Sectors del govern espanyol retreuen al rei la seva "falta de neutralitat"
El vicepresident Pablo Iglesias i el ministre Alberto Garzón critiquen a Twitter la trucada que ha fet Felip VI al president del Consell General del Poder Judicial
L'absència del rei Felip VI a l'entrega de despatxos judicials a Barcelona es pot acabar convertint en una crisi d'estat. La filtració d'una trucada del monarca al president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, en què li deia que hauria volgut ser a l'acte, ha aixecat les crítiques dels sectors de Podem al govern espanyol.
El vicepresident segon i líder de Podem, Pablo Iglesias, ha reclamat "neutralitat del cap d'estat" en un tuit repiulat per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau:
Respeto institucional significa neutralidad política de la jefatura del Estado, renovación de los órganos judiciales en tiempo y forma, actuaciones de la fuerza pública proporcionales. Art.1.2CE: La soberanía reside en el pueblo español del que emanan todos los poderes del Estado pic.twitter.com/WnWR0valz6
Pablo Iglesias 🔻 (@PabloIglesias) September 25, 2020
Més contundent ha estat el ministre de Consum i líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, que ha escrit a les xarxes que és "insostenible" la "posició d'una monarquia hereditària que maniobra contra el govern elegit democràticament" mentre "l'aplaudeix l'extrema dreta".
La posición de una monarquía hereditaria que maniobra contra el Gobierno democráticamente elegido, incumpliendo de ese modo la constitución que impone su neutralidad, mientras es aplaudida por la extrema derecha es sencillamente insostenible.
Alberto Garzón🔻 (@agarzon) September 25, 2020
L'alcaldesa de Barcelona fins i tot ha recomanat al rei que abdiqui i es presenti a les eleccions:
Pues si le "hubiera gustado estar", en contra de la opinión del gobierno elegido democráticamente... lo tiene fácil: abdicar y presentarse a las elecciones. Incluso Felipe VI ganaría libertad y legitimidad con la III República. Todo son ventajas 😊https://t.co/1bZwe0GRTp
Ada Colau 💜🌈🔻 (@AdaColau) September 25, 2020
També ha fet un tuit el diputat d'En Comú Podem i secretari de la Mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, que ha dit que "la trucada no autoritzada políticament" del rei és un acte de "desobediència constitucional" que no es pot acceptar.
Esta llamada no autorizada políticamente de Felipe VI es un acto abierto de desobedeciencia constitucional, inaceptable en una Monarquía sometida al principio democrático.
G_Pisarello (@G_Pisarello) September 25, 2020
Por este camino, serán la prepotencia y la ineptitud de los Borbones las que precipitarán su fin https://t.co/4hjxw0B1MP
Des de Podem, el diputat Pablo Echenique ha dibuixat la lectura que en fa l'esquerra espanyola, de la trucada del rei:
Para que la noticia se entienda bien, añadamos la legitimidad democrática de cada uno.
Pablo Echenique (@pnique) September 25, 2020
El Rey (no le ha votado nadie) llama a Lesmes (mandato caducado hace dos años) para quejarse juntos del gobierno de coalición (fruto de la mayoría parlamentaria tras elecciones generales).
"S'han passat"
El ministre de Justícia, el socialista Juan Carlos Campo, no ha criticat la trucada del rei, però sí que ha deixat clar el seu malestar amb el paper dels jutges en l'acte. Després que l'acte acabés amb crits de "Visca el rei" per part dels assistents, un micròfon obert ha captat la reacció del ministre: "S'han passat tres muntanyes".
Campo no ha negat les declaracions, tot i que assegura que no reconeix la seva veu.
Una absència que s'ha fet grossa
Dimarts s'anunciava que el rei no assistiria a l'entrega de despatxos judicials a Barcelona, com sempre havia fet Felip VI des que va succeir el seu pare en el tron. La Casa del Rei va voler treure ferro a la notícia, però l'absència ha acabat esclatant en una polèmica política. L'oposició interpreta que és el govern espanyol qui ha vetat la presència del rei. Una interpretació que s'ha vist reforçada per la filtració de la trucada del rei per part de Lesmes, de la qual es desprèn que Felip VI volia ser a Barcelona.
La Casa del Rei ha hagut de sortir al pas de la crítiques i ha explicat que la trucada ha estat "de cortesia" per felicitar els nous jutges. Asseguren que no hi ha hagut "consideracions institucionals respecte de l'acte".
Demanen que desautorizi Iglesias
El PP i Ciutadans han demant ja que el president espanyol desautoritzi públicament el seu vicepresident:
Los ataques del Gobierno al Rey son intolerables. Si Sánchez no desautoriza inmediatamente a su vicepresidente y ministros será responsable de la más grave crisis institucional de nuestra historia reciente. Y actuaremos con firmeza contra esta subversión del orden constitucional.
Pablo Casado Blanco (@pablocasado_) September 25, 2020
Lo que daña verdaderamente a la democracia son estos ataques del populismo a las instituciones que son de todos. Unas palabras inadmisibles e impropias de miembros del Gobierno de España. Sánchez debe desautorizarlas de inmediato y defender al Jefe del Estado. #YoConElRey pic.twitter.com/ya5KIff44M
Inés Arrimadas (@InesArrimadas) September 25, 2020
La pressió al govern no només arriba de l'oposició de Ciutadans, PP i Vox. Associacions i jutges i fiscals a títol individual han protestat a les xarxes socials per l'absència del rei Felip VI en l'entrega de despatxos als nous jutges a Barcelona. Ho han fet publicant retrats del monarca espanyol als seus usuaris de Twitter.
- ARXIVAT A:
- MonarquiaCasa Reial espanyola Felip VI