Ser dona a Ucraïna en temps de guerra: al capdavant de la fugida, i també al front
Les dones ucraïneses tenen un paper predominant en aquesta crisi humanitària provocada per la invasió russa d'Ucraïna, però també en el front de guerra i de resistència
El tretzè dia de la invasió russa d'Ucraïna coincideix amb el 8M, el Dia Internacional de les Dones. Durant aquests tretze dies, una allau d'imatges del conflicte ha acaparat els diaris, les televisions i les xarxes socials.
Un conflicte retratat des de dos punts de vista: un és el dels refugiats, majoritàriament dones i infants que marxen cap a països fronterers. Són moltes les dones que han decidit fugir de la guerra amb les seves criatures i amb tota la vida en una maleta. L'altre, el del front, on es veuen homes, civils i militars, que, per ordre del govern de Zelenski, es queden per defensar Ucraïna de l'ofensiva russa.
Les dones, al capdavant de la fugida
No fa ni dues setmanes, poc es podien imaginar els dos milions de refugiats que ja han sortit d'Ucraïna que haurien de viure l'infern de marxar de casa seva per no ser víctimes dels bombardejos. Les dones són les que han pres el protagonisme d'aquest llarg camí cap a l'Europa occidental fugint de l'avenç de l'exèrcit rus.
Ho han hagut de deixar tot i passar moltes hores d'espera, en temperatures sota zero, i amb la incertesa de quin futur els espera lluny de casa i què passarà amb els seus que s'han quedat per combatre en el conflicte.
Mentrestant, a més, les que es fan càrrec dels infants afronten el repte de posar paraules al que està passant.
Dones també al front i a la resistència
Però també hi ha dones que es queden a Ucraïna. Costa més de veure-les, però que no es vegin no vol dir que no hi siguin. Segons el Ministeri d'Afers Exteriors ucraïnès, un 15% de l'exèrcit regular d'aquest país són dones i coincidint amb el 8M n'han divulgat imatges.
A aquesta xifra oficial, també cal afegir-hi un nombre indeterminat de dones que han decidit no marxar i enrolar-se a les milícies civils. També són al front lluitant contra les tropes de Putin. O que han decidit quedar-se i resistir, ajudant com puguin.
En un vídeo a les xarxes socials publicat per un oficial de l'exèrcit ucraïnès, un grup de dones armades expliquen a càmera que se sumen a les tropes de Zelenski per defensar el país:
????? ????? ??????? ???????? ? 8 ???????. ????? ????? ??
???????? ?????? (???????) (@Shtirlitz53) March 7, 2022
?????? ????????#stoprussia
Telegram - https://t.co/GLExONwd4u
????? ????????? ??? pic.twitter.com/Xi3R1gp813
El mateix pas va fer fa uns dies la diputada al Congrés ucraïnès Kira Rudik, que va piular a les xarxes socials que es quedava a Ucraïna i agafava les armes:
"Tenia previst plantar tulipes i narcisos al meu jardí, però, en canvi, he après a disparar armes de foc. Estic preparada per defensar Kíiv."
I planned to plant tulips and daffodils on my backyard today. Instead, I learn to fire arms and get ready for the next night of attacks on #Kyiv. We are not going anywhere.
Kira Rudik (@kiraincongress) February 26, 2022
This is our #city, our #land, our soil. We will fight for it. So next week I can plant my flowers. Here. pic.twitter.com/TCMGogKVt5
El New York Times ha publicat un vídeo on es veuen dones vestides de carrer amb una arma a les mans. Una d'elles, amb llàgrimes als ulls, respon a les preguntes de la persona que està enregistrant les imatges. Admet que fa tot just dos dies que està aprenent a disparar i que està atemorida, però que ho fa "perquè només vol viure al seu país":
"I just want to live in our country, and that's all." Julia, a teacher and Ukrainian volunteer, wept as she waited to be deployed to fight Russian troops around Kyiv on Saturday. "It's awful," she said. https://t.co/W4W16Cokhd pic.twitter.com/IaJjkQikLM
The New York Times (@nytimes) February 27, 2022
I en un àmbit ben diferent, també ho ha fet Anastàsia Lenna, que va ser Miss Ucraïna. Fins fa ben cop, la seva vida era a les passarel·les de moda del món exhibint vestits de les principals marques i modistes de més prestigi. Amb l'esclat del conflicte, s'ha posat l'uniforme per fer una crida a defensar el seu país i ajudar les víctimes de la guerra.
Les dones, doncs, han pres el protagonisme aquesta guerra.
La veu femenina, però, es troba a faltar en un àmbit, el de la negociació. Les tres trobades que s'han celebrat fins ara entre Ucraïna i Rússia per trobar una sortida al conflicte ofereixen aquesta imatge: només hi ha homes a tots dos costats.
En aquest sentit, l'alt comissionat pels drets humans de l'ONU denuncia en un comunicat que el paper de les dones en aquest conflicte ha de tenir més protagonisme fins al més alt nivell
"No es pot esperar tenir expectatives reals de desescalada i trobar el camí de la pau sense la participació de les dones.
Reiterem la importància d'incloure les dones en tots els processos que poden afectar les seves vides, la seva seguretat, les llibertats i els drets fonamentals, però també han de tenir accés a les negociacions polítiques i de pau."