"Sensecultura": un compte d'Instagram mostra la precarietat del sector pel tancament
Treballadors culturals alçant pancartes contra el tancament (CCMA)

Sensecultura: un compte d'Instagram mostra la precarietat del sector pel tancament

L'actriu i fotògrafa Júlia Cortina ha fet un recorregut per diferents llocs de Catalunya per donar veu als treballadors de la cultura que s'han quedat sense feina

Actualitzat

El compte d'Instagram Sensecultura neix, segons explica la seva creadora, de "la impotència i les ganes de deixar constància de la situació cultural actual arreu del territori". I és que el sector cultural ja porta des del 30 d'octubre tancat i, de moment, continuarà amb les persianes abaixades fins que la Generalitat no canviï les restriccions que s'apliquen a teatres, cinemes i sales de concerts.

La iniciativa té per objectiu visibilitzar la precarietat en què es troben sales, projectes i treballadors després dels diversos tancaments provocats per les restriccions del coronavirus. També reivindica que són un sector segur i que no té sentit que continuïn tancats. La seva creadora, Júlia Cortina, explica a la seva publicació d'Instagram que "totes, treballadores i consumidores de la cultura, han demostrat ser segures i necessàries".

A les publicacions de l'Instagram es poden veure treballadors culturals davant de diferents espais d'arreu del territori amb els ulls tapats i una mascareta amb una creu pintada. També porten una pancarta amb el lema: "Ens obligueu a tancar, però no ens deixarem silenciar". Una imatge que vol mostrar que la cultura és un bé necessari per potenciar l'esperit crític de la comunitat que, com defensa Júlia Cortina, ara és més necessari que mai.

Espectacles i projectes cancel·lats

Són diversos els treballadors del sector que s'han volgut unir a la iniciativa. És el cas de la Companyia d'Arts Escèniques Projecte Ingenu, que actua com a companyia resident a la Nau Ivanow de Barcelona. Denuncien que han hagut de cancel·lar un espectacle que havien d'estrenar i també diverses representacions que feien de gira sense tenir clar si podran trobar noves dates per reubicar-les.

 

La ballarina, actriu i cantant Clara Giralt, membre de SUS4Companyia, també explica que s'han anul·lat diverses funcions que tenia previstes i que, al seu torn, tampoc pot treballar donant classes a les escoles perquè també estan tancades. Això la deixa en una situació molt difícil.

 


Protestes les últimes setmanes

Aquesta no és l'única iniciativa que s'ha creat des del sector per reclamar la reobertura dels espais culturals com a segurs. Les últimes setmanes s'han fet diverses reivindicacions per mostrar el rebuig a les mesures del govern contra la Covid-19.

A Barcelona es van fer manifestacions la setmana del 2 de novembre als Jardinets de Gràcia. Actors, actrius músics i altres professionals de la cultura es van agrupar per reclamar la reobertura dels equipaments ja que asseguraven que no hi havia hagut cap contagi en espais culturals i que, per tant, no hi havia motius per seguir tancats. Les manifestacions també es van fer a altres localitats com Girona, Lleida i Tarragona.

El món de les arts també denuncia sentir-se decebut després que el govern declarés la cultura com a bé essencial aquest setembre i demana més suport per part de les administracions.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut