Barcelona

Santi Vila: "Sense Twitter, no hi hauria ni polítics a la presó ni a l'exili, ni 155"

L'exconseller diu en un llibre que abans del 27 d'octubre s'havia pactat un "alto el foc" amb el govern espanyol

RedaccióActualitzat

L'exconseller Santi Vila assegura que es va negociar un acord tàcit amb el govern espanyol per no aplicar el 155 a canvi de frenar accions unilaterals. El membre del PDeCAT i actual director general d'Aigües de Banyoles, ho explica en una entrevista al "Telenotícies migdia" de TV3, arran del llibre "D'herois i traïdors", una crònica personal dels dies anteriors a la proclamació de la independència, el 27 d'octubre.

"Aquelles setmanes, aquells dies, havíem discutit, havíem negociat molt. S'havia arribat a uns acords tàcits, ens havíem donat la mà i, per tant, ens havíem compromès a una espècie d'alto el foc. Si nosaltres no empreniem cap decisió unilateral, el govern Rajoy no aplicava el 155."

 

Per què no va convocar eleccions Puigdemont

Segons Vila, aquest acord tàcit va anar a més amb l'exigència d'un compromís "explícit i públic" del govern espanyol, que Puigdemont va demanar després de la mobilització a les xarxes socials i de "l'estrés d'alcaldes i diputats i polítics de l'espai sobiranista" que no es creien el compromís de Madrid. Vila explica que va escriure al lehendakari Íñigo Urkullu, com a mediador, i que aquest va traslladar el compromís de la Generalitat a PP i PSOE.

 "Es va demanar un compromís explícit, públic, que fos la garantia, i aquí, de nou, el president Rajoy va decidir no moure's."

En l'entrevista, l'exconseller recorda que en aquelles "últimes hores" un gest de Rajoy hauria estat clau. També critica que finalment s'imposessin les emocions i es cedís per la pressió de les xarxes socials.

"En aquelles hores tan greus, un gest asserenador, un gest tranquil·litzador del president Rajoy hauria estat determinant. Aquest gest no va arribar mai."

"Sense Twitter crec que avui no tindríem ni polítics a la presó, ni gent a l'exili, ni s'hauria aplicat mai el 155 perquè tots hauríem estat prou serens i tranquils per actuar responsablement."

 

Segons explica en el llibre, també hi va influir un canvi d'opinió d'ERC, que inicialment no s'hauria oposat a unes eleccions anticipades. Segons Vila, després d'una llarga reunió el 25 d'octubre, en què el president estava convençut de l'avançament, Junqueras va dir-li: "Si has de fer-ho, fes-ho aviat, president, convoca eleccions ara mateix!".

L'exconseller escriu que després els republicans van mirar de "capitalitzar el descontentament als carrers i a les xarxes socials", "es van afanyar a desmarcar-se de la decisió electoral i van avisar que, si es fes, suposaria la seva sortida immediata del govern".

No es va preparar la república

L'exconseller també relata que el govern no va preparar-se per a una república l'endemà de la declaració d'independència perquè estaven convençuts que s'acabaria aconseguint un "referèndum ajustat a dret o, com a mínim, l'inici d'un nou període reformista per a Catalunya i per al conjunt de la resta d'Espanya".

 

Sobre Junqueras

Vila també escriu una conversa amb el líder d'ERC en què li demanava que ajudés Puigdemont en la decisió de convocar unes eleccions que ERC podia guanyar. Segons relata, ell mateix es veia amb possibilitats de ser candidat del PDeCAT i que, si això es produís, defensaria la possibilitat d'investir-lo, encara que no entrés en el seu govern: "Oriol, si no fem el ruc, en tres mesos seràs president!". 

Vila assegura que Puigdemont no es veia sent "un president virtual, d'un país virtual, en una societat anímica i institucionalment devastada".

Sobre per què no va ser candidat d'una llista el 21D, diu que no ho va fer per raons ètiques perquè tenia excompanys a la presó, i es veia "incapaç de demanar el vot a ciutadans d'un país als qui creia haver fallat".

 

L'estada a presó i el futur

També recorda la seva entrada a presó com a trista i traumàtica, després de declarar a l'Audiència, i retreu la falta de "mostres públiques d'afecte" del PDeCAT cap a ell. També que ningú d'Òmnium ni de l'ANC l'acompanyessin ni s'interessessin pel seu estat ni li oferissin pagar la seva situació legal amb la Caixa de Solidaritat.

Sobre el seu futur polític després d'haver fet "necessàriament un pas al costat abrasat per la crítica més fanatitzada", diu que tot sembla conduir-lo a la retirada.

Rull l'acusa de "baixesa moral indescriptible"

El diputat de JxCat al Parlament i conseller del govern Puigdemont Josep Rull ha estat molt dur amb les crítiques de Vila a Junqueras. Rull, company de Vila a l'executiu fins a la dimissió de l'exalcalde de Figueres el dia abans de la declaració d'independència, ha afirmat que les crítiques "a una persona que fa quatre mesos que que roman injustament tancada a la presó" és "d'una baixesa moral indescriptible":

 

ARXIVAT A:
Procés catalàIndependènciaArticle 155PDeCATERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut