
"Sense ficció" estrena "1-O" i "Ciutadà quatre"
El dimarts 9 de gener, a les 21.55, "Sense ficció" estrena a TV3 el documental "1-O", produït per Mediapro i dirigit per Lluís Arcarazo, una crònica del referèndum sobre la independència de Catalunya que va tenir lloc l'1 d'octubre. El llargmetratge reflecteix el que va passar en cinc dels centres de votació durant la jornada en què més de dos milions de persones van exercir el seu dret a decidir.
A continuació, el programa estrena, "Ciutadà quatre", Oscar a la millor pel·lícula documental del 2015. El llargmetratge destapa el funcionament dels serveis secrets d'intel·ligència dels Estats Units i com s'espia milions de ciutadans a partir de les revelacions d'Edward Snowden, extreballador de la CIA i l'NSA, a la periodista i directora Laura Poitras.
Aquests dos documentals es podran veure per internet a través de TV3 a la carta. El reportatge "1-0" té drets d'emissió a Catalunya durant 10 dies i "Ciutadà quatre" té drets a tot Espanya durant 30 dies.
"1-O"
El dia 6 de setembre del 2017, el govern de la Generalitat va convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya. Malgrat que el govern espanyol en va prohibir la celebració, l'1 d'octubre més de dos milions de persones van acudir als centres de votació. Les imatges de les urnes clandestines, les votacions i les càrregues policials, que van causar més de mil ferits, van fer la volta al món.
Al documental no apareix cap polític, es tracta d'una crònica del que va passar durant la jornada i els dies posteriors al referèndum, que posa èmfasi en l'organització i la participació que, malgrat els obstacles, ciutadans anònims van fer possible.
L'"1-O" fa un seguiment de com es va desenvolupar la jornada en cinc centres electorals, i posa de relleu el que es va viure a tot arreu: neguits, incerteses, pors i il·lusions. En cadascun dels punts filmats, un ciutadà anònim narra aquell dia, des del seu punt de vista. Aquests testimonis s'han registrat temps després, i és un relat elaborat arran de la reflexió de tot el que va succeir l'1 d'octubre. Entre aquests es troba l'actriu Sílvia Bel, i també recull el cas de Roger Español, el jove que va perdre un ull a causa de l'impacte d'una bola de goma.
Al llarg del dia, al carrer i als col·legis electorals s'hi podien sentir diverses proclames: "votarem", "democràcia", "el carrers seran sempre nostres", "no passaran", i el cant dels Segadors per acabar amb "hem votat". No se sap que passarà en un futur, però el que ha quedat gravat en la consciència col·lectiva és que hi ha un abans i un després de l'1 d'octubre.
Fitxa tècnica
- Guió i direcció: Lluís Arcarazo
- Productor: Jaume Roures
- Producció executiva: Bernat Elias
- Producció: Ariadna Terribas
- Realitzador: Xuban Intxausti
- Muntatge: Ona Bartrolí
- Música original: Xavier Capelas i Alfred Tapscott
"Ciutadà quatre" ("Citizenfour")
El gener del 2013, Laura Poitras va començar a rebre correus electrònics xifrats amb el remitent "Citizenfour", que assegurava tenir proves dels programes de vigilància il·legals dirigits per l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units.
Cinc mesos després, Poitras va viatjar a Hong Kong amb els periodistes Glenn Greenwald i Ewen MacAskill, on va tenir lloc la primera trobada amb el misteriós confident. Qui havia contactat amb la periodista, i directora d'aquest documental, era Edward Snowden, un analista d'alt nivell que pretenia donar a conèixer la vigilància massiva dels ciutadans dels Estats Units per part de l'NSA. Snowden els va entregar documents classificats que posaven de manifest les invasions indiscriminades i il·legals que feia l'NSA.
Quan aquesta informació va sortir a la llum, va esclatar una tempesta mediàtica. Van haver de fer front als mitjans i vetllar per la seva seguretat, ja que a partir d'aleshores estaven en perill. De fet, actualment, Edward Snowden viu exiliat a Rússia per evitar ser processat als Estats Units, tot i que el seu parador es manté en secret.
Des de l'estrena mundial en el prestigiós Festival de Cine de Nova York, el documental ha guanyat diversos premis, com l'Oscar a la millor pel·lícula documental o els premis de la crítica de Nova York, Los Angeles, Boston, San Francisco, Detroit, Londres, els Gotham i els IDA, International Documentary Awards.
A més, els informes de Laura Poitras, Glenn Greenwald, Ewen MacAskill i Barton Gellman, basats en els documents d'Edward Snowden, van ser guardonats amb el Premi Pulitzer al Servei Públic 2014 atorgat a "The Guardian" i "Washington Post".
Un cop l'espectador hagi vist la pel·lícula, no podrà mirar de la mateixa manera el telèfon, el correu electrònic, la targeta de crèdit, el navegador web o les xarxes socials.