La política econòmica erràtica de Trump i l'oferta de l'OPEP fan recular els preus
La política econòmica erràtica de Trump i l'oferta de l'OPEP fan recular els preus (iStock)

Setmana Santa amb la gasolina més barata per una "petita tempesta perfecta" de futur incert

Els preus han anat baixant al llarg de l'any i especialment les darreres setmanes, fins a situar-se, en el cas de la gasolina, per sota de l'euro i mig

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Esther Ortega

Redactora de la secció d'Economia de TV3

Actualitzat

Tots aquells que aquesta Setmana Santa viatgin en cotxe i omplin el dipòsit es podran beneficiar d'una gasolina més barata. Els preus dels combustibles són, de mitjana, entre un 9 i un 10% inferiors als de l'any passat.

El Diumenge de Rams del 2024, el preu del litre de gasolina es pagava de mitjana a 1,6 euros, segons les dades que recull el geoportal del Ministeri per a la Transició Ecològica. El litre de gasoil, més car, se situava de mitjana per sobre de l'euro i mig.

Els preus han anat baixant al llarg de l'any i especialment les darreres setmanes, fins a situar-se, en el cas de la gasolina, per sota de l'euro i mig, i encara més el gasoil, que es paga a 1,3 euros el litre, gairebé un 10% més barat que fa un any.

Unes baixades que s'han registrat els darrers dies, després que el preu del Brent també s'ha abaratit.


Què ha causat "la petita tempesta perfecta"?

El barril de petroli Brent, el de referència a Europa, acostuma a ser un termòmetre prou fidel de l'economia. Especialment sensible a qualsevol moviment geopolític, la setmana passada experimentava una forta caiguda.

Just l'endemà que Trump va anomenar "dia de l'alliberament", quan va presentar la llista d'aranzels i va obrir una guerra comercial amb la resta del món, el preu del barril es va desplomar i es va situar a nivells del 2021, per recuperar posicions coincidint amb la treva de 90 dies. Només en els darrers 10 dies, el cru ha caigut més d'un 13%.

Frederic Dubos, director de compres i logística Meroil, ho descriu com "la petita tempesta perfecta".

Dubos explica que hi ha dos motius: "Una crisi vinculada a l'increment de l'OPEP d'uns 2,2 milions de barrils durant els pròxims 18 mesos, que ha sorprès tot el mercat, perquè no estava previst, i els moviments d'aranzels dels Estats Units, que fan preveure una recessió a escala mundial, més oferta, menys demanda, i això ha provocat aquesta caiguda tan forta."

 

Què pot passar amb el barril Brent?

El Frederic fa més de 30 anys que es dedica al comerç als mercats energètics, la seva feina és anticipar-se als esdeveniments per limitar al màxim el risc per a la seva companyia.

L'arribada de Trump a la Casa Blanca i la imprevisibilitat en la seva presa de decisions complica aquests dies, i molt, la feina d'aquests "traders", incapaços de predir quin serà el proper moviment de l'administració nord-americana.

 

Durant quant de temps el preu del Brent es mantindrà a aquests nivells? La volatilitat als mercats és tan elevada ara que és impossible predir-ho.

El que ens confirma és que aquestes baixades del cru ja comencen a traslladar-se a peu de carrer.

"Aquestes oscil·lacions més o menys es repercuteixen entre una i dues setmanes, depenent una mica de les companyies i de la seva política comercial."

Ara bé, aclareix que al sortidor no es pot reflectir íntegrament la rebaixa del cru, perquè en la formació del preu dels carburants intervenen molts altres factors. "No és automàtic, perquè depèn de molts factors, com el marge del refinament, el canvi del dòlar, l'efecte bio. No hem d'oblidar que tots els gasoils i gasolines ara es comercialitzen amb fins a un 10% de biocarburant".

"El Brent ha baixat, el gasoil ha baixat, la gasolina ha baixat, però els biocarburants tenen tendència a pujar, i això en compensa una mica l'efecte."

La inestabilitat dels mercats, ara per ara, fa difícil predir si els preus es mantindran a aquests nivells durant les pròximes setmanes, i això permet als conductors beneficiar-se de la baixada també coincidint amb el pont del maig.

 

Independència energètica, ara més urgent

El preu del Brent ha caigut, i també ho ha fet el del gas, però els experts asseguren que la situació podria capgirar-se d'un dia per l'altre i que precisament en aquest context té més sentit que mai apostar per accelerar la transició energètica.

"Necessitem seguretat, i la seguretat la tens quan l'energia es produeix internament, quan no depenem de factors externs", explica Ana María Jaller-Makarewicz, analista energètica a l'Institut d'Economia Energètica i Anàlisi Financera.

"Les previsions per al 2025 és que totes les tecnologies netes continuen baixant", afegeix Jaller-Makarewicz, tot i que "és un camí més segur que dependre d'un mercat tan turbulent, tan volàtil i que depèn del context geopolític, de coses que nosaltres no podem controlar".

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergia
Anar al contingut