Setmana clau per a Junqueras, Puigdemont, Comín i Puig als jutjats
- TEMA:
- Procés català
Els líders independentistes afronten una setmana judicial clau als tribunals europeus. Aquest dilluns, 16 de desembre, es fa la vista per la tercera euroordre contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig. D'altra banda, dijous serà el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el que es pronunciarà sobre la immunitat d'Oriol Junqueras. Finalment, aquesta setmana també es podria saber la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el president Quim Torra, jutjat per desobediència.
Puigdemont i Comín no poden entrar al Parlament Europeu (Reuters)
Euroordre a Brussel·les
Puigdemont, Comín i Puig compareixen a Brussel·les davant del tribunal de primera instància. Ho faran en una vista conjunta a porta tancada per les euroordres reactivades contra ells pel Tribunal Suprem, primer contra l'expresident i després contra els exconsellers. La justícia espanyola reclama Puigdemont i Comín pels delictes de sedició i malversació, i Puig només per malversació.
Els líders independentistes, acompanyats dels seus advocats, hauran de respondre davant del tribunal, que ha de decidir sobre la seva extradició. A priori, en un termini de quinze dies ha de dictar una sentència que es pot recórrer.
Tot i això, les defenses dels polítics catalans podrien sol·licitar un ajornament fins dijous, dia què el Tribunal Europeu ha de decidir sobre la immunitat d'Oriol Junqueras.
Toni Comín i Lluís Puig, pendents que el tribunal belga decideixi sobre la seva euroordre d'extradició
La immunitat de Junqueras
El Tribunal de Justícia Europeu ha de fer pública el dia 19 la decisió sobre la qüestió prejudicial al voltant de la immunitat d'Oriol Junqueras com a eurodiputat electe, que va presentar el Tribunal Suprem a petició de la defensa del líder d'ERC.
L'advocat general del Tribunal de Luxemburg, el polonès Maciej Szpunar, va concloure, el 12 de novembre passat, que Junqueras hauria d'haver estat considerat eurodiputat des de la proclamació dels resultats dels comicis europeus, el mes de maig, i haver tingut immunitat parlamentària abans que es dictés la sentència del judici del procés que el va condemnar a 13 anys de presó.
Les opinions de l'advocat general europeu no són vinculants, però solen orientar la decisió del tribunal. No obstant, va alertar que aquesta decisió podria no tenir efecte, ja que Junqueras ha estat condemnat a 13 anys d'inhabilitació, i va recomanar al TJUE que es declarés "incompetent" perquè la decisió del tribunal seria "inoperant".
La decisió que adopti el TJUE pot afectar indirectament Puigdemont i Comín, que també van aconseguir l'escó d'eurodiputats i no van ser reconeguts com a membres del Parlament Europeu perquè no havien retirat l'acta a Madrid, qüestió que també han reclamat al Tribunal de Luxemburg.
A diferència de Junqueras, no hi ha cap condemna que pesi sobre Comín i Puigdemont, cosa que podria fer endarrerir la decisió del tribunal belga sobre la seva extradició o que el tribunal resolgués l'euroordre reconeixent-los com a eurodiputats amb immunitat. Quedaria per resoldre, però, l'euroordre contra Lluís Puig, que no és europarlamentari i que és reclamat per malversació.
Quim Torra al banc dels acusats en el judici per desobediència al TSJC (ACN/Pere Francesch)
Inhabilitació de Torra?
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya també podria donar a conèixer aquesta setmana la sentència contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per desobediència en el cas de les pancartes al balcó de la Generalitat.
La possible condemna per inhabilitació que el TSJC pugui imposar al president també afectaria els moviments polítics en les negociacions d'ERC per a la investidura de Pedro Sánchez, i abocar el govern català a unes noves eleccions.
Les decisions en el cas de la immunitat de Junqueras com a eurodiputat al Tribunal de Luxemburg i una inhabilitació del president Torra per la sentència del TSJC afectarien directament el pols que mantenen ERC i PSOE. Per parlar sobre la investidura de Sánchez, els republicans proposen la desjudicialització, la retirada de penes i que s'aturi la repressió que s'exerceix contra l'independentisme a Catalunya com a requisit necessari per plantejar una taula de negociació per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya.
- ARXIVAT A:
- Procés català TSJC Carles Puigdemont Oriol Junqueras Toni Comín Lluís Puig Quim Torra ERC PSOE Investidura Pedro Sánchez