Estats Units

Sectors clau de l'electorat d'Obama es decanten ara pels republicans

Sectors clau de l'electorat que van portar Barack Obama a la Casa Blanca en les eleccions del 2008 i van donar al Partit Demòcrata el control de les dues cambres del Congrés el 2006 -dones, catòlics, classes menys benestants i votants independents- s'inclinen ara cap al partit republicà, segons una enquesta publicada, a només cinc dies dels comicis legislatius de mig mandat, el diari "The New York Times" i el canal de televisió CBS News.

Actualitzat
Si dimarts les dones donen més vots als republicans que als demòcrates, serà la primera vegada que això passa des del 1982, quan es van començar a realitzar sondejos a peu d'urna. En una enquesta anterior, el percentatge de dones que es mostraven a favor dels demòcrates era set punts superior a les que donaven suport als republicans. En canvi, en l'últim sondejos Time/CBS, les dones que es declaren disposades a donar suport als republicans superen en quatre punts percentuals les que donarien suport als demòcrates.

També s'observen canvis en l'àmbit geogràfic. Entre els enquestats a la zona occidental dels Estats Units, són més els que diuen que aquest any votaran els republicans que els que creuen que donaran suport als demòcrates. No obstant això, en aquesta regió, la majoria dels votants van triar Obama el 2008 i els congressistes demòcrates el 2006.

La feblesa de la recuperació econòmica també afavoreix els republicans


En el tema econòmic, els republicans han acabat amb l'avantatge que solien tenir els demòcrates, als quals normalment s'ha considerat més capaços de generar ocupació, ja que ara, segons l'enquesta, estan empatats en aquesta qüestió. Per un ampli marge, els republicans continuen sent per als nord-americans els més capaços de reduir el dèficit en els pressupostos federals.

Pel que fa a la reforma del sistema d'atenció sanitària que Obama va aconseguir convertir en llei al mes de març, un dels seus triomfs més importants, el sondeig revela que els nord-americans estan dividits respecte a la intenció dels republicans de derogar. El 45% opina que la llei hauria de continuar vigent i el 41% creu que caldria eliminar-la.

El 76% dels enquestats desaprova la feina del Congrés

En general, el 46% dels enquestats han dit que dimarts donaran suport a les urnes al Partit Republicà, i el 40% al Partit Demòcrata, segons l'enquesta, en què van participar 1.173 adults entre aquesta setmana i l'anterior i té un marge d'error de més/menys tres punts percentuals.

Això contrasta amb la dada que el 46% té una opinió favorable sobre els demòcrates i el 41% la té sobre els republicans. No obstant això, els republicans aconsegueixen en aquest sondeig el seu millor percentatge sobre opinions favorables des de setembre de 2006.

D'altra banda, el nivell de desaprovació del Congrés ha arribat al seu màxim en la història de les enquestes de Times/CBS: el 76% dels entrevistats el desaprova i el 14% l'aprova.

Mentrestant, el nivell d'aprovació d'Obama continua per sota del 50%, tot i que gairebé el 60% dels nord-americans es mostren optimistes respecte als dos anys de mandat que li queden i el 70% opina que la mala situació de l'economia és temporal. Menys del 10% culpa el govern actual de l'estat de l'economia, i la majoria en responsabilitza l'antecessor directe d'Obama, George W. Bush, i Wall Street.
Anar al contingut