Judit Carrera ha estat la primera dona en dirigir el CCCB (Miquel Taverna)

Set cites per a set dies: l'agenda cultural de Judith Carrera, directora del CCCB

Hem obert l'agenda de la directora del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, ara que l'equipament celebra 30 anys de vida

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Carolina Rosich

Sotscap de Cultura dels Serveis Informatius de TV3

@carolinarosich
Actualitzat

Aquest dissabte farà 30 anys que el CCCB obria un espai per al debat, el pensament i la cultura contemporània a l'antiga Casa de la Caritat. I ho feia al cor del Raval de Barcelona, en una ciutat que, després de l'eufòria olímpica de 1992, començava a aixecar un circuit estable d'equipaments culturals.

Judit Carrera (Barcelona, 1974) ja era cap de Debats i Educació, una àrea clau al CCCB, quan la van nomenar directora, ara fa 6 anys. Va ser la primera dona a pilotar el CCCB, després de la llarga direcció de Josep Ramoneda --22 anys al capdavant-- i de Vicenç Villatoro i Marçal Sintes, dos directors amb mandats molt més breus. I va ser la primera dona, en tota la història del CCCB, que va passar un concurs internacional.

A Carrera, l'ocupa i la preocupa que el CCCB continuï sent un referent europeu en el camp del pensament i promou debats amb veus locals i internacionals, que ens aporten llum sobre els conflictes i els desafiaments del món en què vivim. Però també ha intensificat els vincles amb el barri del Raval i ha treballat perquè el centre funcioni com a espai de trobada per als joves, el públic del futur.

El centre, on van néixer aventures d'èxit com el Sónar, encara acull cites contemporànies com el festival Boca, de creació recent, l'aparador literari prestigiós del Kosmopolis o, d'aquí a uns dies, el Brain Film Fest, un festival de cine dedicat a les diferents condicions del cervell.

Per celebrar les tres dècades del centre, aquest mateix divendres una festa jove i queer, comandada per joves DJs, obrirà la celebració al hall del CCCB. Començaran tres jornades de portes obertes, amb un programa carregat d'activitats.

Ara que el CCCB agafa embranzida per encarar 30 anys més al centre de la vida cultural barcelonina, aquesta és l'agenda cultural de la seva directora, Judit Carrera.


Divendres, 23: Schubert i Joan Fontcuberta, Gran Teatre del Liceu

Tinc molta curiositat per descobrir el diàleg que l'artista Joan Fontcuberta establirà amb la música de Schubert al Liceu, en una reflexió sobre el pas del temps i la vellesa. Representació única en tots els sentits!

Dissabte, 24: festa de 30 anys del CCCB

Aquest dissabte celebrem els 30 anys del CCCB i ho fem amb un cap de setmana de portes obertes a l'exposició sobre intel·ligència artificial, i música, molta música: després de la festa de divendres 23, comissariada per la DJ Meritxell de Soto, dissabte serà el torn d'un concert de Carles Viarnès amb audiovisuals de l'artista Alba G. Corral.

Com no podria ser d'una altra manera, la paraula també tindrà el seu protagonisme, amb una conversa entre la filòsofa alemanya Carolin Emcke i el científic català Ricard Solé, que ens ajudaran a interpretar el present i sobretot a mirar al futur, confiem que amb esperança.

També presentarem dues instal·lacions realitzades amb intel·ligència artificial pel col·lectiu Estampa a partir de l'arxiu de conferències del CCCB. Tothom convidat i molt benvingut!  

Diumenge, 25: mercat dominical de Sant Antoni

Diumenge estrenaré el meu fill Jan en un clàssic de la ciutat de Barcelona: el Mercat de Sant Antoni. A més de la delícia de passejar amb llibres antics, col·leccions històriques i còmics, ens iniciarem en el ritual de l'intercanvi de cromos passejant per un barri tranquil i d'escala humana que et reconcilia amb la ciutat.   

Dilluns, 26: "Nostra Senyora del Nil", de Scholastique Mukasonga

Dilluns és sempre dia de lectura i voldria recomanar la novel·la "Nostra Senyora del Nil", de l'escriptora ruandesa Scholastique Mukasonga, publicada per l'editorial Minúscula i traduïda per Marta Hernández Pibernat.

Mukasonga ens trasllada als anys 70 per entendre la gènesi de l'odi que anys després acabaria desembocant en el genocidi de Ruanda, del qual ara es commemora el trentè aniversari. Ho fa amb una veu literària potent, sense ressentiment i amb pulsió reconciliadora. Una novel·la situada al cor de l'Àfrica però amb ressonància universal.

Dimarts, 27: "Tàpies. L'empremta del zen", a la Fundació Tàpies

En l'any de centenari d'Antoni Tàpies, l'exposició "Tàpies. L'empremta del zen", comissariada per Núria Homs, és una invitació a retornar a aquest gran artista català a partir dels seus vincles amb la cultura oriental. És sempre un plaer visitar la Fundació Tàpies, un espai de calma i inspiració al cor de l'Eixample barceloní.  

Dimecres, 28: "Una fulla al lloc de l'ull", MACBA

Recomano amb entusiasme l'exposició de Daniel Steegmann Mangrané del MACBA, part de la programació de la seva directora, Elvira Dyangani Ose. Amb el títol "Una fulla al lloc de l'ull", és una retrospectiva d'aquest artista català forjat al Brasil que ens endinsa en una reflexió poètica i profunda sobre els vincles entre cultura i natura.

Dijous, 29: "La Reina del Metal", al Mercat de les Flors

Sempre segueixo fil per randa les propostes de l'Àngels Margarit, directora de la casa de la dansa de Barcelona. Em diu que l'espectacle de "La Reina del Metal", de Vanessa Aibar i Enric Monfort, és un altre imperdible de la seva increïble programació al Mercat de les Flors. Dansa i música per pensar amb el cos i celebrar la força creativa de la cultura.

ARXIVAT A:
CinemaTeatreMúsicaArt
Anar al contingut