"Seguint els refugiats". TV3 és testimoni del periple migratori
La crisi migratòria que viu Europa ha agafat els governs amb el peu canviat, desprevinguts. Mentre els refugiats s'acumulaven a Grècia després de travessar el Mediterrani, el centre i el nord s'ho miraven amb certa distància. Fins que van començar a trucar a la seva porta.
L'estiu ha ensenyat geografia a marxes forçades. Lectors de diaris, espectadors de televisió i usuaris d'internet saben que Grècia limita amb Macedònia, que al seu torn ho fa amb Sèrbia i, més amunt, hi ha Hongria, que té a l'oest Àustria i Alemanya.
Aquests països han estat l'escenari d'una peregrinació que ha captat l'atenció de mitjans de comunicació d'arreu. Un dels primers va ser TV3, que a mitjans d'agost va desplaçar un equip a la frontera entre Grècia i Macedònia per seguir el periple dels refugiats.
Nicolás Valle i Jordi Díaz van acompanyar homes, dones i nens que fugen de la guerra de Síria o l'Afganistan fins a la frontera amb Hongria i van ser testimonis de les dificultats i els perills que afronten aquestes famílies.
Xesco Reverter i David Bou van agafar el relleu a la frontera entre Hongria i Àustria. A Budapest, s'hi ha viscut escenes i històries colpidores i fins i tot surrealistes tenint en compte que es tracta d'una realitat del segle XXI.
Oriol Serra i Hans de Dalmau van centrar-se en l'arribada dels refugiats que han tingut la sort de superar totes les adversitats i posar els peus a Alemanya.
Totes les cròniques d'aquests equips són un testimoni perfecte d'una de les pitjors crisis humanitàries que viu la història recent d'Europa. Les hem reordenat en un mapa i en el dibuix d'una ruta que remou consciències.