Ser o no ser del Lluçanès: Olost vota si es queda a la comarca

El municipi decideix en una consulta popular si torna a Osona, només un any i mig després del naixement del nou ens administratiu

RedaccióActualitzat

Quedar-se al Lluçanès o tornar a Osona. Aquest és el dilema que han d'afrontar els veïns d'Olost, que ja poden votar de forma anticipada a la consulta popular que es farà diumenge, 20 d'octubre. El maig del 2023, el Parlament va aprovar la creació de la nova comarca, la número 43 del país, però un any i mig després, els habitants del segon municipi més gran del Lluçanès hauran de decidir si s'hi queden o no.

No és el primer cas que s'ho repensa. Només dos mesos després del seu naixement, Sant Feliu Sasserra va optar per abandonar la comarca i tornar, en aquell cas, al Bages. Actualment, el Lluçanès el conformen Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Martí d'Albars i Sobremunt. Cinc municipis de la zona ja se'n van despenjar abans i van votar que no a canviar de comarca.

La nova comarca ha perdut ja un dels municipis inicials, Sant Feliu Sasserra (ACN)


Divisió entre els habitants

A Olost, el debat és ben viu, tot i que no tots els seus habitants es volen mullar en públic. Hi ha qui recorda que el poble "sempre s'ha dit Olost de Lluçanès, per alguna cosa deu ser". Altres creuen que la decisió de canviar de comarca va ser "política pura i dura" i confien que ara es pugui fer marxa enrere.

A la votació hi estan cridats tots els ciutadans que tinguin com a mínim 16 anys, unes 1.100 persones. Si la participació és prou elevada, l'Ajuntament, que organitza la consulta, la considerarà  vinculant. De fet, el consistori subratlla que no estan qüestionant el sentiment de pertinença i posen el focus en com s'han fet les coses. Pere Martí, regidor de participació ciutadana, afirma que ells tenen claríssim que "Olost és Lluçanès":

"Aquí estem discutint les formes de com s'ha fet aquest projecte. No ens volem veure abocats a un Consell Comarcal que, possiblement, sigui molt farragós, amb una dimensió relativament semblant al Consell Comarcal d'Osona, que té 150.000 habitants"

A la consulta es preguntarà si s'està d'acord a inciar els tràmits per sortir de la comarca. Per tant, els partidaris de quedar-se com ara hauran de votar que no i els que en vulguin marxar, que sí.

Josep Albert Planes: 'Sempre s'ha tingut consciència que el Lluçanès és comarca'
L'Ajuntament assumirà com a vinculant el resultat si hi ha prou participació (3Cat)

L'Ajuntament admet que, en cas de guanyar els segons, els partidaris de tornar a Osona, la situació jurídica serà "complexa" perquè la comarca ja existeix, si bé el Consell Comarcal no es constituirà fins a l'estiu del 2027.

És a dir, que aquell serà el moment de la veritat, quan comencin els tràmits per sortir-ne, si els veïns ho volen. 

 

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut