S'anul·larà el judici a Lluís Companys i s'il·legalitzarà la Fundació Francisco Franco
El govern espanyol preveu aprovar dimarts la llei de memòria històrica, que anul·larà les sentències del franquisme
El Consell de Ministres de la setmana que ve preveu aprovar el projecte de llei de memòria democràtica, que, després de passar el tràmit parlamentari, anul·larà el judici sumaríssim al president de la Generalitat Lluís Companys, afusellat pel règim franquista, com fa temps que es reclama des de Catalunya.
Després d'anys d'espera i nombrosos pactes polítics, s'aprovarà aquesta llei de memòria històrica, que també afecta milers de condemnes. Segons avança El Periódico, la llei permetrà atorgar "caràcter radicalment nul" a totes les condemnes i sancions produïdes "per raons polítiques, ideològiques, de consciència o creença religiosa" durant la guerra civil o la dictadura.
Fa tres anys, el Congrés dels Diputats va aprovar un text que va declarar nul·la la condemna a mort de Companys, en un text sense efectes jurídics. Tres mesos abans, el Parlament va aprovar un text que declarava il·legals els 64.000 processos judicials considerats polítics que l'administració franquista va fer entre el 1938 i el 1978.
El nou text substituirà la llei de memòria històrica aprovada el 2007 al Congrés, que declava "il·legítimes" les sentències de la repressió franquista i incloïa la retirada de símbols franquistes i la despolitització del Valle de los Caídos. Hi van votar en contra el PP i ERC, per raons oposades.
Fundacions totalitaristes
La nova llei de memòria històrica també acabarà amb la impunitat que han tingut fins ara entitats com la Fundació Francisco Franco, que fins i tot ha rebut subvencions públiques.
L'esborrany amb què treballa el govern espanyol estableix que "no hi podrà haver fundacions públiques o amb diners públics que enalteixin el totalitarisme o figures dictatorials, que són just el contrari de la consolidació i l'aprofundiment de la democràcia", segons ha avançat la vicepresidenta, Carmen Calvo.
L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica va presentar una petició al Congrés dels Diputats perquè s'il·legalitzés la Fundació Francisco Franco per vulnerar els drets humans i difondre el llegat d'un dictador.
El projecte de llei també inclou un pla d'exhumacions "amb recursos públics i un banc d'ADN" perquè hi deixi d'haver famílies amb víctimes en fosses comunes.
"La primera acció per redignificar les víctimes és trobar-les, donar-les sepultura amb l'honor que els correspon, perquè estem parlant de víctimes que van lluitar contra el feixisme, que van perdre la vida per mantenir l'ordre constitucional", ha dit Carmen Calvo.
- ARXIVAT A:
- Memòria històrica Franquisme