Setmana laboral de 4 dies: millores en salut i perjudicis al comerç en la prova a València
- TEMA:
- Drets laborals
Millores en la salut, més activitats culturals i menys trànsit i contaminació, però també menys vendes als comerços i més consum d'alcohol. Són algunes de les conclusions de la prova pilot de la setmana laboral de 4 dies que va tenir lloc entre els mesos d'abril i maig a la ciutat de València i que, en qualsevol cas, mostren més avantatges que inconvenients.
L'experiència es va fer durant quatre setmanes consecutives (aprofitant que ja hi havia tres dilluns festius, l'Ajuntament en va declarar un quart) i va afectar 360.000 treballadors. L'informe d'avaluació l'ha presentat aquesta setmana el consistori de la capital valenciana i ha donat alguns resultats esperats i altres de més sorprenents.
Més esport i oci, millor alimentació i més hores de son
En l'àmbit de la salut i el benestar, la prova pilot posa en evidència que els ciutadans que van tenir la jornada laboral de 4 dies van dedicar més temps a hàbits saludables: un 37,7% van fer més activitat física que en una setmana normal, amb 2 dies festius. També es va notar un augment de les activitats culturals i educatives, ja que un 46,1% dels enquestats va llegir més, un 66,6% va veure més cinema online, i un 40,3% va viatjar i va fer més turisme.
L'alimentació també va millorar: un 35,5% dels que van treballar 4 dies va consumir més productes elaborats a casa. I van augmentar les hores de descans: un 64% dels que van participar en la prova diuen que va dormir més temps que durant una setmana amb 5 dies laborals.
Baixa l'estrès, però puja el consum d'alcohol
A més, els 4 dilluns consecutius de festa van millorar la conciliació entre la vida laboral i la personal i familiar: un 72,5% va passar més temps amb amics i un 57% van fer més activitats amb els seus fills, de manera que els nens en surten beneficiats. Per tot plegat, prop d'un 35% dels entrevistats diuen han tingut menys estrès durant la prova pilot i un 17,5% perceben que la seva salut ha millorat.
Però l'informe també treu a la llum conseqüències no tan saludables de la setmana laboral de 32 hores: un 24,5% dels treballadors van augmentar el consum d'alcohol i un 15,6% el de tabac aprofitant que tenien un dia més de festa. I una altra ombra, aquesta des de la perspectiva de gènere: si bé és cert que un 44,4% ha dedicat més temps a persones dependents, el percentatge és molt més alt, un 51%, en el cas de les dones en comparació amb els homes, un 36,6%.
Millora el trànsit i es redueix la contaminació
Un segon eix analitzat és el de l'emergència climàtica i, aquí, les conseqüències positives són encara més evidents. Un dilluns laborable a València es registra un 17% més de trànsit que la mitjana dels quatre dilluns festius de la prova pilot.
I la gran beneficiada va ser la qualitat de l'aire: el diòxid de nitrogen, l'NO2, d'un dilluns normal és un 58% superior al dels festius analitzats. En el cas del consum energètic, va baixar als centres de treball, però l'estudi no té dades del previsible increment que hi deuria haver a les llars.
Cauen les vendes als comerços
I finalment, en clau econòmica, el comerç seria un dels sectors perjudicats per la setmana laboral de 4 dies, ja que, segons les entitats que els representen, les vendes van baixar un 20% durant la prova pilot a València. Els comerciants ho atribueixen a dos fets: els ciutadans van traspassar la despesa del comerç al sector de l'oci i, a més, el dia triat per a l'experiment, el dilluns, és tradicionalment una jornada de vendes altes.
Per contra, l'hostaleria i la restauració surten beneficiats de la reducció de la jornada laboral, amb un increment de clients, tot i que la gran majoria de personal d'aquests establiments no va poder gaudir d'aquest dia festiu de més. Els autors de l'informe, però, creuen que la implantació de la jornada de 4 dies afavoriria la creació de llocs de treball en aquest sector.
Una altra conseqüència negativa de la prova pilot és en el sector sociosanitari: els dilluns festius els centres d'atenció primària, els CAP, van tancar i es van sobresaturar els serveis d'urgències. I tampoc hi ha haver ajuda a domicili a persones grans, amb la corresponent reducció salarial per a les persones que fan aquesta feina.
Farien falta canvis legals
En definitiva, l'equip que ha avaluat els resultats de la prova pilot a València, creu que una eventual reducció de la jornada laboral seria una oportunitat per a la innovació organitzativa i tecnològica. Ara, admeten que s'hauria d'adaptar a les especificitats de cada empresa i avisen que caldria adequar el marc legal perquè la mesura no suposi una reducció de les contribucions a la seguretat social del seu personal.
Apunten que, si s'acabés implantant la setmana de 4 dies, seria una oportunitat per disminuir el nombre de contractes a temps parcial, la majoria dels quals recauen en dones. Però els autors de l'informe també deixen anar aquest advertència: la reducció de la jornada no pot implicar una reducció salarial.
- ARXIVAT A:
- Drets laborals Empresa