Sassoli: "Hem de combatre l'egoisme, no hi pot haver dues velocitats per sortir de la crisi"

El president del Parlament Europeu diu que els països amb menys deute han d'ajudar les economies més dèbils
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Parlament Europeu

Combinar finançament a fons perdut i crèdits en condicions molt favorables per ajudar els països de la Unió Europea a sortir de la crisi generada pel coronavirus.

Aquesta és la recepta que ha defensat el president del Parlament Europeu, l'italià David Sassoli, durant una entrevista en el programa "Els matins" de TV3.

Sassoli considera que "necessitem reconstruir les nostres economies" i que "no hi pot haver diferents velocitats d'arrancada" a l'hora de fer-ho.

"Tots estem en el mateix vaixell i hem de remar a una sola velocitat."

"Els països que tenen un deute menys onerós han d'estar disposats a ajudar les economies més fràgils."


En aquest mateix sentit, ha assegurat que "haurem de lluitar amb els països que actuen de manera egoista perquè es creuen més robustos".

Sassoli ha admès que al principi no es va saber veure l'abast que tindria la Covid-19 ni les seves conseqüències sobre les economies de la Unió Europea i la vida dels ciutadans.

Considera, però, que superat "l'atordiment" inicial dels estats membres i de les institucions de la Unió, es va reaccionar ràpid per adoptar mesures com la flexibilització del pacte d'estabilitat o de les condicions de les ajudes estatals per preparar ajudes financeres importants.

Ara, considera Sassoli, "estem en una nova fase en què hem de tenir més capacitat de la UE per poder intervenir a favor de tots els països membres".

Una fase que ha de servir per reforçar la Unió Europea i demostrar quin és el sentit de la seva existència:

"Estem en una batalla política important, Europa ha de sortir-ne més forta, perquè tothom comprengui que sense Europa no tindrem una assegurança per a ningú, no tindrem una assegurança contra els desafiaments globals, per això serveix Europa."


Preguntat sobre les reticències d'alguns estats, com Alemanya o els Països Baixos, a les ajudes a fons perduts als socis comunitaris més perjudicats per la crisi, Sassoli ha respost que ha sentit declaracions de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que considera que "van pel bon camí", de suport a aquesta doble via de les ajudes a fons perdut i dels crèdits.

I ha assegurat que aquest també és l'esquema que defensa la Comissió Europea.


Els suplicatoris dels presos, en marxa

Sobre els suplicatoris demanats des de la justícia espanyola al Parlament Europeu per poder jutjar Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, Sassoli ha explicat que "el procediment acaba de començar" després que fa uns dies s'ha nomenat un ponent i es començarà a examinar la situació d'aquests tres eurodiputats.

"La comissió parlamentària, amb la seva independència i autonomia, decidirà el calendari i es buscarà una solució a les sol·licituds que tenen a veure amb els parlamentaris espanyols elegits a Catalunya."


Ha defensat que "fins ara hem aplicat el dret europeu" i que "els ciutadans saben que el dret europeu és essencial per a les seves vides i les seves llibertats".

"El BCE és independent"

Sassoli no s'ha mostrat gaire preocupat per la sentència del Tribunal Constitucional alemany d'aquesta setmana que qüestiona que el Banc Central Europeu pugui comprar deute de països en moments de crisi, que diu que ha observat "amb estupor".

Diu que "no dramatitzaria" els efectes de la sentència i que "la independència del BCE és una garantia per als ciutadans i els països", i ha recordat que tots els tribunals dels estats de la UE s'han d'adaptar al TJUE, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

A més, veu impossible que el Banc Central Alemany acabi abandonant el sistema.

ARXIVAT A:
Parlament Europeu Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut