Els germans estirats cara a cara al llit de l'hospital (Reuters/Gemini Untwined i Instituto Estadual do Ce)

Separen dos germans siamesos units pel cap amb ajuda de realitat virtual al Brasil

La intervenció als nens, que compartien un 15% del cervell i una artèria que tornava sang als dos cors, ha durat 27 hores i ha estat una de les més complexes fetes mai

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Els germans Arthur i Bernardo han pogut dormir per primer cop a la seva vida estirats cara a cara. Els bessons brasilers de tres anys que van néixer units pel cap els han pogut separar després de sotmetre's a una operació quirúrgica de 27 hores al Brasil.

Un equip de més de 100 membres sota la direcció de Paulo Niemeyer State Brain Institute, amb la col·laboració de la Gemini Untwined, ONG britànica que es dedica a ajudar a la separació de bessons units pel cap, amb el Great Ormond Street Hospital, de Londres, han participat en l'operació, una de les més complexes d'aquest tipus a què s'han enfrontat els neurocirurgians, i per a la qual es van preparar amb realitat virtual.

La intervenció ha estat possible després de mesos d'investigació, preparació i utilització de projeccions de realitat virtual dels bessons basades en TAC (Tomografia Axial Computeritzada) i ressonància magnètica.

Arthur i Bernardo Lima van néixer en una zona rural del nord del Brasil l'any 2018. Compartien un 15% del cervell i una vena principal que porta la sang de tornada al cor, i en aquest cas a tots dos cors, i diversos vasos sanguinis vitals.

Els nens compartien un 15% del cervell i una artèria del cor (Reuters/Gemini Untwined i Instituto Estadual do Ce)


"Un 1% de possibilitats, un 99% de fe"

Arthur i Bernardo són els germans siamesos, units pel cap, o craniòpags, de més edat amb un cervell fusionat que s'han separat i la intervenció que afrontaven era especialment complexa. La mare dels nens, Adriely Lima, va expressar als mitjans locals com estava de "desesperada aquests dies perquè no podia acabar d'imaginar el procediment que els farien".

Un dels neurocirurgians que han dirigit la intervenció, Gabriel Mufarrej, del Paulo Niemeyer State Brain Institute, diu: "Vaig parlar amb Adriely i li vaig dir que creia que érem capaços de separar els nens. Li vaig dir una frase que vaig aprendre: 'quan tens un 1% de possibilitats, tens un 99% de fe'."

Però no tot era fe: hi ha hagut molta ciència.


 

Preparació amb realitat virtual

Per abordar la separació dels bessons, l'equip de Gabriel Mufarrej, del Paulo Niemeyer State Brain Institute de Rio de Janeiro, va posar-se en contacte amb el Great Ormond Street Hospital, de Londres, on treballa el neurocirurgià pediàtric Noor Ul Owase Jeelani, fundador de l'ONG Gemini Untwined. Per a la separació definitiva els bessons i per a les intervencions prèvies a què els van sotmetre es van preparar amb l'ajuda d'un sistema de realitat virtual "d'última generació".

Es van utilitzar exploracions cerebrals amb TAC i ressonàncies magnètiques per crear un mapa digital del crani que compartien els dos nens.

Es va fer també un model amb 3D del cervell (Reuters/Gemini Untwined i Instituto Estadual do Ce)

Els cirurgians van practicar el procediment en una cirurgia de prova amb realitat virtual "transatlàntica", és a dir, des dels dos països.

Jeelani ha qualificat el fet com una cosa "de l'era espacial", ja que es pot estudiar i preparar l'operació sense posar en risc els pacients.

"És meravellós poder mirar l'anatomia i realitzar la cirurgia abans sense posar en risc la vida dels nens. No us podeu imaginar com de tranquil·litzador és això per als cirurgians. Fer-ho en realitat virtual va ser realment coses d'home a Mart."

En total, els nens van ser sotmesos a nou intervencions quirúrgiques, incloses les més delicades per a separació que es van fer entre el 7 i 9 de juny, una de 13 hores i una altra de 23 hores.
 

Una llarga convalescència

Jeelani, que ja ha fet 6 operacions de separació de bessons units pel crani, ha admès que aquesta ha estat la més complexa. En acabar la intervenció va dir que estava "absolutament esgotat" després de l'operació de 27 hores, on només havia fet quatre pauses de 15 minuts per menjar i beure aigua, però es va mostrar totalment satisfet. Va ser "meravellós veure com la família se sentia feliç", va dir.

Va afegir que, com amb tots els bessons units després de la separació, la pressió arterial i els ritmes cardíacs "estaven disparats", fins que es van reunir quatre dies després i es van tocar les mans.

Mufarrej  també considera aquesta cirurgia "sens dubte la més complexa de la meva carrera". "Al principi, ningú pensava que sobreviurien. Ja és històric que tots dos es puguin salvar."

Mufarrej ha explicat que els bessons encara són a l'hospital, on ara iniciaran uns sis mesos de rehabilitació que seran, segons el neurocirurgià, l'inici "d'una llarga convalescència". "Encara no sabem fins a quin punt podran fer una vida normal", ha dit.

L'organització Gemini Untwined continuarà donant suport al tractament dels infants i a la seva recuperació, i segons Jeelani, fundador de l'ONG, a altres casos d'ara endavant.

"Aquest ha estat el nostre cas més complex fins ara i marca l'inici d'una associació a llarg termini amb l'hospital. Això garanteix que casos similars a l'Amèrica Llatina rebin el mateix nivell d'atenció de classe mundial en el futur."

Segons aquesta organització, un de cada 60.000 naixements és de bessons units, i només el 5% d'aquests estan units pel cap.

De moment, el mes que ve, els germans Arthur i Bernando, que han passat la major part de la seva vida en un hospital, podran celebrar el seu quart aniversari i mirar-se cara a cara.

ARXIVAT A:
SalutTecnologiaBrasilRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut