La cantant Julieta ha publicat el disc "5AM"
La cantant Julieta ha publicat el disc "5AM" (Cedida)

Set cites per a set dies: l'agenda cultural de la cantant Julieta

Hem obert l'agenda d'una de les veus del moment del panorama musical català

Actualitzat

És el "catalan dream" --el somni català--, ho proclama als quatre vents a través del seu marxandatge estil "Y2K" i a hores d'ara ja és indubtable: Julieta és una de les veus amb més personalitat i contundència del panorama musical català del moment.

Ho constaten la rebuda del seu disc "5AM", que va publicar el setembre passat, i l'èxit de convocatòria de la gira "Alguna nit tour", que va omplir a vessar la sala Apolo al desembre i poc abans la va portar a Londres a la vora de The Tyets. I aquest any la festa continua, amb parades incloses en grans festivals com el Mad Cool de Madrid, l'Arenal Sound de Borriana i el Vida de Vilanova i la Geltrú.

Julieta no amaga la seva ambició i aquest darrer any ha treballat sense descans. Ja sigui enregistrant temes com "LOKURA" a la plataforma Gallery Sessions com definint la seva marca personal: el club, la música de ball i el món oníric com a elements clau del seu imaginari, i el domini absolut del pop, el reggaeton, el house i l'electrònica.

Forma part de la fornada que dibuixa les noves regles de la música en català amb artistes com Mushkaa, The Tyets, Figa Flawas i Maria Hein. I tot just acaba de publicar el tema "Thelma & Louise", una col·laboració amb la cantant catalana Belén Aguilera.

Aquestes són les set cites culturals de l'agenda --els últims mesos, més plena que mai-- de Julieta:


Divendres, 8: "Sisters with transistors", Filmin

Un treball que ens descobreix les dones pioneres de la música electrònica, compositores i investigadores que van experimentar amb la tecnologia i el so i van trencar barreres.

Lamentablement, han estat silenciades com moltes altres i, gràcies a aquest documental, es fa visible la seva gran feina. Des de la meva experiència personal, crec que encara queda molt camí per recórrer per fer visible la labor de la dona tant en el món de la música com en el de la tecnologia.


Dissabte, 9: "Eternal sunshine", Ariana Grande

Una dona empoderada i molt influent dins de la indústria. És una de les grans novetats discogràfiques de la setmana i ho serà també del 2024. El disc promet.

El primer avançament que va llançar, "yes, and?'", va ser un gran punt de retorn per a l'artista. El seu concert del 2015 al Palau Sant Jordi va ser un dels meus primers grans concerts i, ara com ara, sempre la tinc present com a punt de referència.


Diumenge, 10: cerimònia dels Oscars

Diumenge de cine amb la cerimònia d'entrega dels Oscars a la nit. De les dues produccions catalanes nominades, encara tinc pendent anar a veure "Robot dreams". "La societat de la neu" em va atrapar des del principi, és una pel·lícula amb molta tensió, que se t'emporta. Anar al cinema amb les amigues sempre serà un dels meus plans preferits.


Dilluns, 11: llibreries-cafè

Un altre pla ideal: llibreria + cafè. Passejar i mirar llibres m'encanta, i més si la llibreria té un bar o una terrassa. Prendre un cafè mirant el llibre --o llibres-- que hagi pogut comprar és una activitat que em dona molta pau. M'ajuda a agafar perspectiva i a desconnectar.

Per això m'agrada tant La Central del Raval o la Finestres, de Barcelona. La meva última adquisició, "Hacia un saber sobre el alma", de María Zambrano, m'acompanya en aquests petits moments de descans.


Dimarts, 12: documental sobre Iacútia, YouTube

També m'acompanya sempre el meu ordinador. És on ara miro, gairebé cada nit, una sèrie de minidocumentals de YouTube sobre la vida a Iacútia, a Sibèria.

La seva autora, Kiun B, retrata detalladament la vida quotidiana dels iacuts, marcada per temperatures que poden arribar a 70 graus sota zero.

Tens la sensació de ser allà mateix, vivint el seu dia a dia. A part de la bellesa i l'atractiu que tenen per a mi els paisatges nevats, m'interessa molt la filosofia de vida i la mentalitat dels iacuts, i admiro que tinguin una vida interior tan forta.


Dimecres, 13: Festa Bresh, sala Apolo  

Dimecres tinc una cita a la sala Apolo. Una sala mítica de Barcelona on he passat nits memorables, i la d'aquesta setmana també promet ser-ho. La Belén Aguilera i jo presentem "Thelma i Louise", una col·laboració que cantarem en directe per primera vegada després del seu llançament el 8M.

Ja la vam interpretar en els concerts de la Belén a la sala Razzmatazz i a Las Ventas de Madrid, i vam tenir un feedback espectacular del públic.  Moltes ganes de "Thelma i Louise", un tema que parla de l'amistat entre noies.

La Belen és una gran artista i no vaig dubtar ni un moment quan es va posar en contacte amb mi per proposar-me la col·laboració. Els dimecres són la nit de la Bresh a la Sala Apolo, una festa hit rere hit. Aquest dimecres, "hitazo" amb "Thelma i Louise".


Dijous, 14:  "IA: Intel·ligència artificial"

M'han parlat molt bé d'aquesta exposició. Encara no he tingut temps d'anar-hi, però intentaré escapar-me una estona aquesta setmana (acaba diumenge, dia 17!).

És un tema important al qual hem de parar molta atenció i sobre el qual hem de reflexionar pels riscos i oportunitats que comporta. M'interessen especialment les possibilitats creatives, com la que presenta Maria Arnal amb la reproducció sintètica de veus. Ja la vaig veure al Sónar 2021 i em va semblar brillant.

ARXIVAT A:
CulturaLiteraturaCinemaMúsicaIntel·ligència artificial
Anar al contingut