Barcelona

Satisfacció de PP i C's amb la resolució del TC mentre que l'independentisme hi veu el final de l'"operació diàleg"

CSQEP reivindica la seva proposta com "la via" adequada i els socialistes catalans demanen que "s'obri pas el diàleg"

Actualitzat

Les reaccions a la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre cautelarment el full de ruta que preveu la celebració d'un referèndum d'independència a Catalunya la tardor del 2017 no s'han fet esperar. El PP i Ciutadans s'han mostrat satisfets, mentre que els partits favorables al referèndum creuen que el full de ruta no canviarà, tot i que apunten que l'anomenada "operació diàleg" s'ha acabat.

PDECat: "No ens distraurà"

Des del PDECat, Jordi Turull ha assegurat que mantenen el "compromís" de convocar el referèndum. El president del grup parlamentari de Junts pel Sí no veu "motius" perquè no se celebri la cimera de divendres vinent i ha assenyalat que "el Tribunal Constitucional no pot impedir una reunió".

"No ens distraurà, nosaltres tenim un compromís amb els ciutadans de Catalunya molt clar, tenim un mandat, tenim molta feina."

Turull també ha indicat que l'anomenada "operació diàleg" del govern espanyol amb Catalunya és un "monòleg" i una "farsa".

ERC: "Un dia més a l'oficina"

El diputat d'Esquerra Republicana al Congrés Gabriel Rufián troba "dramàticament normal" la decisió de l'Alt Tribunal, que ha qualificat de "braç armat legislatiu de l'estat espanyol".

"Per nosaltres, i no ho dic amb alegria, forma part del nostre dia a dia. Un dia més a l'oficina."

El diputat republicà ha denunciat que els jutges del TC "des d'un despatx estan perseguint i amenaçant un poble, les urnes i, en definitiva, la democràcia".

CUP: "Necessitem que els Mossos puguin garantir el referèndum"

Enmig de la polèmica per l'actuació d'ofici de la policia catalana en la denúncia dels cinc activistes que van cremar fotografies del rei, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha demanat "saber si els Mossos d'Esquadra també vindran a recordar-nos que no complim la legalitat i vindran a aplicar el Codi Penal".

"L'operació diàleg ha acabat aquí i nosaltres celebrarem el referèndum igualment. I necessitem que el cos dels Mossos d'Esquadra pugui garantir que celebrem aquest referèndum."

Gabriel ha insistit en la necessitat de celebrar el referèndum, sigui acordat amb l'Estat o bé unilateral.

CSQEP: "La via és la nostra resolució"

El portaveu parlamentari de Catalunya Sí que Es Pot, Joan Coscubiela, ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que assumeixi la seva proposta de referèndum acordat, aprovada pel Parlament i que no ha estat anul·lada pel Constitucional. Coscubiela considera que la seva resolució queda en una "centralitat política clau", adquirint a més un "valor estratègic".

"Si el que volem és un referèndum amb eficàcia jurídica i política la via és la resolució aprovada pel Parlament de Catalunya a proposta de Catalunya Sí que Es Pot, perquè té el màxim consens."

Coscubiela també ha assegurat que, en la cimera del dia 23, recordaran al president de la Generalitat "que la via és la resolució de CSQEP".

PSC: "Que s'obri pas el diàleg, la negociació i la possibilitat d'acords".

La diputada del PSC al Congrés dels Diputats Meritxell Batet ha alertat que "judicialitzar la política no és bo ni condueix a res" i ha aposat perquè "les vies polítiques s'obrin pas" i que també "s'obri pas el diàleg, la negociació i la possibilitat d'acords". Batet, però, ha avisat que és "una temeritat fer cas omís" de les indicacions del TC.

"Les resolucions del Tribunal Constitucional han de complir-se"

A més, la cap de llista del PSC el 26-J ha indicat que els representants dels poders públics tenen l'obligació de "donar exemple" en el compliment de la llei, en referència a la Generalitat.

C's: "La via de la separació és una via morta"

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha dit que la resolució del Constitucional "demostra que la via de la secessió, de la separació, de la divisió dels catalans és una via morta". El líder de la formació taronja considera que a més que el repte secessionista "divideix" els catalans i els fa "perdre temps i energia".

"Que reflexionin si el camí és anar a un carreró sense sortida o si la via és asseure's a parlar de finançament autonòmic i infraestructures."

Rivera ha comparat el procés sobiranista amb una "roda de hàmster o de bicicleta estàtica que no es mou del lloc".

PPC: "Saltar-se contínuament la legalitat és un suïcidi polític".

El cap de files dels populars catalans al Parlament, Xavier Garcia Albiol, veu la decisió del Constitucional com una "oportunitat" perquè el govern català s'aparti de la "radicalitat" de la CUP i emprengui la via del "diàleg". Albiol ha apostat perquè el govern català i l'espanyol s'asseguin "en una taula" per parlar "de tot menys del que és impossible: la celebració d'un referèndum per trencar Catalunya de la resta d'Espanya":

"El president de la Generalitat en aquests moments té una opció d'arribar a asseure's amb el govern d'Espanya per intentar acordar un millor finançament."

García Albiol també ha alertat que "saltar-se contínuament la legalitat és un suïcidi polític" i ha qualificat les polítiques de la CUP de "kale borroka institucional".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut