La Casa Vallmanya, a Alcarràs, on va passar temporades Francesc Macià (3Cat)

S'encalla la compra de la casa de Macià a Alcarràs: el propietari en demana el doble del previst

"No podem pagar més del que val", assegura l'Ajuntament sobre el preu que demana l'actual amo de la masia on el president Macià passava els estius, que està en evident estat d'abandonament
Estela Busoms/Noèlia Casellas Actualitzat
TEMA:
Memòria històrica

La Casa Vallmanya, a Alcarràs, fa molts anys que espera una reforma urgent perquè es troba en molt mal estat. Allà hi estiuejava i hi passava temporades el president de la Generalitat a la segona República, Francesc Macià, perquè era de la seva família. Però ara presenta aquest aspecte: 

Porta d'entrada a la Casa Vallmanya, a Alcarràs (3Cat)

Per preservar-ne el valor històric, fa deu mesos que es va signar un acord entre administracions amb l'objectiu de poder-hi actuar. Així, la Generalitat, la Diputació de Lleida i l'Ajuntament es comprometien a destinar 920.000 euros a la compra i la restauració de la casa.

D'aquests, 120.000 eren per adquirir la finca, fins ara de propietat privada, i la resta per restaurar la casa abandonada. L'acord també implicava la inclusió de l'immoble a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica.

Però tot plegat s'ha encallat justament en la compra, perquè el propietari actual en demana un preu que el consistori considera inassumible. L'alcalde d'Alcarràs, Gerard Companys, defensa:  

"La casa és el que és i està com està: tampoc podem pagar més del que val."

Una xemeneia i el sostre de la Casa Vallmanya, a Alcarràs (3Cat)

Quant demana el propietari?

La compra l'ha de fer l'Ajuntament d'Alcarràs, i l'alcalde explica a Catalunya Ràdio que el propietari ha disparat el preu fins als 250.000 euros, més del doble del que preveien les administracions. I el consistori no està disposat a pagar-ho. 

L'última opció és recórrer a l'expropiació, però l'alcalde de moment hi és reticent perquè pot arribar a allargar-se fins a 3 anys.

"El tema de l'expropiació està sobre la taula, no és que s'hagi decartat. Però és veritat que és un tema lent i creiem que la millor forma és arribar a un acord i poder tancar el tema abans perquè la casa no es malmeti més i la puguem restaurar."

Interior de la Casa Vallmanya, a Alcarràs (3Cat)

La plataforma en reclama l'expropiació 

En canvi, també hi ha veus que reclamen que el procés d'expropiació comenci com més aviat millor, precisament perquè és lent i costós. És la postura de la plataforma Salvem Casa Vallmanya, un conjunt d'entitats i particulars que fa anys que reclamen la recuperació i dignificació de l'espai.

El portaveu de l'entitat, Ferran Dalmau, defensa que cal obrir el procés com a mesura de pressió al propietari:

"El procés d'expropiació no té per què acabar, però obrir-lo potser sí que fa que fa que el propietari entri en raó i baixi del burro." 

La Casa Vallmanya, a Alcarràs, on va passar temporades Francesc Macià (3Cat)

Des de la plataforma consideren que és urgent recuperar i dignificar l'espai, i així ho plantejaran a la consellera de Cultura, Sònia Hernández, en una reunió telemàtica demà. 

De moment, des del departament asseguren que donaran tot el suport a l'Ajuntament d'Alcarràs perquè es pugui desencallar la compra de la Casa Vallmanya. 


Mobilitzacions per demanar l'expropiació

Per la seva part, la plataforma Salvem Casa Vallmanya té previst reactivar les mobilitzacions, de cara a l'aniversari de la mort de Macià al desembre, en defensa de la restauració de la casa. I l'eix central serà, precisament, exigir l'expropiació. 

La Casa Vallmanya, a Alcarràs (3Cat)

Fa uns dies, des de l'entitat denunciaven que al mal estat de la casa s'hi sumava que havia aparegut davant de la masia una banyera i una tassa de vàter antigues: 

La Casa Vallmanya, a Alcarràs, on va passar temporades Francesc Macià (3Cat)

L'Ajuntament reclama al propietari que estintoli la casa

Mentre no s'arriba a un acord sobre la compra, l'Ajuntament va notificar al propietari que fes les actuacions pertinents per mantenir la casa i que estintolés aquelles zones on hi ha perill de caiguda

Ell no només no ho va fer, sinó que va presentar unes al·legacions al requeriment, que estan estudiant els serveis jurídics municipals.  

La Casa Vallmanya, a Alcarràs, on va passar temporades Francesc Macià (3Cat)

La declaració com a bé cultural d'interès nacional, en estudi

Mentrestant, la Generalitat estudia si declara l'immoble com a bé cultural d'interès nacional (BCIN), tal com ha demanat la plataforma Salvem Casa Vallmanya. Els tràmits van començar al maig

El govern català inicialment va desestimar la declaració de bé cultural d'interès nacional, però ara ho reconsidera. 

El 2008 l'Ajuntament d'Alcarràs va declarar la casa com a bé cultural d'interès local (BCIL).

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut