
Servien colom en comptes d'ànec lacat: tanquen un restaurant xinès de Madrid per insalubritat
La policia municipal ha trobat més de 300 quilos d'aliments en estat de descomposició i diverses paneroles, rates i coloms de carrer morts a la cuina
El restaurant xinès Jiu Gu, al cor del madrileny districte d'Usera, estava ben recomanat a les ressenyes de Google amb desenes de comentaris positius i una nota de 4,1 sobre 5. Però una inspecció de la policia municipal ha revelat un escenari que incomplia amb tots els controls sanitaris, amb carn i peix sense etiquetar, paneroles i rates.
Així ho descriu un dels agents que van intervenir en la inspecció:
"Tot feia olor de marisc podrit, era gairebé inaguantable".
Una cuina de plagues
Els agents van topar amb més de 300 quilos d'aliments en estat de descomposició. Les trampes per a rates formaven part de la cuina i també hi passejaven les paneroles. Així ho explica un dels clients:
"Vam veure paneroles al terra i sobre una taula que estava enganxada a la nostra, ja ens havíem menjat els entrants".
Però el que ha cridat més l'atenció ha estat que el plat estrella, l'ànec lacat, no era el que es detallava a la carta.
Una de les hipòtesis més sòlides de la policia és que els amos del restaurant caçaven coloms al carrer i els mataven a puntades. Després, els plomaven i servien simulant l'ànec tan típic d'aquests restaurants.
Darrere una porta dissimulada al bany per a persones amb mobilitat reduïda, els agents van trobar una estança secreta no registrada en cap plànol. En aquest espai, la policia hi va descobrir vuit frigorífics plens d'aliments sense cap mena d'etiqueta, control de temperatura ni rastre de salubritat.
Els agents també van trobar trossos de carn penjats en tendals, amb un ventilador engegat; gallines negres congelades, i una vitrina refrigerada plena d'escopinyes, dàtils i holotúries.

Delictes contra la salut pública, la fauna i la flora
El local no complia tampoc les mesures de seguretat bàsiques. Les sortides d'emergència estaven bloquejades amb cubells d'escombraries, els extintors estaven col·locats a una altura irregular i el tub d'evacuació de fums acabava en un got de plàstic, segons relata la policia.
Els veïns, que ja feia temps que aixecaven la veu, asseguren que no es van atrevir mai a entrar-hi. També hi havia hagut diverses denúncies.
"No hi menjàvem, aquí. Feia pudor i vèiem com entraven menjar en un carret i el deixaven a la porta a plena llum del dia".
Ara s'ha obert una investigació contra el propietari, que podria enfrontar-se a càrrecs per delictes contra la salut pública, la fauna i la flora, i els drets dels consumidors.
Encara que el restaurant començava a presentar comentaris negatius a les xarxes, la seva puntuació a Google era del tot recomanable. Mentrestant, un rètol escrit en xinès anuncia que el restaurant està "tancat per vacances".
- ARXIVAT A:
- PolicialComunitat de Madrid