Serà Mastodon el nou Twitter? La compra de Musk fa créixer aquesta xarxa social
Concebuda amb una filosofia similar a la de la Wikipedia, aquesta xarxa creada el 2016 per un jove enginyer alemany ha guanyat mig milió de seguidors en 10 dies
L'execució de la compra de Twitter per part de l'home més ric del món, Elon Musk, està tenint com a conseqüència l'augment d'usuaris d'altres plataformes similars, sobretot de Mastodon.
A diferència de Twitter, Mastodon funciona amb una estructura descentralitzada de servidors, i el programari és de codi obert, de manera que qualsevol que ho vulgui en pot conèixer els detalls.
Fundada el 2016 per l'informàtic alemany d'origen rus Eugen Rochko, de 29 anys, està concebuda amb una filosofia similar a la de la Wikipedia, amb voluntaris que treballen amb criteris explicitats públicament.
Mig milió d'usuaris nous en 10 dies
Segons ha assegurat Rochko a Mastodon mateix aquest dilluns, els últims 10 dies, amb mig milió d'usuaris nous, han arribat als 4 milions i mig de comptes i han superat el milió d'usuaris actius:
"Hola. Doncs avui hem arribat a 1.028.362 usuaris actius mensuals a tota la xarxa. 1.124 nous servidors Mastodon des del 27 d'octubre i 489.003 nous usuaris. Això està molt bé."
Amb una mena de mamut o elefant com a mascota, és una xarxa social que funciona d'una manera diferent de les més conegudes: quan s'hi crea un compte, s'ha d'escollir un servidor entre els milers que ja té.
Xarxa federada de servidors independents
Cada servidor és independent dels altres i el criteri de selecció pot ser una temàtica concreta o la proximitat, per exemple, a Catalunya hi ha mastodont.cat, i el servidor escollit és la comunitat més pròxima que té l'usuari.
Però aquest també té accés al conjunt de la xarxa que formen tots els servidors, i pot canviar de servidor quan ho vulgui, i potser s'hi veu obligat si el seu servidor es tanca.
Rochko ha dit que el d'ara és el creixement més alt de la plataforma en els seus 6 anys d'història i l'ha atribuït al fet que "no es pot vendre i no es declararà en fallida":
"Mastodon respecta la privacitat i dona a les persones control sobre la xarxa, és un producte sobre un protocol, com hauria d'haver estat Twitter."
Funcions que Twitter no té
Al compte a Twitter precisament, Mastodon publicita les seves funcions que no existeixen a Twitter:
"Parlant de funcions que Twitter no té, aquí hi ha alguns altres avantatges d'unir-se a Mastodon: botó d'edició, límit de 500 caràcters, opció d'eliminació automàtica de publicacions, avisos de contingut..."
Speaking of features Twitter doesn't have here are some other perks of joining Mastodon!
Mastodon (@joinmastodon) November 5, 2022
?Edit button
?Server-custom emoticons
?Auto-delete posts option
?Extended notification bar (see image)
?500 character limit
?Advanced post filter system
?Content warnings
& more! pic.twitter.com/qDdmlzPXuz
A finals d'abril, aquesta xarxa ja va tenir un creixement de 30.000 usuaris en un sol dia, precisament el dia que es va saber que Musk compraria Twitter.
Rochko va assegurar llavors que el motiu era que Mastodon està concebuda amb uns criteris "que cap multimilionari pot comprar o posseir".
Creada el 2016 per desconfiança amb Twitter
En una entrevista publicada aquest diumenge a la revista Time, Rochko ha dit que va crear Mastodon precisament pel "sentiment de desconfiança del control de dalt a baix" de Twitter:
"Poder expressar-me en línia als meus amics a través de missatges curts era realment molt important per a mi, important també per al món, i potser no hauria d'estar en mans d'una sola corporació que pugui fer-ne el que vulgui."
En l'entrevista afirma que és l'únic empleat a temps complet de Mastodon, i que tant el seu sou com el funcionament es financen amb micromecenatge:
"És molt positiu veure que la feina que fas finalment és apreciada i respectada, he estat lluitant per això durant molt de temps, vaig començar el 2016 i aleshores no tenia cap ambició d'anar lluny."
Rochko afirma que bloquegen els servidors que fomenten missatges d'odi
Pel que fa al control dels continguts de Mastodon, Rochko admet que cada servidor posa les normes que considera adients, però creu que la configuració en xarxa és una garantia que no fomentarà la polarització social.
En aquest sentit, afirma que si algú crea un servidor que fomenta l'odi o els missatges amb contingut ofensiu, des de la web i des de la resta de servidors se'l bloqueja i se li talla l'accés a la resta de la xarxa:
"A través del que podríem anomenar procés democràtic, el servidor que promou l'odi se'l pot aïllar i es queda en una petita cambra d'eco."
Està per veure si aquesta afirmació de Rochko es compleix en la pràctica si Mastodon creix molt i agafa dimensions autènticament mastodòntiques, similars a les de Twitter.
Més competidors: Jack Dorsey prepara Blue Sky
En tot cas, tot dependrà que les decisions que vagi prenent Elon Musk a Twitter animin els usuaris a migrar a altres xarxes, i sobretot veure si aquesta migració té un volum suficient per ser prou significativa.
I Mastodon no serà l'únic competidor: precisament un dels fundadors de Twitter, Jack Dorsey, per exemple, està a punt de llançar una nova xarxa social, Blue Sky, que assegura que seguirà els criteris descentralitzats amb què funciona Mastodon.
Per tant, tot està molt obert i les pròximes setmanes i mesos poden donar moltes sorpreses.
- ARXIVAT A:
- Xarxes socials Twitter