Un esquiador a La Molina (CCMA)

Sense canvi de tram, les estacions d'esquí que volien obrir dimecres no ho faran

Masella és l'única que es planteja encara l'obertura el 9 de desembre, però no està del tot decidit
Redacció Actualitzat
TEMA:
Fases de la desescalada

La frenada en el pla de desescalada deixa en l'aire la data d'obertura de les estacions d'esquí. En principi, estava prevista per a dimecres que ve, però la condició era saltar a la fase 2, al confinament comarcal. Com que això no ha passat, hauran de seguir tancades.

Tot i que les estacions estan llestes per obrir i hi ha el gruix de neu suficient, el sector aposta per la prudència amb l'esperança de tenir una temporada continuada i sense interrupcions per la Covid i, de moment, no tenen una data fixada per a l'obertura. 

Així ho han anunciat els representants de diferents estacions d'esquí catalanes a l'acte de presentació de la nova temporada d'hivern 2020-2021 al Pirineu de Girona.

El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, empresa pública que gestiona les estacions de Vallter, La Molina, Vall de Núria, Espot, Port Ainé i Boí Taüll, ha dit amb contundència que "cal obrir quan toqui" i no fer-ho abans per guanyar uns dies, sinó "guanyar la temporada".

Masella és l'única estació que és possible que obri el 9 de desembre, però encara no està del tot decidit.

Mesures anti-Covid

Font ha detallat les mesures de protecció contra la Covid que, ha dit, s'han anat preparant des del juny, enfocades, sobretot, a evitar aglomeracions a les taquilles de compra de forfets, en el lloguer d'esquís i als telecadires. Font ha explicat que es poden comprar els forfets i llogar els esquís a l'avançada, i que les cues que hi hagi seran "tan llargues com calgui, per respectar les distàncies de seguretat", d'1,5 o 2 metres. Als telecadires, telecabines i telefèrics caldrà portar la mascareta i s'aconsella guardar silenci.

Des de Masella s'ha posat en marxa un sistema de control d'accés als remuntadors (el "forfet mans lliures") i la compra i recàrrega des de casa dels forfets.

Imatge panoràmica de l'estació d'esquí d'Espot, al Pallars Sobirà, el 2018 (CCMA)
 

Els bars i restaurants i el que es coneix com a "après-ski", és a dir, tota l'activitat que es genera al voltant, han de "complir la normativa i les limitacions generals".

Respecte al debat que hi ha per l'obertura o no de les estacions a Europa, Font considera que la preocupació no ve per la pràctica de l'esquí, sinó per "tota l'activitat que hi ha a l'entorn, en festes i trobades de grups". Una activitat que, ha dit, és molt més limitada a les estacions catalanes, on no hi ha ofertes d'oci com als grans resorts d'hivern europeus, tant de dia com de nit.


Andorra espera al gener

Les estacions andorranes han decidit no obrir fins al gener, passat festes. El cap de govern d'Andorra ha explicat que no ho fan per lleialtat amb França, que ha demanat que es retardi la reobertura.


Les estacions d'Alemanya i França, de moment, no obriran​

A França, el president Emmanuel Macron, seguint l'exemple d'Alemanya i Itàlia, va anunciar aquest dimarts que no s'obriran les pistes d'esquí i que prendrà mesures perquè els ciutadans no vagin a esquiar als països veïns, per exemple, a les estacions catalanes.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha demanat un acord entre tots els països europeus per no obrir fins al gener. Alemanya, Itàlia i França fan bloc per no obrir les estacions, i Àustria, al contrari.
 

 

ARXIVAT A:
Fases de la desescalada Coronavirus Covid-19 Desescalada
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut