Un satèl·lit orbitant al voltant de la Terra (iStock)

Satèl·lits de fusta: el futur d'una exploració espacial més sostenible?

El primer experiment d'exposició de la fusta a l'espai s'ha completat amb èxit, segons les institucions impulsores
Actualitzat
TEMA:
Ciència

El futur dels satèl·lits espacials podria ser la fusta. Fa pocs dies es va completar el primer experiment d'exposició de fusta a l'espai i l'objectiu és que el primer satèl·lit de fusta s'enlairi l'any 2024.

Així ho ha anunciat l'empresa japonesa Sumitomo Forestry, impulsora juntament amb la Universitat de Kyoto del projecte del primer satèl·lit de fusta artificial, batejat com a LignoSat (que combina "ligno", de fusta, i "sat", de satèl·lit).

El març de 2022 es van enviar mostres de fusta a l'Estació Espacial Internacional per fer proves al mòdul d'experimentació Kibo. Allà, les mostres han estat exposades a l'ampli rang de temperatures de l'espai, la radiació còsmica i l'oxigen atòmic.

Simulació d'un satèl·lit de fusta, feta per la Universitat de Kyoto (Universitat de Kyoto / Jake Tobiyama)

Després de deu mesos en òrbita, el gener passat, el cos de prova va tornar a la Terra. Des d'aleshores, en col·laboració amb la NASA i la JAXA, l'Agència d'Exploració Espacial Japonesa, s'ha estudiat el cos i s'ha comprovat que no hi ha esquerdes, deformacions o pelades de la fusta, segons remarca el comunicat de Sumitomo Forestry:

"Fins i tot en l'entorn espacial extrem, on els canvis de temperatura són grans i els potent raigs còsmics volen al voltant, el deteriorament de la mostra de prova és extremament lleu."

L'empresa destaca que el deteriorament "és extremament lleu" i que el material s'ha demostrat estable.

La fusta que es va llançar a l'espai era de tres espècies diferents: cirerer silvestre, magnòlia i bedoll.

Finalment, el material que ha tingut uns resultats més satisfactoris és la magnòlia. Segons els experts, és "un material ideal per passar una llarga estona al buit còsmic".

Arbre de magnòlia (Pîxabay / Katzenfee50)

Una opció més ecològica

Respecte a altres materials, els satèl·lits de fusta són més respectuosos amb el medi ambient i no es converteixen en deixalles espacials.

Es cremen completament quan tornen a entrar a l'atmosfera i no generen partícules minúscules com sí que fan els satèl·lits d'alumini.

El projecte de satèl·lits espacials de fusta no és nou. L'any 2020, la Universitat de Kyoto i l'empresa Sumitomi Forestry van signar un acord per impulsar la recerca sobre cultiu d'arbres i ús de la fusta a l'espai.

L'objectiu inicial era trobar una manera de construir petits satèl·lits fent servir materials sostenibles

El LignoSat no és l'únic projecte de satèl·lit de fusta. El finlandès WISA Woodsat, fet de fusta contraplacada, havia de posar-se en òrbita a finals del 2021, però es va haver d'ajornar

Exterior del mòdul Kibo de l'Estació Espacial Internacional (Europa Press)
ARXIVAT A:
Ciència
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut