Set comarques de Lleida encapçalen el descens de l'atur l'últim any
L'ocupació a Catalunya supera el màxim històric amb més de 3.800.000 treballadors, malgrat el repunt de l'atur al juliol. Set comarques de Lleida lideren les xifres amb menys atur gràcies al turisme, la indústria agroalimentària i la construcció.
Tot i el creixement de la xifra d'aturats a Catalunya, el resultat del mes de juliol és el millor des del 2008. Això es deu al creixement continu de les contractacions, com revelen les dades d'afiliació a la Seguretat Social.
El nombre d'afiliats va créixer en més de 3.000 persones al mes de juliol. En canvi, al conjunt d'Espanya l'afiliació va baixar en gairebé 10.000 persones. Les comunitats més afectades per aquesta tendència han estat les de Madrid i Andalusia. Aquest resultat trenca una ratxa de cinc mesos seguits de creixement, però es manté el total d'afiliats per sobre dels 21 milions de persones.
Si agafem perspectiva i ens fixem en el que ha passat l'últim any a cada comarca, podem veure que l'atur s'ha reduït a bona part del país.
Aquí ho veiem, el verd predomina sobre el vermell, tot i que al punt amb més població treballant, el Barcelonès, l'atur ha pujat lleugerament. Per contra, el color verd més fort el trobem a Lleida. En l'últim any, les set comarques on més s'ha reduït l'atur són allà.
El Pallars Sobirà i la Vall d'Aran lideren la baixada de l'atur l'últim any a Catalunya. Segons la Cambra de Comerç de Lleida, el motiu principal és la recuperació del turisme després de la pandèmia.
La construcció és el sector que, al costat de la indústria agroalimentària, ha convertit el Pla d'Urgell en una altra de les comarques amb una important millora de les xifres de l'atur.
El sector dels transports és un dels que ha portat l'Urgell a ser també una de les comarques amb més repunt de la contractació. Una de les empreses de transport de la comarca ha incrementat un 20% la plantilla de conductors i ja en té 70. Però no ha estat fàcil perquè falten camioners i hi ha molta demanda.
Per mirar de corregir aquesta falta de treballadors en alguns sectors, el Consell Comarcal de l'Urgell té un servei d'ocupació. Gestiona, entre d'altres, el programa Orienta, que intenta quadrar les ofertes de feina amb la demanda i que comença a tenir resultats.