Setanta científics de tot l'Estat recomanen el confinament total de la població
En un informe conclouen que les mesures actuals portarien a un col·lapse del sistema sanitari al voltant del dia 25 de març i proposen, entre altres mesures, tancar les àrees geogràfiques més afectades pel virus
Una setantena de científics de tot l'Estat, entre els quals hi ha Oriol Mitjà o Bonaventura Clotet, han fet un informe sobre la situació del Covid-19 a Espanya adreçat al govern central. Mostren la seva preocupació perquè tot i que les accions empreses fins ara van en la bona direcció, diuen que són insuficients.
El col·lapse sanitari pot arribar cap al 25 de març
Segons conclouen, les simulacions matemàtiques adverteixen que les mesures actuals portarien a un col·lapse del sistema sanitari al voltant del dia 25 de març. S'ha de tenir en compte que el 18% de la població espanyola té 65 anys o més i això incrementa els riscos de complicacions i mortalitat.
Per això apunten que, basant-se en les projeccions i l'experiència en altres països, cal anticipar-se a la situació. I proposen que, per evitar la saturació del sistema sanitari, només hi ha l'opció d'intensificar les mesures de confinament i de restricció de la mobilitat.
Per evitar aquest col·lapse sanitari una mesura seria que la població no vagi a treballar entre dues i tres setmanes, abans que la capacitat assistencial quedi saturada.
Tancar les àrees geogràfiques més afectades
També proposen tancar les àrees geogràfiques més afectades pel virus, excepte els centres sanitaris, durant 15-21 dies. Aquestes àrees serien Madrid, Catalunya, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, la Rioja, el País Basc i Navarra. Amb confinament total de la població.
A la resta de l'Estat, confinament parcial (50% de l'activitat laboral i 25% dels transports).
Interrupció total del trànsit interurbà i de les connexions domèstiques aèries, marítimes i ferroviàries peninsulars durant un període de 15 dies.
Confinament total de la població
A més, l'informe insisteix que durant una primera fase, de tres setmanes, hauria d'existir un confinament total de la població durant el qual el personal sanitari hauria d'estar correctament equipat i en què s'haurien d'habilitar altres edificis, com ara hotels, per fer aïllament de casos.
En una segona fase, de sostenibilitat, que duraria dos mesos, es farien proves diagnòstiques a tots els residents amb símptomes i es farien accions de contenció focalitzades en àrees amb increment de casos.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus