Awni Eldous en el vídeo de YouTube en què es presentava (YouTube)

"Serà un ocell del paradís": la mort d'Awni Eldous, el nen de Gaza que volia ser youtuber

Aquest nen de 13 anys, els seus pares i germans i un total de quinze familiars estan entre les primeres víctimes dels bombardejos a Gaza
Redacció Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

El 18 d'agost del 2022, Awni Eldous, un nen de Gaza, de 12 anys, publicava a YouTube un vídeo de presentació del seu canal. "L'objectiu d'aquest canal és arribar als 100.000 subscriptors, o 500.000, o un milió", explicava. 

Aleshores, el canal que havia engegat dos anys abans, el 3 de juny, tenia un miler de seguidors. Ara en té gairebé 1,5 milions.

Un somni fet realitat, si no fos que Awni Eldous és mort. Va ser una de les primeres víctimes dels bombardejos d'Israel sobre la Franja de Gaza, el mateix 7 d'octubre, dia de la incursió sense precedents en territori israelià en què Hamas va fer uns 1.200 morts i uns 240 ostatges. 

A les 20.20, l'edifici de tres plantes on vivien tres generacions de la seva família va rebre l'impacte de les bombes llançades per les Forces de Defensa d'Israel sobre el barri d'al-Zeitun de la Ciutat de Gaza.

Awni Eldous en una imatge penjada per ell a Facebook (Facebook)

Awni Eldous, els seus pares, les seves dues germanes grans i els seus dos germans petits van morir; també vuit persones més. En total, quinze integrants d'una mateixa família, la meitat dels quals infants, van perdre la vida

La seva mort és una de les primeres documentades per Amnistia Internacional, que el 20 d'octubre ja denunciava que hi havia "proves irrefutables de crims de guerra" i que "els atacs israelians aniquilen famílies senceres a Gaza".

"Dues bombes van caure de sobte sobre l'edifici i el van destruir. La meva dona i jo vam tenir sort de sobreviure perquè érem a l'últim pis. Ella estava embarassada de nou mesos i va donar a llum a l'Hospital Al-Shifa un dia després de l'atac", va explicar a Amnistia Internacional Mohamed Eldous, oncle de l'Awni, abans d'afegir: "Tota la nostra família ha quedat destruïda".

Awni Eldous a l'escola, parlant d'ordinadors als seus companys de classe (Facebook)

En declaracions a la BBC, familiars seus descriuen l'Awni com un noi tranquil al qual li agradava ajudar els altres i fer vida familiar. 

El pare de l'Awni era enginyer informàtic i a ell també li encantaven els ordinadors, que desmuntava i tornava a muntar peça a peça.

A Facebook va publicar fotos en què explicava informàtica als seus companys de classe amb una placa mare a la mà, dins d'una activitat en què els alumnes fan de mestres.

A YouTube publicava vídeos sobre jocs, com el Pro Evolution Soccer, de futbol, el Counter-Strike, de combat en primera persona, o el Blur, de curses de cotxes. 


Les llàgrimes en directe d'un youtuber

Volia ser youtuber i s'emmirallava en alguns de consagrats, com el kuwaitià AboFlah, que va descobrir que l'Awni era seguidor seu després de saber que havia mort. 

En un vídeo publicat el 23 d'octubre, AboFlah comença explicant qui era l'Awni i lamentant la seva mort, que l'ha convertit, diu, en "un ocell del paradís".

A partir d'aquí, explica que ha descobert que l'Awni li havia escrit missatges directes, que AboFlah no havia vist. 

El youtuber kuwaitià AboFlah durant el vídeo dedicat a l'Awni, que l'admirava (YouTube)

"Et juro que t'estimo i m'encanten els teus vídeos. Continua així, llegenda", diu un dels missatges.

"La fúria que sento és indescriptible", diu AboFlah, frustrat per no haver respost els missatges, abans d'aixecar-se de la cadira i esclatar a plorar. 

Quan es refà llegeix més missatges, com un en què l'Awni li explica que "res no és comparable a l'hivern de Palestina a Gaza". O un altre en què li diu que és el seu "model a seguir" i que espera que no deixi de pujar vídeos.

"El que està passant a Palestina no és una guerra, és un genocidi", denuncia AboFlash després d'una fosa a negre. "Només podem pregar", afegeix abans de denunciar que la mort de l'Awni i tants altres nens és "una vergonya".

En els vuitanta dies transcorreguts des de la mort de l'Awni, més de 20.000 gazians han mort per l'ofensiva israeliana. 

 

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut