Set cites per a set dies: l'agenda del presentador del "Telenotícies migdia", Xavi Coral
Xavi Coral presenta el "Telenotícies migdia", juntament amb Raquel Sans. En aquests dies de vacances, però, el trobem tot sol explicant-nos l'actualitat, enmig d'onades de calor, negociacions pel nou govern i guerres que no s'aturen.
Xavi Coral és un totterreny i un mestre en això del directe televisiu. Molts dels periodistes de TV3 hem après dels seus consells i del seu bon ofici, fonamentat en una qualitat difícil de trobar: fer-ho tot fàcil, encara que sigui difícil.
Quan les notícies cremen i la redacció es tensa, en Xavi no perd mai la calma. I això és una virtut difícil de trobar. Dono fe que el Xavi que veieu a la pantalla s'assembla molt al Xavi "real".
Xocat com ho estava el món sencer, amb tota la incertesa del moment, li va tocar explicar, des del plató del Telenotícies, les primeres hores de l'impacte de l'11S del 2001.
Va fer el salt a l'entreteniment amb el programa "Divendres", va ser corresponsal a Brussel·les i el 2020 va tornar al plató del "Telenotícies migdia".
Sempre de bon humor, enginyós, orgullosament calb, aquest ha estat el seu any més cultural.
Recopilant un vell diari del seu avi matern durant la Guerra Civil Espanyola, Xavi Coral Trullàs ha publicat a La Campana "Aprendre a esquivar les bales", un dels llibres de la temporada i un gran èxit en l'últim Sant Jordi.
Celebrant, doncs, aquesta entrada triomfal a l'escena cultural, l'hem convidat a espiar la seva agenda. Les set cites de Xavi Coral comencen a l'Empordà i també fan parada a la seva ciutat, Terrassa.
Divendres, 2: Festival Sons del Món, Roses
Començaré el cap de setmana a Roses, al Festival Sons del Món, amb alegria. L'"Alegria" dels Antònia Font, que segur que sonarà en el seu concert. Els mallorquins són sinònim d'estiu, de Mediterrani, de mons inventats i d'altres de molt reals.
Gaudiré de les seves melodies modernes al bell mig de les muralles de la històrica Ciutadella de Roses i ho celebraré tastant els vins dels cellers de la DO Empordà que participen en el "village" del festival.
Dissabte, 3: Art Urbà, Llançà
Faré la ruta de l'Art Urbà al port de Llançà. La va dissenyar l'artista terrassenc Carles Bros, que feia molts anys que vivia en aquest paradís de l'Alt Empordà i que va morir abans de poder veure-la materialitzada.
Són sis escultures instal·lades al llarg del passeig marítim a tocar de l'aigua, totes firmades per artistes que tenen alguna relació amb Llançà. Una exposició permanent a l'aire lliure inspirada en el mar i de la qual destaca "Posidònia", del mateix Bros.
Diumenge, 4: MNACTEC, Terrassa
Tornaré de l'Empordà cap a Terrassa, perquè dilluns encara em toca presentar el Telenotícies. Però m'anirà bé per aprofitar que el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) fa jornada de portes obertes.
Entrar a l'antic Vapor Aymerich Amat i Jover, que és una de les joies del modernisme industrial català, obra de Lluís Muncunill, sempre és interessant. Ho és per les exposicions que conté i pel que explica del passat tèxtil de la ciutat, però encara que només sigui per admirar l'arquitectura i les 161 voltes catalanes del sostre, ja val la pena.
Dilluns 5: "Un cor furtiu", de Xavier Pla
La tarda de dilluns la tinc reservada per acabar de llegir "Un cor furtiu", la magnífica biografia que Xavier Pla ha escrit de Josep Pla per a Destino.
Un recorregut exhaustiu per la vida d'aquest personatge extraordinari com a escriptor i periodista, però absolutament contradictori i desesperant en la seva vida personal.
Us enamorareu de Pla, però també hi haurà moments que el detestareu. El treball que ha fet Xavier Pla és descomunal. Si us agraden les biografies, en aquesta hi sucareu pa.
Dimarts 6: Exposició Miquel Wert, Reus
He quedat amb el Miquel Wert perquè m'ensenyi l'exposició que està fent a la Galeria d'Art Anquin's de Reus. Es titula "Bons souvenirs" i es podrà tornar a veure tot el mes de setembre.
Els dibuixos amb carbonet i les cares difuminades són senyals d'identitat d'aquest reconegut il·lustrador. En aquest cas s'inspira en fotografies antigues per crear records d'estius que potser no van ser els nostres, però que haurien pogut ser-ho.
M'interessa especialment veure en viu l'original de la portada del meu llibre "Aprendre a esquivar les bales", que és obra del Miquel.
Dimecres 7: "Debriefing Garbo", Catalunya Ràdio
Al mes de juny va fer 80 anys del desembarcament de Normandia i hi ha un pòdcast fascinant a Catalunya Ràdio que explica el paper clau que un català va tenir en aquella operació militar que va canviar el signe de la Segona Guerra Mundial.
Es titula "Debriefing Garbo" i el protagonista és l'espia Joan Pujol, Garbo, que va ser qui va enganyar Hitler i li va fer creure que el desembarcament seria en un altre lloc.
Francesc Orella posa veu a aquest relat que conté àudios inèdits del mateix Garbo. Tanca els ulls i escolta la història.
Dijous 8: Cinema Lliure, platja de Barcelona
Aprofitaré el Festival de Cinema Lliure a la Platja de Barcelona per veure una pel·lícula que ha tingut molt bones crítiques, però que encara no he tingut ocasió de veure: "20.000 espècies d'abelles", d'Estibaliz Urresola.
La pel·lícula és un al·licient, però també ho és el fet de veure-la a l'aire lliure, a la sorra de la platja de Sant Sebastià, combinant la pantalla amb la lluna i el cel. És una activitat d'aquelles que, almenys per una estona, et fa sentir afortunat d'haver de treballar al mes d'agost.