Pedro Sánchez i la direcció del PSOE canten la Internacionals Socialista en la clausura del 41è Congrés Federal (EFE/Julio Muñoz)
ANÀLISI

Sevilla, el bàlsam per a Sánchez i el PSOE

Pedro Sánchez surt entronitzat per la militància en el 41è congrés del PSOE davant dels atacs de la dreta i l'extrema dreta i l'ofensiva judicial contra el seu entorn
Enllaç a altres textos de l'autor

David Melgarejo

Delegat de TV3 i Catalunya Ràdio a Madrid. Excorresponsal a París.

@DavidMelgarejo_
Actualitzat
TEMA:
Pedro Sánchez

El 41è congrés del PSOE a Sevilla ha estat un exercici de teràpia de grup fins al darrer minut. Sense rival a disputar-li el lloc, Pedro Sánchez ha sortit entronitzat per la militància. Els socialistes s'han conjurat davant els atacs de la dreta, l'extrema dreta, l'ofensiva judicial contra l'entorn del secretari general i l'ombra de corrupció que projecta el cas Koldo i José Luis Ábalos, exnúmero dos del partit. 

L'estratègia dels alts càrrecs era clara: denunciar una cacera contra el seu líder pel sol fet de ser el cap d'un govern d'esquerres, un dels pocs que resisteix a Europa i Occident. En el seu discurs final, Sánchez els ha replicat que davant de cada nou atac hi haurà més polítiques progressistes. De l'aplicació d'aquesta fórmula, en surt un dels anuncis del secretari general al conclave socialista: la creació d'una gran empresa pública d'habitatge, per construir-lo i gestionar-lo. 

El que planteja el líder no es qüestiona al PSOE. La seva nova executiva, coneguda aquest diumenge, ha rebut el 90% dels vots de la militància. Sánchez renova un terç dels càrrecs, però manté i blinda María Jesús Montero com a vicepresidenta general i Santos Cerdán, l'encarregat de greixar la relació amb Junts a Suïssa, com a secretari d'organització. Són dues peces clau al partit i en el complex engranatge que és aquesta legislatura. També entra en una direcció del PSOE amb més cadires que l'anterior Pilar Bernabé, la delegada del govern espanyol al País Valencià, ovacionada pel plenari d'aquest congrés. Bernabé, convertida a Sevilla en símbol de la bona gestió de la crisi de la dana enfront de Mazón, serà la secretaria de les polítiques d'Igualtat.

Hereu, Mínguez i García Salgado, a l'executiva socialista

El PSC manté els seus tres seients a l'executiva: el del ministre d'Indústria, Jordi Hereu; el de la diputada al Congrés Montse Mínguez i el del sindicalista Manuel García Salgado. Però el pes dels socialistes catalans al PSOE el simbolitza un altre nom: el del president de la Generalitat, Salvador Illa. La sintonia amb Pedro Sánchez és evident i indiscutible.

Salvador Illa aplaudeix el discurs de Pedro Sánchez (EFE/Julio Muñoz)

Els socialistes catalans s'emporten del Congrés l'aval del PSOE al pacte de finançament singular amb ERC. El congrés ha tancat un acord de mínims sobre el model de repartiment econòmic a les CCAA prou ampli, en què Catalunya se sent còmoda i li ofereix el marc per encaixar el pacte amb els republicans. El text final de la ponència d'aquest Congrés satisfà també els territoris més hostils amb l'acord. El model s'haurà d'aprovar de manera multilateral pel Consell de Política Fiscal i Financera; però això no impedirà -segons el text final- la negociació bilateral entre l'Estat i els governs autonòmics. 

Temps d'abordar lideratges territorials

Els focus d'aquest Congrés no han deixat d'enfocar Pedro Sánchez; lloat, abraçat, petonejat i aplaudit per delegats i militants. Com també la seva dona, Begoña Gómez. Però amb els llums de Sevilla ja apagats, comença una transformació territorial que hauria de permetre al PSOE arribar al seu objectiu: recuperar el poder perdut el 28 i convertir-se en la primera força en les municipals, autonòmiques i generals del 2027.

Toca abordar lideratges territorials com el d'Andalusia per intentar recuperar la Junta. Sánchez ha evitat donar aquest diumenge suport explícit al secretari general andalús Juan Espadas. Toca abordar la crisi a la federació madrilenya, després de la sortida de Juan Lobato pel cas dels correus de la parella d'Ayuso. Vol dir tancar la ferida oberta i trobar el perfil que pugui plantar cara a la majoria absoluta de la presidenta madrilenya. Ja sona la música del ball de noms, i entre ells hi ha el d'Óscar López, excap de gabinet de Sánchez i actual ministre de Transformació Digital. Els congressos territorials de renovació arrencaran els pròxims mesos, sense ser tan plàcids com el que el PSOE ha ofert a Pedro Sánchez a Sevilla.

ARXIVAT A:
PSC PSOE Pedro Sánchez José Luis Ábalos Salvador Illa Cas Koldo
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut