Set cites per a set dies: l'agenda cultural de Ricard Robles, codirector del Sónar
Coneixem les propostes culturals del cofundador d'un dels festivals de música electrònica més potent del món
Ricard Robles, amb la complicitat d'Enric Palau i Sergio Caballero, va convertir la Barcelona postolímpica en una ciutat pionera de l'escena electrònica i les músiques avançades.
Aquest dijous ha obert portes la 31a edició d'aquest festival capdavanter que ja és molt més que una cita per als amants dels sons d'avantguarda. El Sónar+D ha convertit el festival en un laboratori de creativitat i innovació digital, aquest any, de nou, amb el debat centrat en la intel·ligència artificial i les mil i una possibilitats que ofereix, sense oblidar-ne els riscos.
Si passeu pel Sónar, enguany podreu veure icones de l'escena francesa com Laurent Garnier o el duet Air, que interpretaran al complet l'àlbum "Moon safari", que ha fet 25 anys. Tampoc hi faltaran estrelles com el raper californià Vince Staples, el productor alemany techno Paul Kalkbrenner o el canadenc Richie Hawtin, que estrenarà en exclusiva un nou xou.
A punt per viure tres dies i tres nits de Sónar, hem demanat a un dels codirectors del festival, Ricard Robles, que ens proposi la seva agenda cultural.
Divendres 14: Sónar de Nit
El pla ideal és començar el cap de setmana divendres a la tarda amb Laurent Garnier a Sónar de Dia i enllaçar amb Sónar de Nit fins a la matinada. Serà una nit ben contrastada, musicalment parlant, però especialment indicada pels amants de la música negra en totes les seves derivades: la combinació dels shows de Jessie Ware i Kaytranada us portarà del soul al funk i de la música disco al R'n'B, tot en clau contemporània, per rematar la vetllada amb house clàssic de primera classe de la mà de Danny Tenaglia.
Dissabte 15: Jeff Wall, "Cuentos posibles", La Virreina Centre de la Imatge
Cada foto de Jeff Wall és una composició extraordinària i calculadíssima. En certa forma, un conte, tal com el títol de l'exposició indica. Un dels fotògrafs menys prolífics de la història, però segurament també un dels més influents i personals. Valdria la pena fer una visita expressament per cadascuna de les fotografies.
Diumenge 16: "SonarMix", de Kelly Moran
Aquest és un autèntic bàlsam sonor ideal per a un diumenge que tanca tres dies (o més) d'estímuls non stop al Sónar. La pianista nord-americana Kelly Moran proposa un mix exclusiu on, en les seves paraules, selecciona "les peces favorites de piano com si hagués de programar una vetllada". Obres de Ligeti, Debussy, Ravel, John Cage o Alva Noto que podeu escoltar en aquest enllaç o descobrir l'artista en viu divendres a la tarda a Sonar de Dia.
Dilluns 17 "Maníac", de Benjamín Labatut
La tecnologia pot ser ambivalent, però els seus creadors, impulsors i usuaris, generalment, no. Labatut ens proposa en aquest llibre un recorregut al·lucinant pel progrés científic del segle XX i alguns dels seus protagonistes, que arrenca amb la bomba atòmica i culmina amb la primera derrota de l'ésser humà per part d'una intel·ligència artificial. Un text brillant i absolutament pertinent que convida a reflexionar sobre futurs possibles, en un món on ciència, tecnologia i política reinventen o desdibuixen els límits de la raó i de l'ètica.
Dimarts 18 "Challengers" (Rivales), de Luca Guadagnino
Abans que la retirin de cartellera i arribi a plataformes, no deixeu de veure en pantalla gran "Challengers", de Luca Guadagnino. No tan sols per la imatge sinó també per la presència del so. Una pel·lícula que va més enllà de l'estètica (sí, importantíssima) i que proposa una experiència audiovisual que desborda les lleis de la narrativa més convencional. Amb uns actors totalment entregats al seu director, tots còmplices d'una història aparentment entre tres que és, en realitat, entre dos. Ah, i el tenis és el que té menys importància.
Dimecres 19 "Archivos de Radio Piedras", de Nicolas Jaar
Després d'un llarg període mig desaparegut, excepte puntuals col·laboracions, Nicolas Jaar torna amb la seva obra més complexa i monumental: més de tres hores de música que van del paisatge sonor a la música de ball i on recorre al folklore i, de forma especial, els textos que va anar creant durant cinc anys d'exploració dels seus orígens culturals i familiars.
Jaar, nascut als EUA, és fill de xilens i net d'avis palestins, europeus i llatinoamericans. "Archivos de Radio Piedras", disponible només a Bandcamp: és una obra polièdrica i alhora personalíssima d'un dels talents més prematurs i sofisticats de l'electrònica contemporània.
Dijous 20 "Feud: Capote vs. The Swans" (HBO Max) vs. "Una perra andaluza" (Filmin)
Dues propostes de sèries ben dispars, però que se sustenten en pilars similars. Nova York vs. Sevilla. Gus van Sant vs. Pablo Tocino. Les baixes passions no són tan diferents de l'Upper East Side o al barri de Triana. Obsessions, deliris, vanitats i una mica de mala llet en dos exercicis narratius lliures i intensos, basats en relats corals d'éssers desesperats a la recerca de la seva autenticitat. Entre l'estètica ultrasofisticada de la primera i el caos costumista de la segona, no sabria amb quina de les dues quedar-me.