Sentència del 25% de castellà: Cambray explica al TSJC els canvis legals que prepara
- TEMA:
- Immersió lingüística
Aquest divendres s'acabava el termini de dos mesos perquè la Generalitat apliqués de manera voluntària la sentència que obliga a impartir un 25% de les classes en castellà. El Departament d'Educació ja ha comunicat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya quines accions farà sobre l'ús de les llengües al sistema educatiu català.
Hi ha dues accions: el desplegament de la Llei d'Educació que va anunciar aquesta setmana i la proposició per modificar la llei de política lingüística que aquest dijous es va presentar al Parlament.
En l'escrit, Educació explica que l'objectiu de la modificació de la Llei de Política Lingüística és "actualitzar" la garantia d'assoliment de les competències lingüístiques d'acord amb el nou enfocament competencial del currículum i l'aplicació dels instruments de control, avaluació i millora del sistema educatiu.
Polèmica política
Aquesta modificació ha aixecat una polseguera política. Junts es va despenjar finalment de l'acord amb ERC, el PSC i els comuns que explicitava l'ús del castellà a l'escola.
El president Pere Aragonès ha defensat l'acord. Creu que dona resposta al TSJC respecte al 25% de classes en castellà i que alhora garanteix la immersió lingüística: "Calia actuar i s'ha actuat." Assegura que el pacte afavoreix "la llengua més perjudicada hores d'ara", el català.
Aragonès espera que Junts torni al consens després que ahir congelés l'acord.
L'exconsellera d'Educació Irene Rigau, que va participar en la negociació del pacte pel català a l'escola, assegura que el propòsit de l'acord era evitar una intervenció del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per imposar a totes les escoles un 25% de castellà. En una entrevista a "Els Matins", Rigau ha lamentat que un tuit "hagi desestabilitzat" Junts:
Rigau remarca el valor de l'acord per reformar la llei de política lingüística perquè, segons ha dit, recupera el consens en aquest àmbit.
Ciutadans diu que la modificació de la llei de Política Lingüística no dona compliment a la sentència del TSJC. El partit taronja ja ha anunciat que l'executiu està fora del termini i que portarà el cas als tribunals.
Òmnium demana consens
Òmnium reclama que "qualsevol acord en relació amb la llengua es consensuï en el marc del Pacte Nacional per la Llengua" i avisa que "el consens de país en l'àmbit educatiu és fonamental i no pot forjar-se només en l'àmbit dels partits polítics, sinó que cal fer-ho també en l'àmbit civil i de la comunitat educativa aprofitant espais transversals com Somescola".
Per l'entitat, "la prioritat és protegir i garantir el model d'escola catalana".
Per la seva banda, l'ANC s'ha pronunciat en contra de l'acord. Asseguren que estan decebuts i preocupats i que és un altre pas enrere en la defensa del català. Acaben afirmant que no es quedaran de braços plegats.
- ARXIVAT A:
- Català Educació Immersió lingüística TSJC