Segrest judicial del llibre "Fariña", sobre el narcotràfic a Galícia
"Fariña", un llibre que aprofundeix sobre el narcotràfic a Galícia, ha estat segrestat de manera cautelar i se n'ha prohibit la impressió i comercialització de nous exemplars. Ho ha ordenat la jutge Alejandra Pontana en resposta a la petició de l'exalcalde del municipi d'O Grove José Alfredo Bea Gondar, que apareix al llibre per suposats vincles amb el narcotràfic gallec.
Bea considera que al llibre s'hi vulnera el seu dret a l'honor. La denúncia la va posar al gener contra el periodista Nacho Carretero, que és l'autor del llibre, i l'editorial Libros del KO.
La jutge ha determinat, també, que l'exalcalde ha de dipositar 10.000 euros per respondre als possibles danys i peticions derivades de la mesura cautelar que poden afectar el patrimoni dels demandats.
Estamos un poco desbordados con la noticia del secuestro de Fariña, pero queremos agradeceros vuestras muestras de apoyo. @NachoCarretero y nosotros nos sentimos muy acompañados. Gracias
Libros del K.O. (@librosdelko) February 21, 2018
La sèrie sobre el llibre s'emetrà igualment
La jutge creu que el contingut del llibre i les suposades imprecisions que va denunciar l'exalcalde permeten atendre la seva petició. En canvi, però, la sèrie de televisió sobre aquesta obra, que té previst emetre's per Antena 3, no s'ha frenat, ja que la justícia considera que la data d'emissió i el guió de la sèrie encara són factors incerts. Ho han explicat fonts de la productora de la sèrie, Bambú:
"No crec que -la sentència- tingui cap impacte a la sèrie ni que canviïn els plans. És una ficció, hi ha alguns noms reals que sí que hi figuren perquè hi ha sentències fermes, però en els que no n'hi ha, no".
Des que es va conèixer la sentència, el llibre s'ha convertit en el més venut a la plataforma Amazon i s'ha esgotat en diverses llibreries gallegues, segons informa l'agència Europa Press.
L'editor, però, ha mostrat el seu respecte per la decisió judicial, però també ha declarat que tem "seriosament pel futur de l'editorial" perquè considera que el mal que pot fer la mesura sobre la petita empresa pot ser molt important.
"'Fariña' no necessitava publicitat, ja era un 'best-seller', s'ha traduït a quatre o cinc idiomes. Si ara passa mesos segrestat i coincideix amb l'estrena de la sèrie de televisió, potser haurem de tancar."
L'editor també ha mostrat la seva incertesa pel motiu de la mesura cautelar, perquè Bea Gondor apareix poc i se'l relaciona amb uns fets que van ser confirmats per l'Audiència Nacional, tot i que el Tribunal Suprem va acabar revocant la sentència. L'autor del llibre ha explicat que considera "desproporcionat" segrestar "Fariña".
Creo desproporcionado secuestrar Fariña por plasmar unos hechos probados judicialmente en 3 líneas del libro. En cualquier caso, quien demanda está en su derecho y es una medida cautelar, así que ojalá se resuelva pronto. Mil gracias por el contundente apoyo. De verdad.
Nacho Carretero (@NachoCarretero) February 21, 2018
El segrest d'un llibre no és insòlit. El 2014 el jutge va ordenar la retirada de les llibreries de "La cortina de humo", el llibre en què dos exdetectius de Método 3, Julián Peribáñez i Antonio Tamarit, feien públiques les seves investigacions.
Un dels casos amb més ressò va ser el número de la revista satírica "El Jueves" per injúries a la Corona.
Fa més de deu anys, revistes, diaris i llibres eren els més nombrosos a la llista de segrestos judicials. Cal destacar que, des de la Transició, aquesta mesura només havia afectat cinc llibres més.
Alguns exemples són el setmanari "Cambio 16", el diari madrileny "El Alcázar", el setmanari satíric "El Cocodrilo" o el setmanari "Interviú", que va ser segrestat com a mínim vuit vegades, una de les quals quan va publicar les finances de la família Franco.
- ARXIVAT A:
- Llibertat d'expressió Literatura