendi va obligar a tancar-lo fins la tardor. Després d'uns mesos obert, el passat 9 de març unes fortes pluges van provocar un despreniment d'un metre cúbic de pedres de la cinglera entre dos salts d'aigua que van obligar a tornar a tancar l'espai i a tornar-hi a fer obres aquests últims mesos.

L'actuació, impulsada per la Diputació de Barcelona, ha permès durant aquests mesos assegurar els talussos afectats, tot i que els treballs continuaran encara un temps i es compatibilitzaran amb l'obertura al públic de l'espai. L'objectiu és "tenir la situació controlada en tot moment per si cal fer noves intervencions".

Des de la Diputació asseguren que aquesta incertesa es dona perquè Sant Miquel del Fai té un "sistema geològic viu" que fa que el risc de despreniments mai sigui zero.

"Sant Miquel del Fai té un sistema geològic que està ple d'elements que s'han d'anar vigilant i controlant".

Per això, l'espai s'ha dotat d'un protocol de gestió del risc fet amb la participació de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que inclou un sistema de sensors i que permetrà fer un manteniment preventiu i correctiu de tot l'entorn visitable, asseguren des de la Diputació.

Els últims treballs han consistit en el sanejament del sector de la cinglera situat entre el Salt del Rossinyol i el Salt del Tenes, amb esbrossada i purga de la cinglera, consolidació de les roques amb malles i xarxes de triple torsió i la neteja de material solt.

Operaris treballant en la consolidació dels cingles a Sant Miquel del Fai (ACN/Albert Segura)

Bé cultural d'interès nacional

La reobertura coincideix amb el Dia Internacional de la Geodiversitat, que és el 6 d'octubre. Sant Miquel del Fai es troba dins la geozona que constitueix una secció representativa del límit entre la Serralada Prelitoral i la Conca de l'Ebre, d'elevat valor geològic. Forma part de l'espai natural dels Cingles de Bertí. El parc és un BCIN, bé cultural d'interès nacional.

Hi destaquen les formes geomorfològiques associades als cingles amb la formació de salts d'aigua, balmes i gorgs. Aquestes parets estan sotmeses als canvis constants de climatologia, dels cursos hidràulics i de les diferències tèrmiques, en un procés dinàmic i permanent d'erosió i alteració.

Segons la Diputació, la gestió d'aquest risc geològic comporta, principalment, la vigilància permanent, el manteniment i les inversions extraordinàries.

Una de les parets on s'ha requerit intervenir-hi (Diputació de Barcelona)

Per tal de minimitzar-lo, es fa un manteniment anual, que enguany va tenir lloc al febrer. A partir del 2025 es preveu que es faci de 15 desembre a 15 de març, període anual de tancament del recinte.

En aquest sentit, el diputat d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, ha assegurat que el més important per a l'ens és la seguretat de les persones i que "si en qualsevol moment això està en risc, la decisió serà ferma i caldrà el tancament".

Amb tot, per a la nova etapa ja s'han programat visites escolars de centres de Bigues i Riells del Fai, Sant Quirze Safaja i Sant Feliu de Codines. Es faran entre setmana i s'alternaran amb l'obertura al públic general dels caps de setmana. L'entrada és gratuïta però cal reserva prèvia.

ARXIVAT A:
TurismePatrimoni
Anar al contingut