S'elimina el topall de pisos turístics i baixen a 140 els municipis que els han de regular

El Parlament, que ha convalidat la proposta del govern amb modificacions, també estableix que les llicències d'ús turístic tindran una vigència de 5 anys

Actualitzat

Finalment hi ha hagut acord, i el PSC ha votat a favor del decret llei del govern d'ERC per limitar els pisos turístics, que es tramitarà amb modificacions i com a projecte de llei.

El text s'ha aprovat amb els vots també dels Comuns i la CUP, i amb un canvi important: s'elimina el topall de 10 habitatges turístics per cada 100 habitants als municipis amb una considerable demanda d'habitatge.

Vol dir això que, a la pràctica, es deixa via lliure als ajuntaments perquè decideixin si volen posar un topall? Sí, però amb matisos.

Caldrà un nou règim de llicència prèvia, que serà obligatori en els 140 municipis més tensionats, amb problemes d'accés a l'habitatge. Segons la proposta inicial, eren 262 els municipis afectats, així que es rebaixa el nombre de localitats on caldrà aquest nou permís.

Aquests 140 municipis --una xifra que pot variar-- hauran d'aprovar un planejament urbanístic i hauran de remetre'l a la Generalitat, que hi donarà el vistiplau sempre que les llicències d'habitatges turístics que prevegin no posin en perill d'accés a l'habitatge.

Les llicències tindran un límit temporal de 5 anys i seran prorrogables de forma automàtica per períodes d'igual durada sempre que el planejament urbanístic ho permeti.

El teu municipi està afectat? Pots mirar-ho en aquest mapa cercable:

 

 

 

 


Aprovació definitiva, el març del 2024

A partir d'ara, s'obre un termini perquè en els propers mesos es puguin debatre més canvis en la normativa.

En l'acord entre el PSC i ERC, els dos grups es comprometen a portar a aprovació definitiva el projecte de llei com a molt tard en la darrera sessió plenària del mes de març del 2024 i a buscar els suports parlamentaris suficients per a l'aprovació d'aquestes esmenes. I és que el PSC i ERC sumen 66 diputats, i en calen 68 per obtenir la majoria necessària al Parlament.

Amb aquesta regulació, es pretén unificar la normativa sobre pisos turístics a tot Catalunya. Fins ara, 85 ajuntaments havien regulat de forma diferent aquesta situació.

 

El decret llei preveia eliminar 28.000 pisos turístics

El decret llei que inicialment va proposar el govern a principis de novembre establia un topall de 10 apartaments turístics per cada 100 habitants en 262 municipis, amb una considerable demanda d'habitatge, la majoria ubicats al Pirineu, la costa i l'àmbit metropolità de Barcelona.

Pots consultar aquí quines localitats haurien estat afectades. Finalment, es rebaixa a 140 el nombre de poblacions on caldrà una llicència prèvia per als habitatges turístics.

Si aquest text hagués tirat endavant, s'haurien hagut de tancar 28.000 pisos turístics de 47 poblacions que ja tenien més de 10 pisos per cada 100 habitants.


El PSC, en dubte fins a última hora

Hores abans de la votació, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que la seva formació encara havia d'acabar de decidir què votarien però que, sota el seu criteri, els ajuntaments havien de "tenir més veu i marge d'actuació".

"No és el mateix el que passa a Barcelona que a Salou, a Vielha o a la Bisbal d'Empordà", ha destacat.


Alguns alcaldes, en contra de limitar; altres, a favor

I és que tant alcaldes del PSC com de Junts, sobretot de municipis que viuen del turisme, s'havien manifestat en contra del decret que proposava el govern. Al·legaven que envaïa les competències dels ajuntaments, mentre que altres com el de Barcelona, Jaume Collboni, donaven suport al decret.

A tall d'exemple, l'alcalde de Roses, Josep Maria Martínez Chinchilla, es mostrava en contra del decret, ja que en aquest municipi de l'Alt Empordà hauria suposat tancar 3.000 dels 5.200 apartaments turístics que hi ha. Si això hagués passat, càmpings i hotels no podrien haver assumit tot el turisme que hi va a l'estiu. I l'alcalde posa en evidència:

"Vivim del turisme."

En l'altre extrem, l'alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano Iglesias, s'ha mostrat partidari de limitar els pisos turístics, atès que a la Vall d'Aran la seva proliferació ha fet pujar el preu del lloguer i ha barrat l'accés a l'habitatge de moltes persones.

Això genera que hi hagi metges o mestres que volen anar a la zona però que no troben habitatge, ha exposat.

Tots dos batlles han estat entrevistats al programa "Els matins" de TV3. Pots recuperar les entrevistes senceres aquí :

 

 


Manifest d'una trentena de municipis contra la proposta inicial del govern

El canvi pactat amb el PSC arriba després que aquest dimarts una trentena de municipis d'arreu de Catalunya s'adherissin al manifest de l'Ajuntament de Salou contra el decret llei sobre habitatges d'ús turístic impulsat pel govern.

El manifest destacava la importància de l'autonomia local i qüestionava el decret per envair les competències urbanístiques municipals i vulnerar el principi d'igualtat entre municipis i territoris.

Entre els municipis que signen el manifest hi ha Alp, l'Ametlla de Mar, Begur, Cadaqués, Calafell, Castell-Platja d'Aro, Deltebre, Espot, l'Escala, Palafrugell, Platja d'Aro, Queralbs, Roses o Tossa de Mar.

 

 

ARXIVAT A:
TurismeHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut