Shakira acusa Hisenda de perseguir-la i vulnerar la seva intimitat
La cantant critica els mètodes de l'Agència Tributària: "És inacceptable que no respecti la seguretat jurídica que ha de garantir a qualsevol contribuent"
La cantant Shakira ha presentat aquest divendres el seu escrit de defensa en la causa que Hisenda va obrir contra ella i que la portarà a judici acusada de sis delictes fiscals per simular que no residia a Espanya.
La Fiscalia li demana vuit anys i dos mesos de presó i una multa de 23,8 milions d'euros per sis delictes contra la Hisenda Pública: tres per les declaracions de l'IRPF dels anys 2012, 2013 i 2104, i tres més per les declaracions de l'impost del patrimoni dels mateixos anys.
L'escrit d'acusació considera que la cantant va defraudar 14,5 milions d'euros a la hisenda pública aquells anys.
Llavors Shakira tenia la seva residència fiscal a les Bahames, però l'Agència Tributària creu que havia de tributar a Espanya perquè hi hauria residit més de 183 dies l'any.
La defensa de la cantant, en canvi, assegura que se l'acusa sense proves i denuncia que se l'està "perseguint amb mètodes inacceptables", i que fins i tot se li demanen dades mèdiques que no pertoquen.
"Sense haver-se presentat proves fefaents que suportin les acusacions, se l'ha perseguit aferrissadament en l'àmbit penal i mediàtic usant mètodes inacceptables per atacar la seva reputació i forçar-la a arribar a un acord."
La cantant confia que podrà demostrar la seva innocència al judici.
Reclama que es respectin els seus drets
Shakira, a través de la seva agència de comunicació, ha criticat "els mètodes d'Hisenda" i recorda que ja ha pagat més de 90 milions d'euros per rendes mundials que no han estat generades a Espanya i pel seu patrimoni internacional, sense tenir el seu centre de negocis a l'Estat, "on no ha obtingut mai beneficis significatius", afegeix l'escrit.
També ha denunciat que Hisenda no estigui garantint els seus drets fonamentals, com el de la intimitat i el de presumpció d'innocència:
"És inacceptable que, en la seva acusació, la hisenda pública no estigui respectant la seguretat jurídica que s'ha de garantir a qualsevol contribuent, ni tampoc els meus drets fonamentals."
En l'escrit de defensa la cantant sosté que la seva conducta fiscal és "impecable" i que no ha tingut mai problemes tributaris amb cap altra jurisdicció que no sigui l'espanyola, i ha qualificat "d'esporàdica" la seva presència en territori espanyol durant el període investigat.
El document denuncia que les acusacions fan servir "pagaments fets amb un seguit de targetes de crèdit del seu equip i entorn més proper" per acreditar la seva presència al país, sense tenir en compte que fins i tot hi ha pagaments simultanis fets a diversos llocs del món, i assegura que tenen dades claus que demostren la seva vida itinerant.
"En el seu afany recaptatori, la inspecció de l'Agència Tributària ha arribat fins i tot a utilitzar als informes dates i fets obertament contradictoris entre si."
La defensa de la cantant assegura en l'escrit que l'Agència Tributària "no ha tingut en compte en absolut quin és el modus vivendi dels artistes amb una carrera que es desenvolupa en l'àmbit internacional" ni que ella mateixa es va donar d'alta al fisc espanyol el 2014, quan va escolaritzar el seu fill gran:
"Així que la cantant va acabar els seus compromisos internacionals i es va poder assentar a Espanya, coincidint amb l'escolarització del fill gran a finals de 2014, va ser ella mateixa qui, amb total transparència i bona fe, va declarar-se resident fiscal al país, en una mostra inequívoca de la seva voluntat de complir totes les obligacions davant del fisc espanyol."
Temen un "circ mediàtic"
La defensa, que porta el despatx Molins, denuncia la "pressió mediàtica" que diu que s'està exercint contra la cantant perquè es declari culpable i que es vol convertir el judici oral en una mena de circ mediàtic per danyar el seu prestigi.
Denuncien que s'ha citat centenars de testimonis, com veïns d'escala o gent amb qui va coincidir un sol cop, "que poc o res poden aportar sobre el lloc de residència de Shakira".
A més, l'escrit diu que no s'entén que la reclamació d'Hisenda s'estengui fins a l'any 2011, quan la cantant no va passar més de 60 dies a Espanya.
Aquell any va actuar a Abu Dhabi, Bolonya, Budapest, Bucarest, Belgrad, Croàcia, Munic, Beirut, Minsk, Sant Petersburg, Moscou, Rabat, León, Tijuana, Hermosillo, Gènova o Puerto Rico, en el marc de la seva gira mundial, i mesos després va ser contractada per la cadena nord-americana NBC per participar com a jurat en el programa "The voice USA", cosa que li exigia la seva presència física als Estats Units juntament amb el seu primer fill.
Un altre element que permetria atribuir la residència fiscal a Espanya seria que aquest país hauria estat el centre d'activitat econòmica de la cantant. No obstant això, Espanya suposa tan sols el 2% de l'origen dels seus ingressos mundials, mentre que el seu centre de negocis i interessos professionals es troba principalment als Estats Units.
Això mostra, segons la defensa, "l'escassa raonabilitat de la persecució de la hisenda espanyola, que inverteix quantiosos recursos públics en una causa en què no té indicis per sostenir una acusació".
També creu que l'estan utilitzant "amb finalitats exemplaritzants per a la resta de contribuents espanyols".
La versió de la Fiscalia
La fiscalia, en canvi, assegura que la cantant va fer servir un entramat societari creat anys abans per evadir impostos a Espanya i que eren les societats, algunes en paradisos fiscals, les que figuraven com a titulars de les percepcions de les rendes i el patrimoni, en lloc de figurar-hi ella.
L'escrit de la Fiscalia enumera 14 societats amb seus a Holanda, Malta, Luxemburg, les Illes Verges Britàniques, els Estats Units, Panamà, les Illes Caiman, Barcelona i Madrid. Quatre d'aquestes entitats cobraven els ingressos procedents de la seva carrera musical i de publicitat, segons la Fiscalia, que creu que els diners eren transferits a altres empreses simulant serveis o crèdits.
Hisenda i Fiscalia calculen que, del 2012 al 2014, Shakira va ingressar uns 35 milions d'euros per la seva activitat professional i altres rendiments immobiliaris i bancaris, i que hauria defraudat 12,2 milions d'euros en total en les declaracions de la renda d'aquests anys.
Pel que fa a l'impost del patrimoni, Hisenda calcula que Shakira tenia sis immobles, alguns dels quals compartits, a les Bahames, Miami, Nova York, Uruguai, i Barranquilla (Colòmbia), valorats en 6,3 milions d'euros.
La casa d'Esplugues que compartia amb Piqué al 50% estava valorada entre 3,1 i 4,7 milions d'euros. Shakira en controlava la meitat de la propietat a través d'una societat panamenya i també tenia un avió privat que el 2014 es va vendre per 820.000 euros, a més d'uns actius financers d'entre 117 i 142 milions d'euros, segons l'acusació.
Per tot això, i descomptant les despeses deduïbles, el valor total del patrimoni de la cantant va passar dels 99,4 milions el 2012 als 117,6 milions el 2014, per la qual cosa Hisenda calcula que Shakira va defraudar a l'Agència Tributària de Catalunya uns 2,1 milions d'euros en total en aquest concepte.
Un cop presentat aquest escrit de defensa, l'Audiència de Barcelona, que és qui jutjarà el cas, fixarà la data de judici.
- ARXIVAT A:
- JudicialMúsicaAgència Tributària