Sextorsió a Westminster, on un diputat conservador admet haver filtrat telèfons de companys
El parlamentari conservador William Wragg confessa haver donat les dades d'alguns col·legues a un home que va conèixer per una aplicació de cites
Preocupació i rebombori al Parlament britànic per la filtració de dades personals de diversos diputats, assessors i periodistes en un presumpte cas de ciberdelinqüència, que inclouria la sextorsió a un diputat.
El cas ha saltat a la llum després de la confessió del diputat William Wragg, parlamentari des de l'any 2015 del Partit Conservador, actualment el partit que governa el país.
Wragg ha reconegut al diari Times que havia revelat els números de telèfon d'alguns companys a un usuari desconegut que havia contactat amb ell a través de l'aplicació de cites Grindr.
El diputat ha dit que havia intercanviat missatges amb aquest individu, que es feia dir Charlie, i que havia accedit a enviar-li una foto explícita d'ell mateix.
"Tenien coses compromeses sobre mi, no em deixaven en pau. Em preguntaven per gent. Els vaig donar alguns números, no tots, i els vaig dir que paressin."
Wragg s'ha disculpat. Ha declarat que es va sentir "espantat" i "manipulat" i que per això va acabar cedint:
"Em sap molt greu que la meva debilitat hagi fet mal a altres persones."
Segons ha destapat el digital Politico, a partir d'aquí els números de telèfon dels afectats haurien estat contactats per un número desconegut a WhatsApp.
Segons Politico, fins a 12 homes, entre diputats, periodistes, assessors parlamentaris i fins i tot un ministre actual del govern britànic, han estat esquitxats pel cas. Tots ells haurien rebut missatges pujats de to o imatges amb contingut sexual explícit, i dos dels contactats haurien respost amb fotos explícites d'ells mateixos.
Però això no és tot. Un segon diputat, Luke Evans, ha reconegut també haver rebut missatges explícits al seu telèfon. El polític conservador ho ha denunciat i la policia ho està investigant com un altre intent de "ciberphishing i comunicacions malintencionades" dirigit contra polítics i el seu entorn.
Sospites de hackers
A més de la policia, també els serveis d'intel·ligència britànics han començat una investigació per esbrinar qui hi ha darrere d'aquests atacs i amb quin propòsit s'han fet.
També ho investiga el Parlament britànic, que ha expressat la seva preocupació per la vulnerabilitat dels diputats davant d'actes com ciberatacs o extorsió. La cambra també ha ofert suport i assessorament a qualsevol dels afectats.
Alguns polítics han suggerit que un estat estranger podria estar al darrere dels atacs. La presidenta de la comissió parlamentària d'Afers Exteriors, la conservadora Alicia Kearns, ha arribat a apuntar a tercers països com a possibles responsables.
També ha anat en la mateixa línia l'exlíder del Partit Conservador Ian Duncan, que va ser víctima d'un altre ciberatac fa unes setmanes, presumptament orquestrat per organitzacions lligades a la Xina.
Alguns experts, però, consideren més plausible la hipòtesi de ciberdelinqüents que simplement volien aprofitar-se de dades comprometedores.
- ARXIVAT A:
- Regne UnitCiberdelicte