Gairebé tots els delictes relacionats amb internet són estafes
Gairebé tots els delictes relacionats amb internet són estafes (Pexels/Yan Krukau)

Sextorsió: com funciona l'estafa en què et demanen bitcoins per no difondre imatges íntimes

Davant l'augment de casos de xantatge a canvi de no difondre imatges de la persona extorsionada masturbant-se, els Mossos insisteixen que és important no pagar mai

Crit d'alerta dels Mossos d'Esquadra. La policia catalana ha detectat que, darrerament, estan augmentant els casos d'un tipus d'estafa digital en què es demanen bitcoins a canvi de no difondre imatges íntimes de la persona extorsionada.

Al correu electrònic que rep la víctima, hi diu que li han instal·lat el programa d'espionatge Pegasus a tots els dispositius, que l'han gravat veient porno i masturbant-se i que enviaran el vídeo a tota la seva llista de contactes si no fa un pagament.
 

Com funciona aquesta estafa?

Per poder fer aquest xantatge, els delinqüents compren les dades de milers de correus electrònics al web fosc i envien aquest missatge de manera massiva. David Romera, subcap de l'Àrea de Seguretat Ciutadana i Proximitat Virtual, detalla com funciona aquest mecanisme: 

"Pago per poder accedir a 20.000 o 30.000 adreces que sé que són vàlides i envio el correu a totes aquestes persones. Només que una, dues o tres piquin -és a dir, paguin-, ja es compensa l'esforç."

A continuació, s'indica a aquells usuaris que hi accedeixen com poden fer el pagament amb aquesta moneda virtual per evitar la difusió d'aquestes imatges íntimes.

Els extorsionadors demanen a les víctimes que paguin en aquesta moneda virtual
Els extorsionadors demanen a les víctimes que paguin amb la moneda virtual bitcoin (Roger Brown/Pexels)

Què hem de fer?

En cas de rebre un correu així, els Mossos alerten que cal mantenir la calma, esborrar el missatge, denunciar el que ha passat i, sobretot, no pagar en cap cas.

El sergent Romera subratlla que és important no caure en el parany i recordar quin és el nostre rol en aquestes situacions.

"Pagar no és una bona idea perquè, quan pagues, continuen extorsionant-te. El que vol l'estafador és que sentim vergonya i que ens sentim culpables. No som culpables, som víctimes."

Un 95% dels delictes digitals són estafes, com aquesta sextorsió amb bitcoins, missatges amb enllaços fraudulents o enganys amb targetes bancàries.

Un ampli ventall d'amenaces

El dels bitcoins és només un dels molts tipus d'extorsions online que, sovint relacionades amb continguts sexuals, estan proliferant en els darrers anys també a casa nostra.

Així ho van analitzar, fa pocs dies, al programa "Col·lapse" de TV3, on la policia catalana va aprofitar per llançar un missatge contundent sobre aquest perill: "No facis a les xarxes allò que no faries al carrer."

 

Aquest ha estat un tema molt present, també, a l'última edició del Docs Barcelona, on Patrícia Franquesa ha presentat el documental "Diari de la meva sextorsió", en què narra en primera persona el calvari que li va suposar el robatori del seu ordinador portàtil i el posterior xantatge que va patir a canvi de no fer públiques imatges íntimes seves.

Així ho va explicar, recentment, a "La tarda de Catalunya Ràdio".

 

També al voltant d'aquesta temàtica, 3Cat acaba d'estrenar "Nudes", una minisèrie de 9 capítols que aborda les conseqüències personals i legals de compartir un nu per internet i que alerta sobre les diferents formes de violència digital que afecten especialment els joves.

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Digital InternetDelictes econòmicsBitcoin
Anar al contingut