Shakira i Bizarrap, el coti i una biblioteca: els moments culturals que recordarem de 2023
Tanquem un any que ens ha deixat gravats molts esdeveniments culturals i ens ha fet vibrar en totes les disciplines: l'art, la música, el cinema, les arts escèniques, la literatura o l'arquitectura.
Música a dojo, amb cotis i dards emmetzinats
L'àlbum d'instantànies musicals és ple de multituds i moments d'eufòria, com els que van despertar Coldplay, Bruce Springsteen, Elton John i les grans dives del pop: Madonna i Beyoncé en els seus sonats concerts a Barcelona.
Aquest 2023 hem ballat incansables al ritme del "Coti per Coti" dels The Tyets, que ha rejovenit la sardana i noves veus de la música urbana com Julieta i Mushkaa ho han petat fort.
Rosalía, una vegada més, ens va fer emmudir amb el seu homenatge a la Jurado a la gala dels Grammy Llatins, amb una interpretació poderosa de "Se nos rompió el amor", amb el porto-riqueny Rauw Alejandro entre el públic.
Va ser la mateixa nit en què Shakira i Bizarrap van guanyar el Grammy a la millor cançó de l'any per "Pa' tipos como tú", un tema polèmic i viral, que ha fet sonar repetidament la tornada: "Las mujeres no lloran, las mujeres facturan".
Més cinema català i en versió original catalana
L'any 2023 també ens ha donat alegries en el terreny cinematogràfic, amb premis i reconeixements per a pel·lícules catalanes en diversos festivals.
La producció catalana "20.000 espècies d'abelles", el debut cinematogràfic d'Estibaliz Urresola, ha estat la pel·lícula revelació de l'any.
També "Creatura", d'Elena Martín, que va recollir premi a la Quinzena de Cineastes de Canes i ara és la pel·lícula amb més nominacions dels Premis Gaudí (15), seguida de prop per "Saben aquell" de David Trueba, amb David Verdaguer fent una interpretació magistral de l'humorista Eugenio.
"La sociedad de la nieve", de Juan Antonio Bayona, ja és a la cursa cap als Oscars. I la història del gos i el robot de "Robot dreams" ha captivat públic i crítica.
A un mes dels XVI Premis Gaudí, el cinema català marca la pauta amb rècord de produccions catalanes finalistes (70), més versió original catalana, que ja suposa un 40% de la producció cinematogràfica del 2023, i un 48% dels títols dirigits o codirigits per dones.
El duel cinematogràfic de l'any l'han protagonitzat "Oppenheimer" i "Barbie", que han batut rècord de recaptació a les sales de cinema.
La millor biblioteca del món és a Barcelona
Aquest 2023, el nom de la biblioteca Gabriel García Márquez, del districte de Sant Martí, ha sonat arreu. Ha estat proclamada com a millor biblioteca del món i també s'ha endut el prestigiós premi FAD d'Arquitectura.
El Sant Jordi de novel·la ha estat per a l'escriptor Jordi Puntí, que el va rebre llançant confeti, fent honors al títol de la novel·la ("Confeti"), una història basada en la vida del mític músic Xavier Cugat.
Aquest 2023, s'han publicat obres inèdites de Manuel Vázquez Montalbán i Teresa Pàmies, i hem celebrat l'Any Vallverdú, amb tot d'actes en què ha participat el centenari escriptor lleidatà.
El retorn dels grans: Miró, Picasso i Tàpies
L'any artístic ha estat marcat per la commemoració de l'Any Picasso, que a Barcelona s'ha celebrat amb una exposició històrica. És la primera mostra conjunta dels Museus Picasso i Miró, que han intercanviat obres dels dos artistes i han traçat un recorregut ple d'obres cabdals, que feia anys que no es veien en públic. Encara es poden visitar.
També ha començat l'Any Tàpies, que va tornar a l'escena internacional amb una gran retrospectiva a Brussel·les i ara se celebra a la seva Fundació de Barcelona amb un programa d'exposicions i activitats.
Les escultures de Plensa van portar cues a la Pedrera i aquest 2023 Barcelona ha estrenat un nou museu dedicat a l'art prohibit, amb les obres de la col·lecció de Tatxo Benet.
4 milions d'espectadors als teatres
El 2023 ha estat l'any de la recuperació de públic als teatres catalans. S'ha arribat a la xifra rècord de 4 milions d'espectadors i s'han pogut veure espectacles com "Tots eren fills meus", dirigida per David Selvas, un muntatge multipremiat als Butaca.
La Calòrica es manté com una de les companyies més aclamades de l'escena catalana, amb el cartell de complet penjat a totes les funcions al Lliure de Gràcia.
Hem gaudit de l'últim musical de creació de Dagoll Dagom, "L'alegria que passa", i també d'una esplèndida versió coral de "La plaça del diamant" al TNC.
Els qui el van poder veure al Temporada Alta, tampoc oblidaran l'últim muntatge de la creadora Angelica Liddell. Gairebé 5 hores en què l'artista oficia un ritual funerari que girarà per diferents capitals europees l'any que ve.