Sense acord per reformar les dietes per desplaçaments del Parlament
Tot i que l'objectiu era que entrés en vigor al gener, els grups parlamentaris no han arribat a cap acord sobre el criteri de cobrament de les dietes
Arran de la polèmica que els diputats cobrin dietes encara que no es desplacin, com va passar durant la pandèmia, els grups del Parlament van comprometre's a buscar un acord per acabar amb aquest sistema.
L'objectiu era que la reforma entrés en vigor al gener i permetés estalviar diners públics. A mitjans d'abril, però, el mes calent és a l'aigüera: els diputats no es posen d'acord a l'hora de fixar un criteri sobre el cobrament de les dietes.
La proposta de la presidenta de la cambra, Laura Borràs, és eliminar les quatre corones en què ara es divideix el territori.
Un diputat que viu a la Vall d'Aran, per exemple, cobra 23.000 euros a l'any per desplaçaments i pernoctacions, mentre que un altre que viu a Barcelona o a la seva àrea metropolitana en cobra gairebé 17.000 euros cada any.
Són quantitats que els diputats reben com a complement del sou, tant si van a la cambra com si no, i que no necessiten justificar en cap cas.
Borràs proposa que, a partir d'ara, tots els diputats, independentment d'on visquin, cobrin una quantitat fixa cada mes, semblant a la que ara reben els de la primera corona, uns 17.000 euros. A més, els que vinguin de més lluny hauran de justificar les pernoctacions i el quilometratge.
Aquesta proposta no safistà els diputats que viuen més lluny, perquè consideren que els penalitza respecte a la resta. Tampoc hi ha acord sobre quin sistema s'hauria de fer servir per comptar el quilometratge ni si s'ha de tenir en compte si un diputat es desplaça en tren o comparteix cotxe.
De moment, un complement exempt de tributar
Els grups també estan encallats en la manera com incorporar aquest complement, que ara està exempt de tributar, al seu sou.
La CUP i els comuns volen que es desgravi directament del sou dels diputats, encara que això els suposi perdre poder adquisitiu i que només es paguin les despeses que estiguin justificades.
En canvi, Esquerra, Junts i PSC opten per altres fórmules. Per exemple, que el Parlament assumeixi pagar inicialment les cotitzacions i, gradualment, que un percentatge passi a assumir-lo el mateix diputat.
En el pressupost d'aquest any, el Parlament va reservar una partida de més d'1 milió d'euros per afrontar aquestes cotitzacions de les dietes. Fins que s'arribi a un acord, però, la partida estarà congelada.
Un altre debat obert és si els diputats han de cobrar els desplaçaments i les dietes de les sortides que fan pel territori, com són les visites a empreses i hospitals o les reunions amb associacions. Unes despeses que ara, oficialment, no cobren.
- ARXIVAT A:
- Parlament de Catalunya