Els docents mantenen el pols el segon dia de vaga i es manifesten a les principals ciutats
- TEMA:
- Educació
La segona jornada de vaga a l'educació ha començat al Saló de l'Ensenyament, que avui s'inaugurava a Fira Barcelona, a Montjuïc.
Una cinquantena de persones han accedit al recinte uns minuts abans que el saló obrís les portes i han exhibit pancartes contra el conseller d'Educació, Josep González-Cambray.
Aquesta protesta ha obligat a ajornar la inauguració del saló, en què estava prevista la intervenció de Cambray i de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. També s'ha ajornat la posterior atenció als mitjans de comunicació per part de Cambray.
Cambray, al final, ha comparegut en roda de premsa a la seu del Departament d'Educació. Allà, ha anunciat que el curs vinent els centres que no vulguin aplicar el nou currículum podran no fer-ho.
A més, ha defensat la seva gestió i ha volgut remarcar que en deu mesos s'han començat a revertir les retallades i a donar resposta a algunes demandes històriques.
En aquest sentit, ha assegurat que Educació ja ha donat resposta a quatre de les reivindicacions que han portat els sindicats a mobilitzar-se, com la disminució de ràtios i l'estabilització de les plantilles.
També ha recordat que "per primera vegada" tot l'alumnat vulnerable anirà a classe "acompanyat de tots els recursos econòmics per garantir el 100% de gratuïtat", cosa que "facilitarà la distribució equilibrada" entre centres públics i concertats.
El conseller, d'altra banda, ha quantificat el seguiment de la vaga, en aquesta segona jornada, en un 14% als centres públics i un 7% als concertats. A primera hora de la tarda, però, Educació ha modificat la dada a l'alça, fins a un 15,13% a la pública i un 7,67% a la concertada.
10.000 manifestants a Barcelona
En aquest segon dia s'han programat manifestacions descentralitzades arreu del territori. La de Barcelona ha començat a la plaça dels Països Catalans, davant de l'estació de Sants, i ha recorregut el carrer de Tarragona fins a la plaça d'Espanya, a les portes del Saló de l'Ensenyament.
A la una del migdia, la Guàrdia Urbana ha xifrat l'assistència en uns 10.000 manifestants.
Passada aquesta hora, uns 200 manifestants han avançat per l'avinguda Maria Cristina, fins a l'accés principal del Saló de l'Ensenyament, a la plaça de l'Univers, que ha quedat tancat.
Amb intenció d'entrar-hi, alguns manifestants primer han tombat tanques metàl·liques que hi havia instal·lades i després ha sacsejat les reixes fixes del recinte.
A l'interior de la plaça, preventivament, s'hi han desplegat efectius de la brigada mòbil dels Mossos d'Esquadra.
Manifestacions descentralitzades
També s'han convocat mobilitzacions a Girona, Lleida, Manresa, Tarragona i Tortosa.
A Lleida s'ha fet una encartellada a la façana dels Serveis Territorials de la Generalitat.
La protesta s'ha desplaçat després a la seu d'ERC, on també han enganxat cartells. A la capital del Segrià la manifestació està convocada a la tarda, pel centre de la ciutat.
A Tarragona han sortit al carrer entre 2.000 i 3.000 persones, entre mestres, professors i alumnes de secundària, que s'han manifestat des de la plaça Imperial Tàrraco fins als Serveis Territorials.
A Girona la segona jornada de vaga a l'educació ha fet sortir al carrer un miler de persones, que també han arribat fins als Serveis Territorials, on s'han reunit representants d'Educació i directors de centres públics de secundària per debatre els punts que van recollir i entregar ahir en un manifest.
A Tortosa, el personal de diferents centres educatius ha fet diverses marxes fins als Serveis Territorials, on s'han concentrat uns 200 mestres de les Terres de l'Ebre, que han demanat la dimissió de Cambray.
A Manresa han sortit al carrer uns 300 docents, que han recorregut el centre de la ciutat i han tallant alguns carrers, des de la seu dels Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central fins a l'Institut Lluís de Peguera. Els lemes han estat reivindicatius, com ara "No va de vacances, va de mancances", o "Cambray, tant màrqueting no mola, trepitja més l'escola".
Dijous, la manifestació arribarà a la plaça de Sant Jaume. Als cinc dies de vaga convocats aquest mes (els altres dos són el 29 i el 30 de març) cal afegir-hi la vaga del 23 de març, convocada per alguns sindicats i associacions d'alumnes contra la sentència que obliga a fer el 25% de les classes en castellà.
Demanen parlar amb Aragonès
Els sindicats de mestres i professors afronten el segon dels cinc dies de vaga convocats aquest mes amb una petició molt clara. Denuncien el "bloqueig" de les converses amb el conseller, a qui ja no consideren un interlocutor vàlid, i exigeixen que sigui el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui encapçali les negociacions.
En un comunicat, critiquen la "ineficàcia i inexpertesa" de Gonzàlez-Cambray i diuen que "no entén que cal cedir per arribar a un acord". Per això plantegen:
"Davant d'aquesta situació de bloqueig, exigim al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que entomi la negociació i aporti propostes concretes en la línia de la plataforma reivindicativa"
Mobilització multitudinària
En la primera jornada de vaga, la mobilització de milers de docents va avançar fins a les portes de la Conselleria, on es van viure algunes empentes pel dispositiu dels Mossos. La pressió dels sindicats va forçar una reunió del comitè de vaga amb el conseller, trobada que va fracassar. La protesta va ser una de les més massives del sector en els últims anys.
Tot i que el detonant va ser l'avançament del curs una setmana al setembre, els sindicats han remarcat que han anat a la vaga per altres motius, com els nous currículums o les retallades.
Últim dia de vaga a la concertada
Aquesta segona jornada serà també l'última en el cas dels centres concertats, on aquest dilluns la incidència de la vaga ha estat molt inferior a la de la pública.
El comitè de vaga ha xifrat el seguiment global en un 60%, tot i que diuen que a secundària ha arribat al 75% i, a primària, al 70%. Des de la conselleria rebaixen molt el seguiment. Han parlat d'un 33% als centres públics i d'un 8% als concertats.
Els serveis mínims són els mateixos per a cada dia de convocatòria, de manera que els centres estaran oberts per acollir alumnes, encara que no es pot garantir el funcionament habitual per la incidència que pugui tenir la vaga.
- ARXIVAT A:
- Educació