Setge a la planta metal·lúrgica de Mariúpol, on Ucraïna diu que hi ha més de mil refugiats
Moscou ha donat un ultimàtum per evacuar els ciutadans "retinguts" a les instal·lacions d'Azovstal i ha anunciat tres corredors humanitaris
La ciutat de Mariúpol és un dels grans objectius de Rússia des que va començar la invasió d'Ucraïna i, amb la ciutat devastada, un dels últims focus de resistència és la planta metal·lúrgica d'Azovstal.
Aquest dimarts, coincidint amb l'anunci tant del Kremlin com de Kíiv que s'han intensificat els atacs al Donbass, l'Ajuntament de Mariúpol ha difós imatges d'una gran fumera a les instal·lacions.
Segons les autoritats ucraïneses, hi ha més d'un miler de civils amagats en refugis sota de la instal·lació.
El regiment d'Azov ha difós imatges aquest dilluns de diverses dones i menors que s'hi amagarien. Aquesta unitat, que forma part de la Guàrdia Nacional ucraïnesa, es va crear el 2014 amb neonazis vinguts de l'estranger per lluitar contra els prorussos del Donbass.
Al vídeo penjat al canal de Telegram, hi apareixen diverses persones amb l'uniforme d'Azovstal. No s'identifiquen ni hi ha constància de quan es van gravar les imatges, però expliquen que se'ls acaben les provisions, que la situació comença a passar factura als menors.
El comandant del regiment, Denis Prokopenko, ha afirmat en una altra publicació que, a la planta d'Azovstal, "s'hi refugien centenars de civils, entre els quals gent de totes les edats, dones, nens, famílies dels defensors de Mariúpol". "L'únic refugi que han trobat és al costat dels soldats ucraïnesos, que continuen defensat la ciutat dels invasors russos", manté.
També l'Ajuntament de Mariúpol ha publicat un vídeo d'una nena de 4 anys, que identifica com l'Alícia, filla d'una metgessa militar i que viu en un refugi a la planta metal·lúrgica. "Demanem a la comunitat mundial que aturi el genocidi i salvi les persones", afirma el govern municipal.
Ultimàtum de Moscou per "alliberar" civils
Moscou assegura que l'exèrcit rus ha obert tres corredors humanitaris perquè les tropes ucraïneses que es rendeixin puguin abandonar la ciutat.
Ha fixat el migdia d'aquest dimarts (hora moscovita) com a hora límit per sortir-ne i, segons la televisió estatal russa, almenys 120 persones els han fet servir per abandonar la planta d'Azovstal.
El director del Centre de Defensa Nacional rus, Mikhaïl Mizintsev, ha anunciat un alto el foc per evacuar els ciutadans "retinguts" a les instal·lacions:
"Ens adrecem a les autoritats de Kíiv: si hi ha cap civil a la planta metal·lúrgica d'Azovstal, demanem que es prenguin totes les mesures necessàries per alliberar-los i permetre que se'n vagin pels corredors humanitaris oberts per les Forces Armades de Rússia. El lideratge rus garantirà una evacuació segura de cada civil i també dels combois humanitaris en la direcció que triïn."
Les forces russes van llançar el cap de setmana un ultimàtum a l'últim reducte de soldats que, segons diu, només queda a la planta de la ciutat portuària. Els combatents ucraïnesos el van rebutjar i van respondre que continuarien defensant-se.
Més de 20.000 morts al principal port del mar d'Azov
Mariúpol, ciutat estratègica per la sortida al Mar Negre, ha estat objectiu d'un setge pràcticament constant des de l'inici de la guerra. La gent que hi resisteix sobreviu sense aigua corrent ni electricitat.
Ucraïna calcula que com a mínim 21.000 persones han mort des que va començar el que Rússia anomena "operació militar especial", el 24 de febrer.
Mariúpol és el principal port del mar d'Azov. Aconseguir el control de la ciutat suposaria una gran victòria estratègica per a Rússia, perquè significaria estendre el domini a la regió del Donbass i un corredor fins a la península de Crimea, que Rússia es va annexionar el 2014.