Barcelona

Saura anuncia la fi del pacte amb els manters a Calafell i el Vendrell a canvi d'un reforç dels Mossos

El conseller d'Interior, Joan Saura, ha anunciat que els municipis del Vendrell i Calafell s'han compromès a fer marxa enrere abans de l'1 de setembre en la delimitació de zones per als manters si hi ha un reforç dels Mossos d'esquadra als seus municipis. Saura ho ha anunciat després d'una hora i mitja de reunió amb representants municipals, dels comerciants i de la subdelegació del govern. El conseller ha afegit que, quan això es produeixi, la Confederació del Comerç de Catalunya retirarà la denúncia presentada contra aquests municipis del Baix Penedès. Per abordar i seguir el fenomen de la venda ambulant il·legal, es crea una comissió de seguiment per abordar-lo.

Actualitzat
Els representants dels municipis, la Generalitat, els comerciants i la subdelegació del govern han arribat a diversos pactes per posar fi al fenomen del "top manta" després de la polèmica generada per les zones de tolerància a Calafell i el Vendrell.

El conseller d'Interior, Joan Saura, ha anunciat que aquests dos municipis del Baix Penedès s'han compromès a retirar les zones delimitades per a la venda dels manters abans de l'1 de setembre a canvi d'un reforç dels Mossos. Saura s'ha mostrar segur que els agents addicionals arribaran però no n'ha volgut concretar la xifra.

Un segon pacte a què s'ha arribat en l'hora i mitja de reunió entre les parts implicades a la seu d'Interior és que la Confederació del Comerç de Catalunya retirarà la denúncia que havia presentat contra el Vendrell i Calafell per la tolerància de la venda ambulant il·legal. Ho ha anunciat Joan Saura i ho ha ratificat el secretari general d'aquesta confederació, Miquel Àngel Fraile, que ha afegit que ho fan perquè interpreta la trobada com la fi dels "pactes tàcits o implícits" amb els manters.

Comissió de seguiment

El tercer fruit de la reunió és la creació d'una comissió de seguiment per abordar la venda ambulant il·legal. Saura ha explicat que de moment aquest òrgan estarà integrat només per representants de les administracions però obre la porta perquè s'hi afegeixin els comerciants. Els representants de les entitats municipalistes catalanes, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis han valorat positivament la creació d'aquesta comissió, i el president de la primera, Manuel Bustos, ha animat els municipis a convocar les juntes locals de seguretat per enfortir la col·laboració amb els Mossos a l'hora de combatre el fenomen.

A preguntes dels periodistes, Saura ha informat que la subdelegació del govern espanyol també s'ha compromès a reforçar la seva tasca de vigilar que els manters no estiguin en situació irregular al país. El conseller, però, no ha concretat què suposarà.

Un perjudici per a l'economia catalana

La reunió ha acabat amb un diagnòstic comú: el "top manta" és un fenomen global que necessita, ha dit Saura, "respostes globals". Els convocats han coincidit que la venda dels manters és una il·legalitat, suposa relacions laborals d'esclavitud i també comporta una pèrdua de llocs de treball per a Catalunya.

La reunió per abordar la venda dels "top manta" s'ha fet a la seu de la Conselleria d'Interior i hi han assistit la subdelegada del govern espanyol a Catalunya, els responsables de la Confederació de Comerç de Catalunya i de PIMEC, els presidents de la Federació de Municipis de Catalunya i de l'Associació de Municipis de Catalunya, els alcaldes del Vendrell i Calafell i la regidora de Seguretat Ciutadana de Barcelona, Assumpta Escarp. No hi havia cap representant dels manters.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut