Augmenta l'edat del primer embaràs a Catalunya
Una de cada deu noves mares catalanes ja superen els 40 anys (Pexels)
Catalunya migdia (cap de setmana)

Ser mare a partir dels 40 anys: cada cop més catalanes retarden el primer embaràs

El context econòmic i social de les dones marca aquest endarreriment en l'edat de tenir el primer fill

Enllaç a altres textos de l'autor Cèlia Forment i Bori

Cèlia Forment i Bori

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

@celiaforment
Actualitzat

El percentatge de dones que són mares a partir dels 40 anys a Catalunya s'ha gairebé duplicat en l'última dècada. Darrere d'aquest ajornament de la maternitat, segons els experts, hi ha motius socioeconòmics com la falta d'estabilitat laboral i les dificultats per a l'accés a l'habitatge.

A conseqüència d'això, s'han multiplicat les tècniques de la reproducció assistida i n'ha augmentat la demanda.
 

Mares cada cop més grans

Les dones que són mares als 40 anys o més representen l'11,25% del total a Catalunya, pràcticament el doble que fa 10 anys, quan suposaven el 6,3%. Són dades de l'Idescat, que mostren que l'edat de la maternitat cada cop s'endarrereix més.

L'edat mitjana en què les dones catalanes tenen el primer fill continua pujant i se situa ara en 32,6 anys, que són 1,7 anys més que fa dues dècades.

Segons l'investigador del Centre d'Estudis Demogràfics i professor col·laborador de la UOC Pau Miret, la crisi del 2008 va suposar un canvi de tendència: "La inestabilitat i precarietat laboral, els preus dels serveis bàsics i la manca d'habitatge social fan una tempesta perfecta que impedeix que l'edat de la maternitat s'estabilitzi."

 

Auge de la reproducció assistida

Les circumstàncies que han obligat les dones a endarrerir el moment de ser mare ha fet que, en aquest temps, hi hagi hagut un accés creixent a les tècniques de reproducció assistida, que a Catalunya representen al voltant d'un 10% dels naixements.

A partir dels 35 anys hi ha una reducció natural de la reserva ovàrica, que dificulta l'embaràs.

 

Tot i que ser dona no implica necessàriament ser mare, si algú ho vol ser i té problemes, ara té molta més ajuda mèdica que ho pot facilitar. 

Una fecundació in vitro d'esperma
Una fecundació in vitro (iStock)

El cap del Servei d'Obstetrícia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Francesc Figueras, explica que l'any 2022 el 14% de les dones que van atendre tenia una edat igual o superior als 40 anys, mentre que fa només cinc anys aquesta xifra no arribava al 9%.

La demanda sobre reproducció assistida a la sanitat pública ha crescut molt en els últims anys, però també ha augmentat el temps d'espera.

Aquesta circumstància xoca amb el fet que com més rapidesa, més possibilitat d'èxit, per això molta gent es decanta per les clíniques privades.

La ginecòloga de Fertility Barcelona Hospital Quirónsalud Ana Casas, que també va ser mare als 40, apunta que la mitjana de les seves pacients ara ronda aquesta edat.

"Tot i que sabem que hi ha més risc a partir dels 40 anys, també sabem que els nostres 40 no són iguals que els de les nostres mares i àvies." 

Una de les recomanacions dels experts en fertilitat és planificar la maternitat. Una via per a dones que encara no tenen previst ser mares, i que s'ha popularitzat en els últims anys, tot i el seu cost, és la vitrificació d'òvuls per deixar una porta oberta de cara al futur.

ARXIVAT A:
SalutInfància
Anar al contingut