S'endarrereix la investidura d'Illa: Rull ajorna a dimarts la ronda de consultes

Si no hi ha més canvis en el calendari, previsiblement aquest dijous, 8 d'agost, se celebrarà el ple d'investidura

RedaccióActualitzat

Canvis en el calendari previst per a la investidura de Salvador Illa. El Parlament començarà la ronda de consultes amb els partits dimarts que ve i no dilluns, segons ha informat la cambra. El motiu són qüestions d'agenda de diversos diputats del grup parlamentari d'Esquerra Republicana. 

Segons els republicans, els diputats afectats tenen compromisos que no han pogut ajornar després que divendres al vespre es coneguessin els resultats de la consulta sobre la investidura d'Illa.

Així, s'ajorna la posada en marxa de la maquinària de la investidura i, per tant, el ple que ha d'elegir un nou president també se celebrarà un dia més tard del que es creia, possiblement dijous, 8 d'agost.

Després de la consulta a la militància d'ERC sobre el pacte amb els socialistes els republicans estan pendents del Consell Nacional del Jovent Republicà que han de celebrar aquest dilluns per decidir el seu posicionament en la investidura de Salvador Illa.

El sí de la diputada de les joventuts d'ERC al Parlament, Mar Besses, és imprescindible perquè la candidatura del socialista tiri endavant.


Aquest és el possible calendari polític de la setmana que ve, actualitzat amb els últims canvis:

 

Tres dies d'activitat al Parlament

El president del Parlament, Josep Rull, es reunirà dimarts amb els líders dels grups parlamentaris, començant pels que han confirmat el seu suport a la investidura del candidat socialista.

La roda arrencarà a les 9.30 i s'allargarà, en principi, durant tot el matí. Rull es trobarà primer amb el PSC, Esquerra Republicana i Comuns, i posteriorment amb la resta de formacions polítiques.

Aquest és l'ordre previst: 

- Salvador Illa (PSC-Units)
- Josep M. Jové i Marta Vilalta (ERC)
- Jéssica Albiach (Comuns)
- Albert Batet i Mònica Sales (Junts)
- Alejandro Fernández (PPC)  
- Ignacio Garriga (Vox)
- Dani Cornellà (CUP-DT)
- Sílvia Orriols i Ramon Abad (AC)  

L'endemà, el president de la cambra reunirà la Diputació Permanent per fixar la data oficial de la sessió d'investidura. Només dos dies després de la ronda de contactes, i escurçant al màxim els terminis, l'hemicicle es podria reunir per votar un nou president de la Generalitat.

Illa ja té els suports suficients

El candidat socialista va obtenir el suport de les bases d'ERC divendres al vespre, en una votació molt ajustada de la militància en què el sí es va imposar amb un 53,5% dels vots.

L'endemà, Illa va comunicar a Rull que ja tenia els 68 vots necessaris per ser president, ja que, en paral·lel, també ha arribat a un preacord d'investidura amb els Comuns.

Amb els vots a favor del PSC, ERC i Comuns Salvador Illa serà elegit nou president per majoria absoluta a la primera votació i podria prendre possessió del càrrec a finals de setmana.

Illa i Albiach van signar aquest dissabte l'acord d'investidura (ACN/Mariona Puig)


Òmnium, contrari a una presidència d'Illa

A les reaccions a l'acord per investir Illa s'hi ha afegit en les últimes hores Òmnium Cultural, que ha emès un comunicat contrari a la investidura d'Illa. "Avui lamentem l'ara ja segura pèrdua d'una presidència i un govern independentistes a la Generalitat", diu el document publicat aquest diumenge.

L'entitat atribueix la pèrdua d'un executiu independentista a la falta d'"acords estratègics" entre els partits per "sortir d'un escenari fratricida".

A banda, Òmnium també ha valorat el probable retorn de l'expresident Puigdemont, que ha reiterat en diverses ocasions que tornarà a Catalunya per al ple d'investidura.

"La simple hipòtesi que pugui ser detingut, tot i l'aprovació de la llei d'amnistia, és un fet gravíssim que posaria de manifest la rebel·lia del poder judicial davant una llei democràtica aprovada parlamentàriament pel poder legislatiu."

L'organització afegeix que defensarà "l'honorabilitat de la presidència de la Generalitat que ell representa" i que l'acompanyarà en el seu retorn: "Serem al seu costat".

Carles Puigdemont en un acte de Junts als Banys d'Arles el 27 de juliol
Carles Puigdemont en un acte de Junts als Banys d'Arles el 27 de juliol (Europa Press/Glòria Sánchez)

Hermetisme total per part de Junts

Sobre el retorn de Puigdemont, la seva formació no en diu res públicament. Després de la decisió del Suprem de no amnistiar la malversació, la seva detenció en trepitjar territori espanyol és més que probable i, per tant, els esforços se centraran a aconseguir que pugui arribar al Parlament.

Un cop dins, el president de la cambra s'ha compromès a fer complir el protocol vigent des del 2017 i que estableix que seria ell mateix qui hauria d'autoritzar l'entrada i escorcoll de la policia judicial i que en cap cas podria practicar una detenció.

De totes maneres, si Puigdemont vol accedir al Parlament per l'únic accés oficial, serien els Mossos d'Esquadra els que haurien de decidir si li permeten el pas o no. Els agents de l'entrada no depenen del president del Parlament, sinó de la Conselleria d'Interior.

 

ARXIVAT A:
InvestiduraPSCSalvador IllaERCParlament de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut