Set de cada 10 menors exposats a la violència masclista també van ser maltractats
La majoria d'infants exposats a la violència masclista no la reprodueixen o pateixen en futures relacions (Pixabay/Mabel Amber)

Set de cada 10 menors exposats a la violència masclista també van ser maltractats

Tot i que un de cada 4 adolescents han conviscut amb aquesta xacra, la majoria no ho reprodueix en les seves relacions de parella

RedaccióActualitzat

Un de cada 4 nens, el 24,7%, han presenciat situació de violència de gènere contra la mare, dels quals el 77% també han estat maltractats de manera directa pel pare o la parella o exparella de la mare, segons un estudi del Ministeri d'Igualtat.

L'informe "Menors i Violència de Gènere  alerta que "l'exposició dels menors a la violència de gènere contra la mare és més freqüent del que se sol suposar" i constitueix en sí mateix una forma específica de maltractament infantil.

Tot i que haver tingut aquest tipus d'experiències no es determinant en les conductes futures dels menors i en la parella, sí que els exposa a un major risc de reproduir-les. En aquest sentit, es detaca la importància de l'educació contra la violència masclista a les escoles per reduir aquesta xacra social. L'exposició a aquestes situacions té un impacte en el desenvolupament físic i psicològic dels menors.

  
La violència psicològica és més freqüent

La situació més freqüent que els adolescents enquestats han detectat contra les seves mares és, en un 14,3%, la violència psicològica, com "insultar o ridiculitzar" i  "fer sentir por", o minar l'autoestima de la víctima dient-li que "no vals res" (8,7%) o exercir un control abusiu sobre el que fa (8,5%) o un control a través d'internet o les xarxes (1,5%).

En menys mesura es donen els casos de violència física, de manera que un 7,1% els menors admet haver presenciat agressions físiques, o situacions d'aïllament (7,7%), o en un 2,5% dels casos pressions per tenir sexe quan no volien.

Entre els que han presenciat algun tipus de violència de gènere sobre les seves mares, 7 de cada 10, també n'ha estat víctima. En el 70 % dels casos aquesta violència l'exercia el pare.

Una de les conclusions de l'estudi és que les noies tenen una major percepció de la violència de gènere contra les seves mares, i més sensibilitat que els nois per detectar-la.

Set de cada 10 menors exposats a la violència masclista també van ser maltractats
Una quarta part dels menors ha presenciat violència contra la mare (Pexels/Krolina Grabowska)
 


Efectes en els adolescents

La catedràtica de Psicología de l'Educació María José Díaz-Aguado, una de les responsables de l'estudi, ha advertit que cal escoltar els fills de les víctimes de violència masclista perquè "tenen molt a dir". Adverteix que la violència de gènere té conseqüències per als fills.

"Els menors exposats han de ser reconeguts com a víctimes directes."

L'anàlisi de les dades demostra, segons els experts, que els menors exposats tenen problemes de salut física, com mal de cap, mal d'estómac, d'esquena, dificultats per dormir, marejos, esgotament; i també psicològica, amb quadres de tristesa, irritabilitat, nerviosisme o por.

També tenen més risc de necessitar fàrmacs com tranquil·litzants o antidepressius, o comportaments com l'addicció al tabac, l'alcohol o marihuana o altres drogues; tenir baixa autoestima o problemes d'integració al grup.
 


No determina les conductes futures

La directora del treball, Victoria Rosell, considera que la dada positiva que conclou l'estudi és que "la majoria dels joves que han presenciat o viscut aquesta xacra no reprodueixen o pateixen violència en les seves relacions personals".

El 76,2% dels menors que han presenciat violència psicològica i un 61% dels que van viure situacions de violència greu no són víctimes d'aquesta violència en les seves relacions de parella i entre el 31% i el 35%, no l'exerceixen. Segons Díaz-Aguado, no és determinant i "la immensa majoria dels menors exposats surten del cicle".

Afegeix, però, que aquestes xifres no treuen que aquest joves no tinguin un risc més gran de reproduir-lo o patir-lo en les seves relacions, que els que no ho han viscut.

En aquest sentit, aquest estudi alerta del major perill de les noies d'acabar sent víctimes de comportaments violents contra elles per raó de gènere.
 

Risc de victimització

L'estudi destaca que l'assetjament sexual online fora de les relacions de parella està molt estès entre els adolescents. El 47,1% de les noies ha rebut imatges per internet, al 40% li han demanat fotografies sexuals i al 22,7% li han demanat cibersexe.

Fora de les xarxes, el 13,4% de les adolescents reconeix haver estat pressionada en situacions de caràcter sexual i el 6,2% afirma que la situació finalment es va produir. El 54% admet que qui les ha pressionat és el noi amb qui surten o volia sortir ella, o ell, el 48,5% dels casos un home fora de la relació de parella, en un 22,6%, "un home molt més gran que elles", i gairebé un 20% una altra persona. 

L'enquesta també els ha preguntat sobre l'edat en la qual van viure aquestes situacions, el 68% diu que entre els 13 i 15 anys, el 41% entre els 16 i els 18, però gairebé un 3% diu que va ser abans dels 6 anys, i un 19% entre els 6 i els 12.
 

Paper educatiu

Els responsables de l'estudi destaquen la importància de l'educació a l'escola sobre aquests comportaments, un "mandat educatiu" per evitar "errors del passat". La majoria de plans escolars i d'instituts inclouen el tractament de la violència de gènere entre les seves activitats.

Però sorprèn que un 4,6% dels docents que han participat en l'estudi consideren que "no és necessari tractar el problema de la violència de gènere a l'escola".

També es destaca la importància del que s'anomena "alfabetització digital" per evitar l'assetjament i la reproducció dels comportaments violents a internet i les xarxes socials.
 

Estudi

L'estudi ha estat elaborat per la Unitat de Psicologia Preventiva de la Universitat Complutense de Marid, amb la participació del Ministeri d'Educació i els governs autonòmics. Han participat a l'enquesta 10.465 menors d'entre 14 i 18 anys, i 3.045 docents, de 304 centres de secundària d'Espanya.
 

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaMenors
Anar al contingut