La Setmana del Llibre en Català es farà del 20 al 29 de setembre al passeig Lluís Companys (David Lladó)

Setmana del Llibre en Català: busca el teu llibre

Aquest any, de forma excepcional, es fa al passeig Lluís Companys de Barcelona amb la firma de més de 150 autors
Actualitzat
TEMA:
Català

La Setmana del Llibre en Català -el cartell és de l'il·lustrador Adrià Marquès- torna amb força, un cop assumit el canvi de calendari i ubicació provocat per la celebració de la Copa Amèrica. Aquest any, de forma excepcional, es farà del 20 al 29 de setembre al passeig Lluís Companys de Barcelona. Els últims anys s'havia fet, amb èxit, al Moll de la Fusta, a tocar del mar, on pretén tornar l'any que ve. 

Hi ha gairebé 300 expositors previstos i un programa d'activitats inacabable, per a tots els gustos, amb la firma prevista de més de 150 autors. Un aparador excepcional pel llibre en català que fa que la maquinària editorial es posi en marxa per presentar, coincidint amb la Setmana, un munt de novetats. 

Hi haurà un homenatge als 50 anys de l'obra "Mecanoscrit del segon origen" de Manuel de Pedrolo, es premiarà la trajectòria de Pilarín Bayés i  també la feina de difusió del llibre que fa el comunicador Marc Giró a programes de ràdio com "Vostè primer" (Rac1).

Hi haurà segells editorials dels diferents territoris de parla catalana, des del País Valencià a l'Alguer i també d'Andorra. 

3Cat estrenarà per a l'ocasió un seguit de videopòdcast literaris amb prescriptors populars que estendran els límits de la Setmana més enllà dels estands de Lluís Companys. Anna Guitart, directora del programa "Tot el temps del món" i col·laboradora a diferents programes de 3Cat, conversarà en directe amb autors com Carme Riera, Manuel Baixauli, Mireia Calafell, Toni Sala i Adrià Pujol. 

Amb el convenciment que cada lector -fins i tot els no lectors- poden trobar un llibre a mida dels seus interessos, us facilitem la feina amb una selecció de deu apostes editorials destacades. 

Un consell: no us quedeu amb aquests títols i aprofiteu aquests dies per remenar i triar altres llibres a la Setmana (i també a les llibreries).

Que ho llegiu de gust! 


"Tots aquells mars", Laia Aguilar (Columna)

Una de les apostes de la temporada de Grup 62. Una història familiar amb Formentera com a escenari. La nova novel·la de Laia Aguilar anys després de "Wolfgang (extraordinari)" --que aviat veurà la llum en una pel·lícula--, i d'èxits més recents com "Pluja d'estels" (premi Josep Pla, 2020) i "Les altres mares".

 

"La vida impossible", Matt Haig (Empúries)

En clau també illenca, el retorn a Eivissa de Matt Haig, l'illa que va conèixer de jove, ha inspirat el seu últim llibre, "La vida impossible" (traducció: Ernest Riera). Autor de best-sellers com "La biblioteca de la medianoche" (que aviat es publicarà en català), la protagonista de "La vida impossible" és Grace Winters, una professora de matemàtiques jubilada que hereta d'una antiga amiga una caseta rònega a l'illa.

 

"Crideu la mort errant, digueu-me on va", Antònia Vicens (La Magrana)

Última referència balear, en aquest cas, de Mallorca. Antònia Vicens (Santanyí, 1941) és tot un referent. Si no la coneixeu, recupereu els seus poemes o sentiu-la parlar en diferents entrevistes o en el discurs d'agraïment del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que va rebre el 2022. Després de quinze anys sense publicar narrativa, retorna a l'actualitat amb una novel·la amb títol i alè poètic.

 

"Cavall, atleta, ocell", Manuel Baixauli (Periscopì)

De Sueca, al País Valencià, ens arriba un nou llibre de Manuel Baixauli, un dels millors de la seva generació, segons la crítica. Els lectors guarden un gran record de "L'home manuscrit", "La cinquena planta", "Ningú no ens espera" i "Ignot". No és casualitat que abans de l'actual "Cavall, atleta, ocell", tots els seus llibres anteriors tinguin premis de prestigi com el de la Crítica, el Crexells o el Llibreter. Els protagonistes del llibre són un pare i el seu fill adolescent, que mantenen una relació difícil.

 

"Mammalia", Elisenda Solsona (Males Herbes) 

Un dels llibres més comentats de la represa del curs literari aborda, en aquest cas, la maternitat -i la no-maternitat- des d'una òptica i un llenguatge original. Després del bon regust dels seus contes de "Satèl·lits", Elisenda Solsona imagina a "Mammalia", una societat distòpica on la infertilitat és un problema general i on l'estat decideix quines dones es poden quedar embarassades i quan.

 

"Tot als deu", Jaume Creus (Edicions 1984)

El reputat traductor Jaume Creus debuta en la novel·la amb un relat de caràcter autobiogràfic que fa protagonista el seu jo de 10 anys. "Tot als deu" dibuixa una infantesa força especial on (gairebé) tot passa en aquesta edat. "Tot s'ha de dir: als deu vaig endeutar-me per primera vegada; als deu vaig entrar en un quiròfan per primera vegada; als deu em vaig masturbar per primera vegada sense saber què era el sexe."

 

"3 a Denver", Joel G. Morera (Quaderns Crema)

Joel G. Morera (Barcelona, 1977) es defineix així al primer llibre que publlica, "3 a Denver": badoc de professió, soc fill i també pare. Cinèfil, aficionat a la lectura i als jocs de taula. He viscut a Londres, Tòquio i Hong Kong. Sempre és una alegria descobrir nous autors, especialment si publiquen en editorials que, en si mateixes, ja són una garantia. Els protagonistes del llibre són tres comercials de màrqueting digital que viatgen a Denver per temes de feina.

 

"M'hauria agradat coneixe't", Fel Faixedas (Univers)

Escriure sobre els avis, regirar els àlbums familiars, és una tendència que no s'atura. L'actor còmic Fel Faixedas (en aquest cas sense Carles Xuriguera) també s'hi apunta amb un llibre honest sobre el seu avi Pitu, saxofonista de l'Orquestra Meravella. D'Arbúcies al món. Un recorregut sentimental que també parla de la seva pròpia feina a l'escenari.

 

"Aquesta cançó, no!", Maria Salicrú-Maltas (Comanegra)

La historiadora Maria Salicrú-Maltas fa dècades que treballa en l'àmbit de les músiques tradicionals i la memòria democràtica. Doctora per la UAB, la seva tesi ja es va centrar en l'aportació musical i la censura de la Nova Cançó (Espinàs, Bonet, Llach, Serrat i companyia...). Comanegra acaba de publicar-li un llibre necessari: "Aquesta cançó, no!", on sentim la veu d'alguns dels censors de l'època franquista.

 

"Dolça a la torre de fang", Antoni Veciana (La Segona Perifèria)

El filòleg reusenc Antoni Veciana va debutar en el camp de la narrativa amb la novel·la "Nicolau", ben rebuda per la crítica. La mateixa editorial que va publicar-li, La Segona Perifèria, ha tornat a confiar-hi publicant-li arta "Dolça a la torre de fang", una obra que, des de la ficció, fa protagonista Dolça de Provença, esposa de Ramon Berenguer III, comte de Barcelona.

 
ARXIVAT A:
Català Cultura Lectura Fàcil
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut