Debat de política general al Congrés

Junts reclama un "procés de negociació real" i Sánchez diu que s'incorporin a la taula de diàleg

El debat de política general al Congrés s'ha reprès aquest matí amb els partits que formen part del Grup Plural, entre els quals hi ha Junts i el PDeCAT

Redacció / AgènciesActualitzat

El debat de política general s'ha reprès aquest dimecres després de la primera jornada d'aquest dimarts.

La primera a intervenir ha estat la portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, que ha respost Pedro Sánchez que "Junts només seurà en un procés de negociació real", després que el president espanyol els va instar aquest dimarts a sumar-se a la taula de diàleg.

En el torn de rèplica, Nogueras ha afirmat que "el que no farà JxCat és fer de socorrista de la taula en què no hi ha hagut diàleg" i on el PSOE "digui de què es pot parlar". "No volen la taula per negociar sinó per continuar prenent-nos el pèl", ha opinat Nogueras, que ha criticat el paper d'ERC.

"Es fa incomprensible que una part de la política independentista ens faci creure que respecten Catalunya i que ells són diferents d'ells".

Nogueras ha assegurat que continuar donant estabilitat a l'executiu de Sánchez "ens ha anat allunyat a poc a poc de la independència". "Amb vostès, Catalunya sempre perd", ha afirmat.

Nogueras és la portaveu de Junts al Congrés
Nogueras, portaveu de Junts al Congrés, també s'ha dirigit a ERC (EFE/Chema Moya)

Míriam Nogueras s'ha dirigit a Gabriel Rufián, i li ha dit que "el que urgeix no és la reforma fiscal sinó la independència".

"Els indults parcials revisables i condicionats no han servit per a res respecte del procés d'alliberament de la nostra nació."

El president Pedro Sánchez ha respost reclamant a Junts que deixi enrere les "posicions maximalistes" i s'incorpori a la taula de diàleg. Segons ha apuntat, el seu objectiu és reunir "aviat" la taula perquè treballi d'acord amb la metodologia que ja s'ha acordat i s'aconsegueixin "resultats concrets i tangibles".

Sánchez també ha desplegat dades d'inversió per negar el greuge a Catalunya en les inversions en infraestructures. Segons ha apuntat, el seu govern treballarà per corregir el 2022 el baix nivell d'execució del 2021, que ha atribuït a "colls d'ampolla" generats per la pandèmia.

Ferran Bel al debat de política general al Congrés dels Diputats
Ferran Bel ha parlat en nom del PDeCAT (EFE/Chema Moya)

Per la seva banda, el portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha exigit a Sánchez que plantegi "propostes" per a Catalunya. Bel ha reclamat que es reuneixi la taula de diàleg i ha alertat que "no pot ser un eslògan i dues fotos".

"És com la fruita, que ha de madurar però que si no la menges al seu moment, es podreix a les mans", ha advertit, per afegir després que "hi ha poques alternatives" a la negociació.

L'ha seguit la intervenció del portaveu de Més País al Congrés, Íñigo Errejón, que ha celebrat el "cop de timó" del president espanyol amb els anuncis d'aquest dimarts. Errejón ha argumentat que és "el que feia falta" i se n'ha alegrat, però ha reclamat a Sánchez que "vagi fins al final".

"No pot ser a mitges, ha d'arribar a la vida quotidiana de la gent malgrat els atacs que rebrà el govern".

Arrimadas en la segona sessió del debat de política general al Congrés
Arrimadas en la segona sessió del debat de política general al Congrés (EFE/Chema Moya)

Aquest dimecres, també ha parlat la líder de Ciutadans. Inés Arrimadas ha acusat Pedro Sánchez d'adoptar les mesures que ell necessitava per superar el debat de política general "sense morir políticament" en lloc de "les que necessiten els espanyols". Segons Arrimadas, Sánchez va treure "el manual del bon populista" en la seva intervenció.

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, en la seva intervenció ha retret a Sánchez, que "no hagi fet res" ni "s'hagi atrevit" a abordar les qüestions nacionals del País Basc i de Catalunya. "Era el repte més important que tenia i no ha fet res", ha denunciat, i ha afegit que probablement Sánchez "pensa que les dues reivindicacions es desinflaran amb el temps", però l'ha advertit que "res més lluny de la realitat".

Després d'Esteban ha sigut el torn de Mertxe Aizpurua, portaveu d'EH Bildu al Congrés, que ha celebrat el gir a l'esquerra de Sánchez, però ha mostrat desconfiança perquè "gairebé sempre tot es queda a mig camí" i posa "pedaços" que no impliquen "canvis d'arrel". Aizpurua també ha reclamat a l'esquerra espanyola que trenqui amb l'"herència de la dictadura", que obri "una nova fase històrica", i que reconegui la plurinacionalitat de l'Estat i el dret a decidir.

La diputada de la CUP, Mireia Vehí
La diputada de la CUP, Mireia Vehí (EFE)

La diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí ha coincidit amb Aizpurua assegurant que no n'hi ha prou amb els impostos a les corporacions que va anunciar Sánchez i ha exigit que es limitin preus a sectors clau perquè sinó les empreses desplaçaran el nou cost al consumidor i que s'incrementin els salaris dels treballadors. Durant la seva intervenció, la diputada de la CUP ha reclamat a Sánchez que aposti per la sobirania i l'autodeterminació "com a matriu de drets".

Quan s'acabi el debat a la cambra baixa, els grups parlamentaris disposaran de mitja hora per registrar propostes de resolució. A cada grup li correspon un màxim de 15 propostes de resolució.

Dijous es votaran les propostes de resolució, en una jornada que permetrà mesurar els suports parlamentaris amb què compta el govern de Pedro Sánchez.

Intervenció del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el debat de política general
Intervenció del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el debat de política general (EFE/Kiko Huesca)

Sánchez anuncia mesures contra l'augment de preus

En la primera jornada del debat, aquest dimarts, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar la gratuïtat dels abonaments de Renfe, una beca de 100 euros per a estudiants i dos impostos als bancs i a les energètiques. Amb aquestes mesures, presentades per sorpresa, Sánchez vol lluitar contra la pujada de preus.

A la tarda, van intervenir els grups amb més diputats. Mentre els socis d'Unides Podem i altres van aplaudir el discurs de Sánchez, el PP i Vox van quedar sorpresos per unes mesures que, si es compleixen, suposen un gir a l'esquerra.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, assegut amb els diputats populars durant el debat de política general
ARXIVAT A:
Debat Política General CongrésPedro SánchezCongrés dels Diputats
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut