Set cites per a set dies: l'agenda cultural del director del MNAC, Pepe Serra
Coneixem les propostes culturals del director del Museu Nacional d'Art de Catalunya
Pepe Serra és home d'idees i energia desbordant. Amb l'entusiasme que el caracteritza i teixint complicitats, ha canviat radicalment el rumb del Museu Nacional d'Art de Catalunya, el vaixell insígnia del sistema museístic català
Va arribar al MNAC el 2012 i, després de capgirar-lo de dalt a baix i de multiplicar-ne els visitants, ara s'enfronta a una nova transformació del museu. Té la missió de liderar-ne l'ampliació al pavelló Victòria Eugènia de la muntanya de Montjuïc, que ha de culminar el 2029, coincidint amb el centenari de l'Exposició Universal del 1929.
I mentre es dibuixa i s'impulsa aquest projecte complex, li hem proposat les "Set cites per a set dies" del 324.cat, que ens faran recórrer museus i galeries del país.
Divendres 7
Barcelona té ara mateix un programa d'exposicions molt potent i estimulant amb molts registres i relats diferents. Per una tarda de divendres, recomano la visita de dues que es poden veure seguides per proximitat. D'una banda, "Subúrbia", al CCCB, comissariada per Philip Engel.
Una mostra excel·lent, en la línia de reflexió contemporània del centre, i absolutament oportuna avui, sobre com volem o podrem viure i els models de ciutat possibles.
D'altra banda, "Jeff Wall Contes possibles", a la Virreina, amb la mostra més gran que mai s'ha presentat d'aquest artista canadenc a l'estat. Fotografies, o més aviat quadres fotogràfics hipnòtics, plens de possibilitats i temes o relats possibles. Una oportunitat única.
Dissabte 8
Visitar el nou Museu d'Art Modern i Contemporani de Lleida, el Morera. Pot ser un gran desconegut per a la majoria, però després de molts anys de feina, s'ha obert aquest museu històric a la seva nova seu, amb una col·lecció molt potent i dinàmica que ens dona una visió del tot renovada i molt ben instal·lada de l'art modern i contemporani sempre amb el territori lleidatà de referència.
Un exemple perfecte del que es pot fer amb el sistema de museus d'art del país si es vol. Una feina extraordinària del director Jesús Navarro i el seu equip.
Diumenge 9
Visitar el Museu d'Art de Cerdanyola. Un altre dels museus d'art del país, de dimensió petita però molt actiu i connectat al present amb els seus programes i activitats de la mà del director Txema Romero.
Hi podeu veure ara mateix l'exposició "Cossos que parlen", comissariada per l'artista Marika Vila, gran premi d'Honor de Còmic Barcelona aquest 2024, que explora de manera molt crítica com ha estat representat el cos de la dona en el còmic.
Dilluns 10
Dues propostes de lectura en certa manera complementàries per pair el primer dia de la setmana.
"Biografia del foc" de Carlota Gurt, recull de contes, condició humana, intensitat i força sense pausa. Molts diuen que és el seu millor llibre.
"Llegir petit", de Blanca Llum Vidal. Literatura i amor, un pont per descobrir i retrobar des de la mirada de l'autora un munt d'escriptores com Víctor Català, Clarice Lispector, Marguerite Duras o Mercè Rodoreda, entre moltes altres. Un plaer de lectura.
Dimarts 11
Anar al cinema, en sala gran, a les fosques i asseguts en una butaca, una activitat que val molt la pena si la tria és bona. Dues opcions:
La primera, una incògnita, però que caldrà anar a veure: "Furiosa" de George Miller, nova pel·lícula en la saga apocalíptica ja clàssica de "Mad Max", als Cinemes Verdi.
La segona una opció, segura i un film extraordinari, del 2007, impactant i dramàtic que aguanta perfecte el pas del temps. "Before the devil knows you're dead", de Sidney Lumet, amb el desaparegut Philip Seymour Hoffman. A la Filmoteca de Catalunya, el dimarts 11, a les 21.00 h.
Dimecres 12
Tres propostes entre les moltes existents per visitar galeries d'art a Barcelona. Uns espais del mercat de l'art ja des de fa anys que sempre ofereixen propostes molt atractives i ben treballades d'exposicions i que ja formen de manera natural part de la programació artística de Barcelona.
Joaquim Chancho, un dels artistes imprescindibles de la segona meitat del segle XX al nostre país, sempre actiu i impecable en la seva obra, a la galeria Marc Domènech.
Mercedes Azpilicueta, a la nova Galeria Prats Nogueras Blanchard, fusió de dues galeries històriques i un nou espai per conèixer.
Subirachs a Artur Ramon Art, perfecte per contribuir a recuperar i donar la rellevància que es mereix l'obra d'aquest escultor.
Dijous 13
Una combinació de llibreria i gastronomia per dijous. Dos espais que resisteixen a la banalització i turistificació de la ciutat amb propostes singulars i de qualitat, de família i que no fallen mai. Passar primer per la llibreria la Bola, de referència pel còmic, el llibre antic, i, en general, els objectes i joguines de col·leccionisme. Un supervivent en extinció, un viatge en el temps molt recomanable. Tot seguit, sopar just al costat, a la Bodega Sepúlveda, cuina de mercat, impecable des de fa un munt d'anys, garantia sempre d'una bona experiència.
- ARXIVAT A:
- Cultura