Setmana Santa, "l'explosió de casos" que no va arribar
Les xifres demostren que la relaxació de les restriccions per Setmana Santa no ha comportat un augment de casos
La Setmana Santa d'aquest 2021 va arribar amb una relaxació de les mesures per lluitar contra la Covid. Del 15 de març al 9 d'abril no hi va haver confinament comarcal i això va permetre que per Pasqua hi hagués molta mobilitat arreu de país. Es van fer cues com feia mesos que no es veien i els vídeos de paisatges icònics com la platja del Trabucador plena d'autocaravanes es van fer virals. Les imatges feien preveure una possible "explosió de casos", que finalment no ha arribat.
El mateix secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha reconegut que no s'ha produït "l'efecte Setmana Santa" i que no hi ha hagut "una explosió de casos". El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha admès que "la mobilitat no era el problema, era fer les coses ben fetes". Segons Sàmper, "el gran gruix de la ciutadania ha complert".
Les dades del Centre de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOMSC) també apunten que no hi ha hagut una acceleració de contagis:
Amb dades semiconsolidades del cap de setmana i de dilluns podem ja saber que no s'ha produït cap acceleració en la pujada de casos per Setmana Santa. @AQuAScat 1/ pic.twitter.com/86bYeH8poa
BIOCOMSC (@BIOCOMSC1) April 14, 2021
Les xifres contradiuen la sensació que transmetia l'augment de la mobilitat. Fins i tot en el mateix govern, que després de Setmana Santa va afirmar que s'havien vist imatges que no havien agradat i que no es podien repetir.
Setmana Santa, "artefacte estadístic"
Durant els primers dies després de Setmana Santa, es va alertar d'un possible "artefacte estadístic" que feia que les dades estiguessin afectades pels quatre dies festius. Salut temia un infradiagnòstic de casos. Argimon ho explicava així: "Molts menys casos perquè menys gent ha anat als serveis sanitaris i, per tant, s'han diagnosticat menys persones".
Ara que han passat 11 dies del Dilluns de Pasqua, les xifres de la Covid que recull la Generalitat sembla que s'han estabilitzat. I Salut preveu que les dades ja no estiguin afectades per aquest motiu a finals d'aquesta setmana o a principis de la que ve. Segons Argimon, alguns indicadors com la taxa de reproducció (que indica quantes persones infecta cada contagiat de mitjana) encara estan afectats.
Les xifres abans de Setmana Santa i ara
Que no hi hagi hagut una acceleració dels contagis no vol dir que aquests dies no hagin donat motius de preocupació. La setmana després de Setmana Santa, el nombre d'ingressos a les UCI va començar a pujar. El dia 5 d'abril hi havia 445 persones ingressades greus. El dia 12, n'eren 519. 74 persones més en set dies. El Diumenge de Rams, els ingressos estaven en 404.
L'evolució d'aquestes dades és massa pròxima a la Pasqua com per atribuir els casos a aquells dies, tenint en compte el període d'incubació de la malaltia. Argimon reconeixia aquest divendres que aquest comportament els va "sobtar molt". L'augment d'ingressos va portar que el 9 d'abril es tornés al confinament comarcal, que avui s'ha prorrogat.
Ara és quan s'haurien de començar a notar els efectes de Setmana Santa, però les últimes dades apunten que les UCI tornen a estar en 500 ingressos i sembla que la corba té una tendència a la baixa. En 24 hores hi ha 13 ingressats greus menys i 25 menys hospitalitzats per Covid. Per això, ara, el govern comença a plantejar una possible reobertura.
La positivitat de les PCR i els test d'antígens ha baixat del 7%, una altra bona notícia, ja que vol dir que es detecten menys persones contagiades, tot i que s'han fet més proves que durant la Pasqua.
El risc de rebrot manté la tendència a l'alça i arriba als 360 punts, un risc molt alt. La velocitat de transmissió es manté a l'1,3, com fa tres dies. Aquest és el risc de brot per cada municipi:
Dos milions de vacunes
Una altra xifra que permet al govern plantejar-se la reobertura és el ritme de vacunació. Aquest divendres s'han superat els dos milions de dosis injectades. Pràcticament un de cada cinc catalans ha rebut almenys una dosi.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus