Sense feina ni expectatives: el testimoni dels migrants que arriben a les Canàries

Senegalesos, joves i pescadors és el perfil de la majoria de persones que arriben a les Canàries després de dies de travessia. Un equip de TV3 ha parlat amb ells a les portes d'un dels centres d'acollida de Tenerife
Marta Jerez, Ferran Moreno, Begoña Grigelmo, equip desplaçat a Tenerife Actualitzat
TEMA:
Migracions

12 dies al mar en una embarcació precària fins a arribar a les Canàries. És el que han trigat un grup de nois de Gàmbia que ara mateix es troben al centre Las Raíces, al nord de l'illa de Tenerife, on hi ha més de 2.100 persones acollides. Aquí s'hi estan entre 7 i 10 dies mentre esperen per ser traslladats a la Península.

Arriben des de les costes africanes després de dies de navegació. Principalment des del Senegal, Mauritània i Gàmbia. També hi ha travesses des del Sàhara Occidental. Fugen del jihadisme, la pobresa, la crisi climàtica, la inestabilitat política. D'altres arriben per curar-se de malalties que allà no és possible tractar i d'altres ho fan per la pressió social i familiar.

Molts són pescadors que expliquen que cada cop hi ha menys peix a pescar i no es poden guanyar la vida. Com el Lamine Sarr, 26 anys, que va arribar dilluns després d'una setmana de travessia des del Senegal. No va arribar sol, va arribar els seus tres germans i dos nebots, en una embarcació amb 140 persones.

"No podíem dormir a l'embarcació. Al Senegal havia intentat trobar feina a multitud d'empreses, però no ho vaig aconseguir. Hi ha la crisi del peix, pots treballar en la pesca però cobres poc. Per això intento arribar a Europa."

Lamine Sarr, un dels migrants del Senegal que es troba en un dels centres d'acollida de Tenerife

N'hi ha que venen sols, però molts han vingut amb familiars, com dos nois de 13 i 15 anys, també germans, que van estar cinc dies al mar:

"Hem deixat la família enrere i hem vingut tots sols. Volem estudiar i després treballar."

Centre d'acollida Las Raíces a Tenerife

 

Les Canàries han decretat l'estat d'emergència migratòria

Les darreres setmanes les arribades d'embarcacions amb centenars de migrants des de l'Àfrica Central no s'aturen a les Canàries. Fins al dia 15 d'octubre, segons dades oficials del Ministeri de l'Interior, van arribar per mar a les Canàries 23.537 persones. Amb les arribades d'aquests últims dies, ja deuen haver superat les 25.000.

Només en les últimes 24 hores han arribat a El Hierro 847 persones en cinc embarcacions. L'any amb més arribades va ser el 2006, i en van arribar 31.000.

 

El govern de les illes ha declarat la situació d'emergència social per agilitzar tràmits i garantir l'acollida de totes les persones que hi arriben.

Els serveis socials s'han vist desbordats en alguns moments per poder atendre les seves necessitats.

Tenerife i Gran Canària acullen les derivacions de les arribades a les altres illes com El Hierro i Lanzarote.

Accem és l'entitat que gestiona aquest centre d'acollida. La seva responsable, Laia García, explica a TV3 que estan fent un esforç per cobrir les necessitats dels migrants:

"Hem reforçat l'equip en més de 80 persones el darrer mes i també hem reforçat recursos tècnic, econòmics i d'infraestructures. Estem fent un sobreesforç a la situació que ja teníem i considerem que estem fent una bona feina. Tots els nois tenen cobertes les seves necessitats bàsiques, fins i tot una miqueta més."

 

El paper dels voluntaris

Diversos voluntaris venen 2 o 3 cops setmana, des de fa tres anys, a repartir menjar a l'exterior, i suplir les mancances que diuen que hi ha al centre.

L'associació Hay Raíces reparteix menjar a les portes del centre dos o tres cops per setmana

 

Zeben Expósito, vicepresident de l'associació Hay Raíces, ha portat el menjar amb el seu cotxe per repartir entre alguns dels nois que hi havia a l'exterior del centre:

"Et veuen i estan contents perquè necessiten menjar. Sí que és veritat que al campament tenen tres menjars diaris, però són 900 grams al dia, que no és suficient per a una persona."


Antonia Beatriz és voluntària i ha portat un camió carregat de plàtans. Hem pogut veure com molts dels joves sortien del centre carretera amunt per aconseguir-ne alguns:

"La necessitat és el que els mou. No n'hi ha prou amb el que els dona el govern. Hem de donar un cop de mà."

Una voluntaris reparteixen plàtans a les portes del centre d'acollida
ARXIVAT A:
Migracions Les Canàries
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut