Sentència pionera a Catalunya: una mare sola pot sumar el permís de dos progenitors

La sentència recull que la criatura no pot tenir menys drets que una altra que tingui dos progenitors

Aitor Álvarez García / Judith CasaprimaActualitzat

El Darío, nascut l'agost de l'any passat en una família monoparental, tenia fins ara menys drets que si tingués dos progenitors. Així ho reconeix una sentència d'un jutjat de Barcelona, que ja és ferma, perquè l'Institut de la Seguretat Social no ha presentat recurs.

La jutge obliga l'estat a concedir 24 setmanes de permís de maternitat a la seva mare, 8 més que les 16 que li pertoquen per norma. És la primera sentència coneguda a Catalunya en aquest sentit. En total haurà fet 26 setmanes de permís, perquè ja n'havia fet dues abans del part.

La dona que ha anat a la justícia i ha guanyat el cas, la Cristina, explica a TV3 que està "molt satisfeta", perquè considera que el seu fill ha de tenir "els mateixos drets que qualsevol altre". Assegura que li "anirà molt bé tenir les 8 setmanes", perquè el Darío és "molt mogut".

La decisió judicial farà que el nadó pugui gaudir del mateix temps de cures que qualsevol altre, perquè la sentència es basa precisament en això, en el dret del menor.

L'advocada de la Cristina, Sílvia Requena, assegura a TV3 que "no és un dret laboral dels pares per ser pares, sinó que és un dret del qual, en realitat, els pares poden gaudir per atendre i protegir el seu fill". I afegeix que "la mirada no ha de ser des de l'òptica de l'adult, sinó des de l'òptica del menor".

La sentència recull, a més, dades sobre el nombre de famílies monoparentals que hi ha a l'estat per afirmar que, si no s'entén aquesta diversitat, s'està provocant una altra discriminació, que se suma a la que hi ha entre homes i dones.

Segons el text, la situació actual implica un "biaix que trenca el desenvolupament del nen, en quedar atès menys temps i amb menor implicació personal de qui ha estat considerat el seu progenitor".

La Federació de Famílies Monoparentals de Catalunya demanen que aquest dret es converteixi en norma. Helena Vicente, membre d'aquesta entitat, assegura que els "agradaria que no calgués una sentència i que les mares de famílies monoparentals poguessin gaudir per llei" d'aquests permisos més extensos.

Altres casos similars

Ja hi ha hagut sentències en la mateixa línia al País Valencià, Cantàbria i Euskadi, on aquesta setmana un jutjat de Bilbao també ha reconegut a una mare que cria sola el seu fill el dret a tenir 10 setmanes, a més de les 16 setmanes que ja li corresponen pel naixement i la cura del menor.

En concret, la sentència cita jurisprudència del Tribunal Suprem per apuntar que, si es denega a la mare l'ampliació de la prestació que reclama, existiria "una conculcació del dret d'igualtat que consagra la Convenció sobre els Drets dels Infants" del 1990, "perquè l'atenció i cura i el desenvolupament del menor afectat quedarien minvats respecte a d'altres de famílies biparentals".

Suposaria, afegeix, "una discriminació del menor" de la família monoparental, per l'estat civil o condició dels seus pares i "s'introdueix un biaix que trenca el desenvolupament del nen, en quedar atès menys temps i amb menys implicació personal" respecte d'altres.


Reconèixer nous models de família

El magistrat basc destaca que "el sistema familiar nuclear biparental ha canviat des dels anys 70 a Espanya, i s'hi han introduït nous models", com la família monoparental.

El jutge justifica el fet amb dades de l'Institut Nacional d'Estadística segons les quals, el 2019, el nombre de llars monoparentals era d'1.800.087, davant de la tipologia general de 18.625.000, de les quals les parelles amb fill o fills eren més de 6 milions. Les monoparentals constituïdes per homes eren 357.900 i per dones, 1.530.600.

A Espanya hi ha 1.800.000 famílies monoparentals (Pixabay)

Un càlcul de 10 setmanes

La sentència reconeix a aquesta mare 10 setmanes més de prestació, després de calcular que, com que hi ha 6 setmanes que són obligatòries per als dos progenitors de forma simultània després del part o adopció, la diferència respecte d'un menor amb dos progenitors és de les 10 setmanes restants reconegudes.

"Aquesta sentència amplia el camí d'altres tribunals per a la igualtat de tracte per part de la Seguretat Social als diferents models de família a la nostra societat", ha destacat Jon Quintana des de la secretaria d'Acció Sindical d'LSB-USO.

Des que l'1 de gener del 2021 va entrar en vigor la llei que equiparava en 16 setmanes el permís de maternitat i paternitat, una resolució del Consell General del Poder Judicial ja va avalar una sentència anterior, també del País Basc.

 

ARXIVAT A:
Drets laboralsFamília
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut