Barcelona

Saura posa com a prioritat del desenvolupament de l'Estatut 40 traspassos que no impliquen modificar lleis

El conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, ha fixat com a prioritat en el desplegament de l'Estatut els quaranta traspassos que no impliquen una modificació legislativa. Tot i això, ha assenyalat que la Generalitat reclamarà políticament altres traspassos importants encara que no es desprenguin del contingut de l'Estatut, com ara els dels ports i aeroports. Saura ha comparegut en comissió al Parlament per informar sobre el desplegament de l'Estatut. El conseller considera que el desenvolupament s'està fent amb normalitat i ha assegurat que actuarà "amb fermesa, contundència i compromís amb el país".

Actualitzat

Els traspassos que Saura ha marcat com a prioritaris fan referència a cultura, economia, educació, immigració, justícia, medi ambient, ordenació territorial, mitjans de comunicació, sanitat, seguretat, seguretat social i treball. El conseller de Relacions Institucionals es proposa dinamitzar, segons ha dit, la comissió bilateral Estat-Generalitat perquè "funcioni de veritat i sigui un veritable espai de bilateralitat".

Pel que fa al desplegament estatutari en allò que depèn de la Generalitat, Saura ha recordat que ja s'ha aprovat la creació de l'Agència Tributària de Catalunya i ha anunciat l'aprovació "en les pròximes setmanes" del projecte de llei del Consell de Garanties Estatutàries, la llei de la presidència i el govern i la llei de la carta de drets i deures. El conseller també espera reformar la llei del Síndic de Greuges i fer "un primer avantprojecte" de la llei de règim jurídic dels convenis.

Pel que fa a la memòria històrica, Saura ha afirmat que té la intenció d'aprovar el projecte de llei de fosses comunes i desapareguts "abans de l'estiu o immediatament després". Pel que fa a aquesta matèria, també ha informat que s'ha prorrogat el termini per a la sol·licitud d'indemnitzacions per a expresos polítics.

Debat parlamentari sobre el desenvolupament de l'Estatut

La compareixença d'avui és el preàmbul del debat general sobre l'aplicació del text que es farà la setmana que ve al Parlament, els dies 28 i 29 de març, a petició de CiU. El president de Convergència i Unió, Artur Mas, espera que del debat monogràfic en surti una posició el màxim d'unitària per evitar retallades al text. El secretari general d'Esquerra, Joan Puigcercós, també defensa la unitat per evitar la retallada del text, però adverteix que l'Estatut ja va "néixer defectuós" i que el temps els dóna la raó en el seu "no" al referèndum. Avui, el desplegament de l'Estatut ja serà objecte de debat en la compareixença parlamentària del conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura. De moment, els tres partits del govern han anunciat que es blindaran a l'hora de debatre l'Estatut al Parlament, en un ple que Convergència i Unió ha forçat per debatre el desplegament estatutari i mirar de provocar discrepàncies internes dins del govern en aquesta matèria.

Però socialistes, Esquerra i Iniciativa-Verds han avançat que presentaran una resolució conjunta. El PSC, especialment, vol minimitzar l'impacte del debat, tot i que Esquerra no descarta criticar la política autonòmica del PSOE.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut